Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Strandhälls förklaring – därför nekade hon i SVT

Annika Strandhäll (S) har upprepade gånger sökts av Kronofogden. Det handlar om uteblivna betalningar där företag riktat krav mot henne, och inte fastställda skulder.
Annika Strandhäll.
Foto: OLLE SPORRONG

Första dagen på jobbet hamnade nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll i hetluften. 

Det handlar om två betalningsanmärkningar år 2013 som ministern först förnekade, och om nio betalningsförelägganden sedan 2018.

– De senaste åren har varit väldigt tuffa, säger Strandhäll, vars sambo Thomas Wolf gick bort sommaren 2019.

De två betalningsförelägganden som var pågående när hon tillträdde förklarar hon med att hon inte sett dem.

I SVT:s ”Aktuellt” på tisdagen sade Sveriges nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) att hon aldrig hade haft några betalningsanmärkningar.

Det var inte sant. Aftonbladet avslöjade att hon år 2013 fick en betalningsanmärkning och att hon vid den tidpunkten hade en betalningsanmärkning sedan tidigare, enligt dokument från nyhetsbyrån Siren som även Expressen tagit del av.

Annika Strandhäll förklarar sitt felaktiga påstående med att hennes sambo Thomas Wolf skötte hushållsekonomin fram till sin bortgång sommaren 2019.

– Jag kan konstatera att jag uppenbarligen inte har haft insyn i hur den här situationen hanterades. Jag kan över huvudtaget inte dra mig till minnes att jag har haft några betalningsanmärkningar och blev helt klart överraskad av de uppgifter som kom, säger hon.

Om du inte skötte din egen ekonomi, var det då inte förhastat att uttala sig om huruvida du har haft betalningsanmärkningar?

– Jo, alltså, man utgår ju kanske ifrån att när man lever i en relation, och om något sådant sker, att man också informeras om det. Jag hade ingen anledning att tro att det fanns något sådant. Varför det inte berättades för mig kan jag inte svara på. Jag fokuserade just då väldigt mycket på jobb.

Du fick aldrig några signaler om att räkningar inte betalades?

– Nej.

Drabbades av familjetragedi

Sedan 2018 har ministern fått nio så kallade betalningsförelägganden på totalt 9 050 kronor riktade mot sig. Betalningsförelägganden är inte fastställda skulder, utan krav riktade mot en person från företag, som Kronofogden meddelar om. 

Hennes egen förklaring till att obetalda räkningar har kunnat gå så långt som till betalningsförelägganden är den tragedi som drabbade henne i och med sambons död 2019.

– Det är egentligen en djupt privat situation som jag nu sitter och diskuterar i nationell media. De senaste åren har varit väldigt tuffa. Jag har också varit transparent med vad det har handlat om, i efterföljden av att Thomas tog sitt liv, efter att han hade lidit av psykisk ohälsa i ett antal år.

– Jag har fokuserat väldigt mycket på att få både mig själv och min familj på fötter igen – att skolan ska funka, att jobbet ska funka för mig – och har uppenbart tappat några bollar på vägen. Men när jag har fått någon form av betalningsförelägganden så har jag också varit väldigt noga med att betala dem.

”Vi är alla människor”

Men två av betalningsföreläggandena var pågående när Strandhäll tillträdde som klimat- och miljöminister på tisdagen. Det ena är från ett företag som utför poolfyllningar och inkom den 3 juni. Den andra är från Telenor och inkom den 2 november i år.

Nu, när du uppenbarligen anser dig själv vara redo för att bli minister igen, har du fått ett föreläggande. Hur går det ihop?

– Jag har inte sett de här två betalningsföreläggandena som hade kommit. Så fort jag gjorde det reglerade jag dem. 

Kan du förstå att det här sticker i ögonen på människor som aldrig i hela sitt liv har fått ett betalningsföreläggande – att en högavlönad person som du kan slarva på det här viset?

– Jag tror att man också kan konstatera att vi alla är människor. Jag vet inte om man vill ha politiker som aldrig i sitt liv har fått en fortkörningsbot eller begått något misstag. Det är väldigt få människor som faller in i den kategorin och frågan är om det ens är önskvärt. 

– Jag är väldigt ödmjuk inför hur detta kan uppfattas och beklagar naturligtvis det, inte minst för min egen skull och min familjs skull. Jag kommer definitivt ha bättre koll på detta framåt.

Under tisdagen presenterade statsminister Magdalena Andersson sin nya regering. Annika Strandhäll utsågs till ny klimat- och miljöminister.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.