Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ännu en orolig natt i Ferguson

Foto: Lucas Jackson
Foto: Lucas Jackson

Människor demonstrerade på måndagskvällen på nytt i Ferguson, där nationalgardet kallats in för att stävja våldet.

Trots det blev det oroligt. Demonstranter kastade flaskor och stenar mot polisen som svarade med tårgas.

Flera hundra människor deltog i nya protester i Ferguson, en förort till St Louis i USA, som de senaste dagarna varit skådeplats för våldsamma upplopp. Det blev spända konfrontationer mellan polis och demonstranter, rapporterar CNN.

Oroligheterna började för drygt en vecka sedan efter att en svart tonåring, 18-årige Michael Brown, sköts ihjäl av polis.

President Barack Obama manade vid en pressträff både polis och demonstranter till återhållsamhet. Han sade att ilskan över dödsskjutningen var "förståelig" men fördömde våld och plundring under protesterna.

– Det tjänar bara till att öka spänningarna och skapa kaos, sade presidenten.

Holder reser

Missouris guvernör Jay Nixon upphävde på måndagen ett nattligt utegångsförbud, sedan nationalgardet kallats in för garantera säkerheten. Obama sade att han gett guvernören order att begränsa användningen av nationalgardisterna. Presidenten sade också att han givit justitieminister Eric Holder i uppdrag att resa till Ferguson på onsdag.

Redogörelserna för vad som hände när 18-årige Michael Brown sköts ihjäl går isär. Polisen hävdar att det förekom en kamp där Brown försökte ta hans vapen, medan Browns kamrat säger att han hade händerna i luften när han sköts.

Sex skott

Polisens rättsmedicinska undersökningar har inte offentliggjorts, men en obduktion som Browns familj låtit göra visar att han träffades av minst sex skott, varav två i huvudet.

Undersökningen indikerar att 18-åringen kan ha böjt huvudet framåt när han träffades. Det fanns inga tecken på föregående strid, eller krutstänk som pekar på att skotten avlossades på nära håll, sade familjens advokat när han redovisade rapporten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.