Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhälls ord om stödet från Stefan Löfven

Berättar i ”Lilla julkalendern för psykisk hälsa” om stödet efter sambons självmord.
Annika Strandhäll förlorade sin sambo när han tog sitt liv i augusti förra året.
Foto: Mindler
Frida Boisen leder programmet där Annika Strandhäll intervjuades.
Foto: Mindler / Mindler
Stefan Löfven bredvid Annika Strandhäll 2017.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annika Strandhäll förlorade sin sambo när han tog sitt liv i augusti förra året.

Strandhäll, som då var socialförsäkringsminister, lämnade då regeringen.

Nu berättar hon om stödet från sin chef Stefan Löfven under den svåra tiden.

– Stefan är ju fantastisk på det sättet, säger Annika Strandhäll i ”Lilla julkalendern för psykisk hälsa” med Frida Boisen.

Det var den 26 augusti förra året som den tidigare socialförsäkringsministerns sambo Thomas Wolf valde att avsluta sitt liv vid 54 års ålder i samband med att paret skulle separera efter 19 år tillsammans. 

– När man tittar tillbaks på det är det som en torktumlare på sätt och vis. För man måste tänka in så många olika perspektiv om man också sitter i regeringen, säger Annika Strandhäll i Mindlers ”Lilla julkalendern för psykisk hälsa”.

Annika Strandhäll tog timeout från politiken och sitt uppdrag som socialförsäkringsminister. Spekulationer kring vad som hade hänt växte i sociala medier och hon fick också ta emot mycket hat, beskriver hon. Efter att ha överlagt med barnen tog de ett gemensamt beslut om att berätta om sambons självmord, vilket hon gjorde i SVT:s ”Skavlan”.

– Det var mycket tråkiga spekulationer kring Thomas och kring mig och vad som hade hänt. Det fanns en flashbacktråd som jag tror var uppe i 300 sidor, säger Strandhäll.

Gått igenom ett ”sorgeår”

För att bearbeta det som hänt valde Strandhäll att ta emot professionell hjälp. När Annika Strandhäll nu gått igenom vad hon kallar ett sorgeår är hon tacksam över den hjälp hon fått att ta sig igenom jobbiga faser som dyker upp – fars dag, födelsedagar och första julen.

– Efter att det hände tänkte jag att jag skulle känna så här i resten av mitt liv. Jag minns jag sa vid flera tillfällen till människor ”Gud jag jag hoppas att man skulle kunna snabbspola ett år framåt i tiden”, säger Strandhäll.

Efter timeouten första tiden valde hon till slut att lämna sitt regeringsuppdrag, men blev kvar i riksdagen. 

Annika Strandhäll om stödet från Stefan Löfven

I efterhand är hon tacksam över stödet från statsminister Stefan Löfven, och tiden hon fick på sig att tänka, under en tid där hon hade hela Sveriges blickar mot sig.

– Stefan var informerad om att jag hade en tuff situation. Stefan är ju fantastisk på det sättet att han är en väldigt bra medmänniska också, säger Strandhäll.

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.