Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Magdalena Andersson vald till statsminister – igen

Sverigedemokraternas partiledare uttrycker sina första tankar efter att Magdalena Andersson blivit vald till statsminister
Magdalena Andersson väljs för andra gången till statsminister.
Foto: OLLE SPORRONG
Amineh Kakabaveh och Magdalena Andersson i riksdagen.
Foto: OLLE SPORRONG
Per Bolund och Magdalena Andersson.
Foto: OLLE SPORRONG
Amineh Kakabaveh talar i riksdagen.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 14

Magdalena Andersson har återigen valts till Sveriges statsminister.

Efteråt valde hon att fokusera på arbetet mot det grova våldet och segregationen.

Samtidigt valde SD-ledaren Jimmie Åkesson att fokusera på stödet från den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

– Jag är glad att de har en bra budget att styra på, men det är ju häpnadsväckande det som händer, säger han till Expressen TV.

Senaste nytt om regeringsbildningen

Magdalena Andersson, S, har återigen valts till Sveriges första kvinnliga statsminister.

– Vi kommer söka samarbeta med andra partier i riksdagen. Det ser jag goda förutsättningar för, sa hon på en presskonferens efter omröstningen.

Hon fokuserade på kampen mot brottsligheten.

– Vi ska vända på varenda sten för att vända segregationen och trycka tillbaka det grova våldet. Det ska bli lättare för brottsbekämpning att ta del av elektronisk information.

101 personer röstade ja för Andersson, 173 personer röstade nej, och 75 personer avstod. V-vilden Amineh Kakabaveh röstade ja. L-ledamoten Nina Lundström gick emot partilinjen och tolererade Magdalena Andersson.

– Nina Lundström har obegripligt ändrat sig. Det är samma uppställning och samma logik tycker jag, så det är tråkigt och jag är ledsen för min grupps vägnar, säger L-gruppledaren Johan Pehrson.

Det betyder 176 röster mot 173. Magdalena Andersson hade alltså inte en majoritet emot sig.

Åkesson: Kopplingar till PKK

SD-ledaren Jimmie Åkesson kopplade valet av Magdalena Andersson direkt till den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

– Man bygger ju hela den här toleransen för den nya regeringen på ett mandat, från den kommunistiska kurden Amineh Kakabaveh. Hon har då alltså ställt som krav och kommit överens med Socialdemokraterna om att man ska fördjupa relationerna med det kurdiska kommunistpartiet PYD. Som har kopplingar till PKK som är en terrororganisation erkänd över hela världen, sa han till Expressen TV efter omröstningen.

Amineh Kakabaveh kallar SD-ledarens kommentar för ”olycklig”.

– Det är inte bara Jimmie Åkesson utan delar inom SD som på senaste tiden har skickat mejl om att de vill att jag ska hem och att jag ska lämna landet. Jag vill inte smutskasta dem som de gör. Jag vet att deras hat är väldigt uppenbart och påtagligt nu mot mig och att de pratar om min etniska bakgrund. Det säger väldigt mycket om vad SD står för. Det gäller i alla fall deras hat mot andra etniciteter. Det är olyckligt och tråkigt, säger hon i Expressen TV.

Hon säger att Sverige i dag stöder de delar av PYD som bekämpar IS. Hennes krav ska ha varit att de kurder som flyr inte ska stämplas som terrorister.

– Socialdemokraterna, liksom vänstern och andra partier, har kontakt med kurderna. De hade också själva velat stå upp för kurdernas rättigheter, säger Amineh Kakabaveh.

Nya ministrar – och konselj

Precis som vid förra omröstningen valde Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet att släppa fram Magdalena Andersson.

Klockan 09.30 på tisdagen kommer det ske en regeringsförklaring, där Magdalena Andersson presenterar vilka ministrar som kommer att ingå i den nya regeringen.

– Alla ministrar kommer att vara socialdemokrater. MP har i dagsläget fem ministrar och de kommer att tillsättas med socialdemokrater, säger Expressens politiske kommentator Helena Gissén i Expressen TV.

Efter det väntas en skifteskonselj där statsminister officiellt tillträder efter ett möte med kungen. Fram tills dess är det formellt Stefan Löfven som är statsminister.

Magdalena Andersson valdes även förra veckan till statsminister. Men inom loppet av sju timmar tvingades hon begära sig entledigad – efter att Miljöpartiet lämnat regeringen då oppositionens budget vann omröstningen i riksdagen.

– Det är första budgeten som förhandlats fram av ett högerextremt parti. Det är något vi djupt beklagar, sa MP:s språkrör Per Bolund kort därefter.

Så kan samarbetet se ut med en enpartiregering

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Kron om det politiska läget.

Magdalena Anderssons första ord efter att ha röstats till statsminister

"Jag avser att bilda en socialdemokratisk regering" säger S-ledaren

Anna Dahlberg om röstningen: ”Inte riktigt samma stämning”

Expressens politiska redaktör kommenterar efter att Magdalena Andersson (S) blivit vald till statsminister

Här daskar Åkesson till Jomshof efter talet

Jimmie Åkesson höll tal inför statsministeromröstningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.