Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ännu ett gripande i Falcon Funds- härvan – greps på väg till Argentina

En 41-årig svensk misstänkt i Falcon Funds-härvan greps förra veckan av spansk polis.

Gripandet skedde på order från svenska utredare när mannen skulle kliva på ett plan mot Argentina, rapporterar Dagens industri. 

– Vi misstänkte att han var på väg att lämna Spanien, säger kammaråklagare Pontus Hamilton till tidningen.

I torsdags rapporterade spanska medier att en 41-årig svensk man gripits på Barcelonas flygplats El Prat förra veckan.

Mannen skulle precis kliva ombord ett flygplan till Argentina när spansk polis grep in under dramatiska former, rapporterar Dagens industri. 

41-åringen hade häktats ett par dagar tidigare, misstänkt för medhjälp till grovt bedrägeri i den så kallade Falcon Funds-härvan, skriver tidningen. 

Begäran av Ekobrottsmyndigheten

Det var svenska Ekobrottsmyndigheten som begärt mannen häktad – en förutsättning för att spansk polis kunde ingripa med en europeisk arresteringsorder, skriver Dagens industri. 

Anklagelserna handlar om olagliga överföringar motsvarande 194 miljoner euro från runt 18 000 pensionskonton, huvudsakligen i Sverige, till företag skapade enbart med syfte att tillskansa sig pengarna.

 

 

Släppta i London mot borgen 

Nyckelpersonen i Falcon Funds-härvan, Emil Ingmanson som nu bytt namn till Max Emil Serwin, och tre andra är för närvarande släppta i London mot borgen. Detta i väntan på slutgiltigt avgörande i en utlämningsprocess. 

Tidigare i oktober rapporterade Expressen om att man inlett försöken att få honom utlämnad från Storbritannien. 

– Det är viktigt för oss att få ett avgörande, sa kammaråklagare Arne Fors då. 

Expressen har också tidigare  rapporterat om att flera mobiltelefoner som tillhör nyckelpersonerna kan innehålla hemligheter – och att polisen då inte hade lyckats knäcka koderna för att ta sig in i dem för att se innehåll i telefonen. 

 

Nyckelpersonen i Falcon Funds-härvan, Emil Ingmanson som nu bytt namn till Max Emil Serwin, och tre andra är för närvarande släppta i London mot borgen

Max Emil Serwin drog i mars i år tillbaka sin förtalsstämning mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Målet gällde en publicering 2016 om Serwins roll i Falcon Funds-härvan.

Han förklarade då för Expressen:

– Jag har inte ändrat uppfattning i sak, men jag valde att förlikas med Expressen då jag behöver fokusera på att rentvå mig i den utredning som pågår kring Falcon Funds. Det är långt viktigare för mig att den utredningen baseras på fakta och inte på hörsägen eller politik. Det vill jag bidra till.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!