Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhäll frågas ut om sparkade chefen

Annika Strandhäll. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll under dagens KU-utfrågning.
Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler i april 2018.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

I dag frågades socialförsäkringsminister Annika Strandhäll ut i riksdagens konstitutionsutskott, KU.

Skälet till utfrågningen är sparkandet av Försäkringskassans förra generaldirektör Ann-Marie Begler i april 2018.

– Vi upplevde på departementet att vi fick en myndighet som vände sig allt mer inåt, säger Strandhäll.

Annika Strandhäll säger under KU-utfrågningen att Ann-Marie Beglers ledarskap kritiserades från flera olika håll och under en längre tid innan beslutet om förflyttning fattades.

– Alla signaler sammantaget ledde fram till att vi under 2017 och in på 2018 intensifierade dialogen med myndigheten, säger Strandhäll under utfrågningen.

– Någon kritik mot Ann-Marie Beglers person har det förstås aldrig handlat om – det har handlat om Ann-Marie Beglers förmåga att utföra sitt uppdrag.

Strandhäll står fast vid att de på socialdepartementet var tydliga i sin dialog med Begler.

– Den före detta generaldirektören är den enda som står fast vid att kritik inte framfördes, säger Annika Strandhäll.

På frågan om regeringen på något vis kunde ha varit tydligare i sin kommunikation med Ann-Marie Begler svarar Strandhäll:

– Jag har svårt att se att någon på svensk arbetsmarknad som hamnar i ett liknande läge skulle kunna förvänta sig större tydlighet.

Begleraffären – detta har hänt

Den 27 april förra året meddelade dåvarande socialminister Annika Strandhäll, nu socialförsäkringsminister, att Ann-Marie Begler skulle förflyttas från sin tjänst som Försäkringskassans generaldirektör.

– Det handlar om ett förändrat och tydligt förstärkt ledarskap, sa Strandhäll på en pressträff i samband med att beslutet meddelades.

Ann-Marie Begler skrev i ett pressmeddelade samma dag att hon ”naturligtvis sett fram emot att slutföra arbetet under den tid som mitt förordnande avsåg, det vill säga till 2021”.

Annika Strandhäll KU-anmäldes därefter av Liberalernas gruppchef i riksdagen Christer Nylander, som menade att sparkandet av Begler kan ha skett i strid med lagen om offentlig anställning, LOA.

”...frågan måste ställas om skälen för förflyttning är av den art som ryms inom 33 § LOA, eller om de i stället är av rent politisk art”, skriver Nylander i KU-anmälan.

Inför utfrågningen av Annika Strandhäll vidhöll Ann-Marie Begler i ett skriftligt svar till KU att hon inte lämnade sin tjänst frivilligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.