Ännu en attack mot moské i Eskilstuna

Publicerad

Ytterligare en moské attackerads i Eskilstuna under natten, bekräftar polisen nu.

En okänd gärningsperson har krossat en ytterruta i lokalen.

– Det är en annan moské som blev angripen under natten, säger Lars Franzell, presstalesman vid polisen i Södermanland.

Bara några hundra meter från moskén i Eskilstuna som totalförstördes i en anlagd brand på torsdagen skedde ytterligare en attack.

– Under natten har någon krossat en ruta på en annan moské och sedan skadat två bilar utanför moskén, säger Lars Franzell.

Enligt vittnen undersöktes en bil på adressen på Järntorgsgatan.

Lars Franzell bekräftar att man genomfört en teknisk undersökning på platsen efter att polisen upptäckte händelsen på morgonen.

– Man sparkade bort backspeglar och krossade en ytterruta. Det var inget genomslag för det var en dubbelruta, säger Lars Franzell.

Enligt polisen krossades endast fönsterrutans yttersta glas.

– Ingenting har kastats in i lokalen, säger Lars Franzell.

Det är oklart om polisen har kunnat nå bilägarna.

– Vi vet inte om bilägarna har någon koppling till moskén. Vi vet inte vem som har gjort det, säger Lars Franzell.

"Undersöker vi"

Polisen har ingen misstänkt gärningsperson för den andra attacken.

Man utreder nu om händelserna har någon koppling till varandra.

– Det här undersöker vi. Vi försöker kolla upp så mycket vi kan, säger Lars Franzell.

Den andra händelsen rubriceras som skadegörelse. Vem det är som ligger bakom händelserna och om det är samma personer är oklart.

– Det är bara spekulationer om jag skulle säga något. Vi har inga fakta som kan underbygga någon teori. Vi jobbar brett och försöker höra så mycket människor som möjligt som kan ha sett eller hört något, säger Lars Franzell.

Har man några uppgifter på att någon har försökt slänga in något?

– Nej, några sådana uppgifter har jag inte. Teknikerna var där på förmiddagen och fotodokumenterade. Det betraktas som skadegörelse.

Polisen söker nu vittnen till händelsen.

– Vi har gjort en teknisk undersökning där också och försöker hitta spår som kan binda en eventuell gärningsman till platsen, säger Lars Franzell.

 

FOTNOT: Senare visade det sig att branden inte vart anlagd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag