Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhäll gör comeback

Expressen TV ger dig senaste nytt.
Annika Strandhäll, S.Foto: LOTTA HÄRDELIN/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Annika Strandhäll blir ny jämställdhetspolitisk talesperson hos Socialdemokraterna, skriver hon själv på Facebook. 

Tidigare socialminister Annika Strandhäll, S, gör comeback inom partiet efter att ha varit borta under ett drygt halvårs tid. Ministern drog sig tillbaka i höstas efter att hennes sambo begått självmord. 

Nu skriver hon på Facebook om sitt nya uppdrag som jämställdhetspolitisk talesperson i partiet. 

”Jag kommer göra mitt yttersta själv och tillsammans med partikamrater och s-kvinnor för att fortsätta ha och vidareutveckla den bästa politiken för ett jämställt Sverige och för kvinnors och flickors rättigheter här hemma och i vår omvärld.”

https://www.facebook.com/strandhallannika/posts/1317156681820124

Annika Strandhäll skriver vidare i inlägget att jämställdheten nu prövas hårt i coronakrisen och att flera länder utnyttjar den för att begränsa kvinnors rättigheter. Bland annat tar hon upp att aborträttigheterna har begränsats i bland annat flera delstater i USA och Polen. 

”Kvinnor är alltid bland de första som får lida konsekvenser när det demokratiska utrymmet krymper, när mänskliga rättigheter börjar ifrågasätts.”, skriver Strandhäll på Facebook.

Annika Strandhäll var socialförsäkringsminister mellan 2014-2017 i Stefan Löfvens regering innan hon blev socialminister under samma statsminister. 

Berättade om sambons självmord 

I slutet av augusti meddelade Socialdemokraterna att Strandhäll skulle ta en paus i regeringsarbetet på grund av ett dödsfall i familjen. En månad senare berättade Strandhäll att det var hennes sambo som dött, och meddelade samtidigt att hon lämnar posten som socialminister. 

I januari berättade hon för Expressen om sorgen: 

– Tiden stannar upp på något sätt och det blir en komplex sorg. Det handlar så klart dels om saknad efter den person jag delat livet med i 19 år men också en känsla av att bli lämnad kvar, och att barnen blir lämnade kvar utan sin pappa. Så komplex är rätt ord att beskriva sorgen.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Är du orolig för en anhörig?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

 

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

 

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.