Annika Strandhälls kamp efter sambons självmord

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det var den 16-åriga dottern som fick familjen att vilja berätta öppet om Thomas Wolfs självmord.
Foto: LOTTA HÄRDELIN/DN/TT NYHETSBYRÅN
”Jag såg inte det som hände i min egen familj, de signalerna gick inte fram…” säger Annika Strandhäll i en intervju med Icakuriren.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Efter sambon Thomas Wolfs självmord hoppade Annika Strandhäll av sin ministerpost. 

Hon brottades med skuldkänslor och på nätforum såg en av hennes döttrar tråden ”Annika Strandhäll mördade sin sambo”. 

Nu blickar den socialdemokratiska riksdagspolitikern åter framåt.

– Jag vill finnas där för mina barn och kanske också för en ny kärlek i livet så småningom, säger hon i en intervju med Icakuriren

Den 26 augusti förra året valde Annika Strandhälls sambo Thomas Wolf att avsluta sitt liv vid 54 års ålder. 

Paret hade varit tillsammans i 19 år men var i färd med att separera och Annika Strandhäll hade skaffat en egen lägenhet en vecka innan självmordet. 

Under sorgeprocessen efteråt har hon anklagat sig själv för att inte ha kunnat hjälpa sambon ur det mörker han befann sig i. 

– Jag såg inte det som hände i min egen familj, de signalerna gick inte fram… säger Annika Strandhäll i en intervju med Icakuriren. 

”Jag såg inte det som hände i min egen familj, säger Annika Strandhäll i intervjun med Ica-Kuriren.

Lämnade ministerposten

Thomas Wolf hade mått psykiskt dåligt under en längre tid, i hemlighet beställt antidepressiva läkemedel på nätet och självmedicinerat. 

– Men samtidigt måste man inse att det här inte är en naturlig reaktion på en separation och inget man kan förvänta sig ska ske, säger hon till Icakuriren. 

Som socialförsäkringsminister hade hon ridit ur flyktingskrisen 2015 och skandalen med Transportstyrelsen som avslöjades 2017 – men sambons död blev för mycket att hantera och hon lämnade Löfven-regeringen. Hon satt dock kvar i riksdagen.

Stigmatiseringen kring självmord gjorde sorgen mer komplex att bearbeta och människor som ville erbjuda stöd blev obekväma. 

Norska tragedin blev vändningen

I tystnaden frodades skvaller om sambons dödsfall på nätforum. I bland i formen av rent förtal som tråden ”Annika Strandhäll mördade sin sambo”, som en av hennes döttrar upptäckte när hon surfade på internet. 

Annika Strandhäll och hennes familj började fundera på att berätta offentligt om självmordet och övertygades efter att norska kronprinsessan Märtha Louises exmake Ari Behn tog livet av sig, och hans familj valde att berätta att det rörde sig om självmord. 

I februari berättade Annika Strandhäll om självmordet, sorgen och skuldkänslorna i SVT:s Skavlan och för Expressens Niklas Svensson. 

Nu blickar hon återigen framåt med tillförsikt. 

– Jag är ju normalt sett en positiv och öppen människa och jag ser ju fram emot ett långt liv. Jag vill finnas där för mina barn och kanske också för en ny kärlek i livet så småningom, säger Annika Strandhäll till Icakuriren. 

Annika Strandhäll i Skavlan.
Foto: PERNILLA THELAUS / SVT

HAR DU ELLER NÅGON I DIN NÄRHET SJÄLVMORDSTANKAR?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. 

www.bris.se

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.