Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ännu en olycka med el-scooter

Färden med minicrossern i en mataffär slutade med att Ulf Ebermark bröt foten."Det kommer dröja innan jag kör min nya elscooter."Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
GÖTEBORG. Ännu ett fall av skenande elscooter har inträffat i Västsverige.
Ulf Ebermark åkte rakt in i en bröddisk i mataffären.
- Jag klämdes så illa att jag bröt foten.
Ulf Ebermark är MS-sjuk och vid årsskiftet fick han en ny elscooter av fabrikatet Minicrosser, samma fabrikat som den kvinna GT skrev om förra veckan körde. Hon hade i full fart kört över kajkanten på Käringön när gasreglaget på hennes elscooter fastnade.
För några veckor sedan skulle Ulf Ebermark svänga förbi några kunder i en mataffär.
- Först svängde jag höger och svängde sedan vänster igen och då hakade gasen upp sig. Jag körde rakt in i bröddisken, berättar han.

Bröt fotkulan

Elscootern hade sådan hög fart att Ulf Ebermark bröt fotkulan på sin vänstra fot när han klämdes mellan disken och fordonet. Nu har han gått med sin fot i bandage i sju veckor.
- Det var tredje gången sedan jag fick den som gasreglaget låste sig. De första två gångerna skadades ingen, berättar Ulf Ebermark.
Första gången var när han körde på en gångväg, men då lyckades ha stoppa elscootern genom att vrida om nyckeln. Andra gången skulle hans fru köra in den i garaget när elscootern skenade och körde på en vägg.
- Vi som använder apparaten gör det ju för att vi ska kunna röra oss. Men det är uppenbart att man måste vara observant och vara medveten om risken, säger Ulf Ebermark.
Varför Ulfs elscooter skenade vet han inte. Till skillnad från kvinnan som körde över kajkanten hade han inte en varukorg som låste gasreglaget.
Det är landstinget som förser rörelsehindrade personer med elscootrar för att de lättare ska kunna ta sig fram.
- Det är en medicinteknisk produkt och den ska vara testad av Hjälpmedelsinstitutet. Eftersom det är Landstinget som förser användarna med elscootrarna får de anmäla fel till Läkemedelsverket. Först därefter kan vi titta på produkten och uttala oss, säger Anders Nygren, vd för Minicrosser.

Extra vaksam

Ulf Ebermark har nu fått en ny elscooter men han har inte känt sig redo att använda den igen.
- Nu kommer man ju självklart vara extra vaksam när man kör, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.