Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ännu en möjlig risk med olycksdrabbade planen

Ännu en möjlig risk med olycksdrabbade planen.
United Airlines förlä Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter olyckorna – nu har USA:s flygmyndighet identifierat ytterligare en möjlig risk med Boeing 737 Max 8-planen skriver CNN

Efter den nya upptäckten uppger flygbolaget United Airlines att man kommer att förlänga flygstoppet på planen till den 3 september.

Enligt källor till CNN ska det vara efter en rad simulatortester som felet upptäckts i planets mjukvara under förra veckan. 

Planet har tidigare planerats att börja testflygas i slutet av juni men efter den senaste upptäckten uppger Reuters att testflygningarna kommer att kunna påbörjas tidigast 8 juli. 

Företagets VD kommenterar uppgifterna:

346 människor dog i olyckorna

Boeing 737 Max har stått på marken sedan i mars efter att två plan av modellen kraschat och sammanlagt bragt 346 människor om livet. 

Orsaken till olyckorna utreds fortfarande men preliminära rapporter visar att det var ett nytt stabilationssystem som gjorde att planen störtdök mot marken. 

Då man försökt fixa problemet som tidigare misstänks ha lett fram till de båda olyckorna har man nu upptäckt ytterligare ett problem i modellens mjukvara. 

”Säkerheten på våra flygplan är Boeings högsta prioritet. Vi jobbar nära USA:s luftfartsmyndighet (FAA) för att säkert kunna åter kunna införa MAX-planet i service”, skriver Boeing i ett pressmeddelande enligt CNN.

Kommer ta tid 

Den första olyckan inträffade i oktober i fjol, då ett Lion Air-plan av modellen 737 Max störtade i Indonesien. Alla 189 personer ombord dog.

I mars störtade ytterligare ett plan av samma modell i Etiopien, vilket dödade 157 personer.

Boeing ville till en början inte erkänna att det var något fel på planen men uppgav i ett senare skede att det är ett problem i mjukvaran som orsakar olyckorna. När piloterna lär sig flyga gör de detta via en flygsimulator men problemen i mjukvaran gjorde att vissa flygförhållanden inte kunde återskapas.  

Boeing har tidigare rapporterat att planen förväntas kunna flyga för kunder igen vid årsskiftet 2019/2020 men efter den senaste upptäckten av ytterligare ett problem kan detta komma att fördröjas.  

Preliminär rapport: Besättningen följde alla säkerhetsrutiner - fick ändå inte kontroll över planet