Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ännu en smäll för Moderaterna

Väljarnas förtroende för Anna Kinberg Batras Moderaterna fortsätter att falla när det gäller ekonomi, invandring och försvar, visar en mätning från DN/Ipsos. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allvarligast för partiet är att andelen väljare som anser att M är bäst på att sköta Sveriges ekonomi på ett år har fallit från 40 till 27 procent. Foto: NILS PETTER NILSSON

Här är ytterligare en käftsmäll för Anna Kinberg Batra och Moderaterna.

Väljarnas förtroende för partiet fortsätter att falla när det gäller ekonomi, invandring och försvar, visar en mätning från DN/Ipsos.

I mätningen anser endast nio procent att M har den bästa politiken för att förhindra terrorbrott. Det innebär att partiet hamnar långt efter både S och SD.

Smällarna har kommit i en jämn takt för Moderaterna den senaste tiden med ständigt vikande stöd i väljaropinionen.

Och när det nu snart är dags för årets Almedalsvecka är utgångsläget för partiet ett helt annat än 2016.

Moderaternas stöd bland väljarna har fallit från 24 procent till 16. Och partiledaren Anna Kinberg Batras förtroende är nere på 21 procent jämför med 40 för ett år sedan.

En negativ trend

Trenden är även negativ när det gäller förtroendet för partiets politik. Det visar DN/Ipsos junimätning. 

Allvarligast för partiet är att andelen väljare som anser att M är bäst på att sköta Sveriges ekonomi på ett år har fallit från 40 till 27 procent. 

Förtroendesiffran för Anna Kinberg Batras Moderaterna har gått från 14 procent för ett år sedan till åtta i dag. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Just ekonomin var länge Moderaternas paradgren. Något som blev resultatet efter att den M-ledda alliansregeringen ridit ut den globala finanskrisen som bröt ut 2008.

– Statistiskt sett är det dött lopp. Under de senaste tio åren har Moderaterna haft ett rejält övertag, men den här mätningen bekräftar att det är borta nu. Det är ett rejält tapp, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN, och påpekar samtidigt att förmågan att sköta Sveriges ekonomi brukar pekas ut som en avgörande faktor för vilket parti väljarna faktiskt röstar på.

 

LÄS MER: Undersökning: SD stiger – Moderaterna tappar

 

Här backar M – också

Flykting- och invandringsfrågor är ytterligare ett område där M backar iögonfallande.

Förtroendesiffran har gått från 14 procent för ett år sedan till åtta i dag.

– Det är kanske det mest iögonfallande med tanke på Moderaternas försök att profilera sig i migrationspolitiken. Partiet har lagt mycket energi på det, men inte vunnit något förtroende. I stället har Sverigedemokraterna blivit ännu starkare på området, förklarar David Ahlin i DN.