Nikolai Glushkov, 68, hittades under måndagen mystiskt död i sin bostad i London av sin familj. Foto: LinkedinNikolai Glushkov, 68, hittades under måndagen mystiskt död i sin bostad i London av sin familj. Foto: Linkedin
Nikolai Glushkov, 68, hittades under måndagen mystiskt död i sin bostad i London av sin familj. Foto: Linkedin
I detta hus i sydvästra London hittades Nikolai Glushkov under måndagen död. Foto: EVA RYAN / AP TT NYHETSBYRÅNI detta hus i sydvästra London hittades Nikolai Glushkov under måndagen död. Foto: EVA RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN
I detta hus i sydvästra London hittades Nikolai Glushkov under måndagen död. Foto: EVA RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Ännu en rysk avhoppare hittad mystiskt död i London

Publicerad

En nära vän till en känd Putinkritiker som hittades mystiskt död i London 2013, har även han hittats död.

Nikolai Glushkovs död kommer samtidigt som brittisk polis utreder nervgasattacken mot en tidigare rysk dubbelagent – något som premiärminister Theresa May antytt Ryssland ligger bakom.

I en intervju med tidningen Guardian tidigare tycktes Nikolai Glushkov förutse sin egen död.

– Allt för många ryska avhoppare har dött,  sade han då.

Putinkritiker, dubbelagenter och ryska avhoppare tycks leva ett farligt liv – i Storbritannien.

Samtidigt som brittisk polis är i full färd med att utreda en misstänkt nervgasattack på  den ryske spionen och dubbelagenten Sergej Skripal, 66, och hans dotter Yulia, 33, kommer uppgifter om ett nytt mystiskt dödsfall bland exilryssar.

 

LÄS MER: Hundratals måste tvätta kläder efter nervgiftattacken 

 

Nikolai Glushkov, 68, hittades under måndagen mystiskt död i sin bostad i London av sin familj, skriver Guardian. Han var tidigare affärsman och också verksam vid det ryska flygbolaget Aeroflot.

Under 1990-talet stod han den ryska oligarken Boris Berezovsky nära. Denne hjälpte Vladimir Putin till makten, men kom sedan på kant med honom, flydde till Storbritannien och blev sedan en uttalad Putin-kritiker.

I detta hus i sydvästra London hittades Nikolai Glushkov under måndagen död.Foto: EVA RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Nikolai Glushkov åtalades 1999 för bedrägeri i Ryssland och dömdes till fängelse, men frigavs 2004. Senare fick han politisk asyl i Storbritannien, dit han flyttade.

Misstankar mot rysk underrättelsetjänst

2013 hittades Boris Berezovsky mystiskt död i sin bostad i Berkshire väster om London. Till synes var det ett självmord där han skulle ha hängt sig, men flera av hans vänner menar att han blev mördad av den ryska underrättelsetjänsten. 

Under 1990-talet stod Nikolai Glushkov (till vänster) den ryska oligarken Boris Berezovsky (till höger) nära. 2013 hittades Boris Berezovsky mystiskt död i sin bostad i Berkshire.

En av skeptikerna till den officiella förklaringen var just Nikolai Glushkov.

– Jag är helt säker på att Boris blev mördad. Jag har helt annan information än vad som rapporterats i nyheterna, sade han då.

 

LÄS MER: Mats Larsson: Nervgift är inget vanliga kriminella har i fickan 

 

Nikolai Glushkov fortsatte att på egen hand utreda Boris Berezovskys död. I slutet av 2013 skickade han ett meddelande till en vän:

"Jag har en massa ny information som är av stort intresse", skrev han då.

Nu är han själv död.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag