Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Strandhälls egna ord om sambons död

Tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, 44, berättar nu för första gången om sambon Thomas Wolfs död.
Annika Strandhäll i ”Skavlan”.
Foto: SVT
”Det handlar så klart dels om saknad efter den person jag delat livet med i 19 år men också en känsla av att bli lämnad kvar, och att barnen blir lämnade kvar utan sin pappa.”
Foto: HENRIK JANSSON
Annika Strandhäll var tidigare socialförsäkringsminister i Löfvens regering.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll, 44, berättar nu för första gången om sambon Thomas Wolfs död.

– Thomas tog ju sitt liv. Väldigt chockartat och svårt, säger hon i SVT-programmet ”Skavlan”.

Till Expressen säger hon samtidigt: 

– Det handlar så klart dels om saknad efter den person jag delat livet med i 19 år men också en känsla av att bli lämnad kvar.

Den 27 augusti förra året meddelade regeringen att den dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll tagit en paus från regeringsarbetet. 

”Anledningen är att hon drabbats av ett dödsfall i familjen”, uppgav hennes pressekreterare för Nyhetsbyrån TT. 

En månad senare meddelade Annika Strandhäll att hon lämnar regeringen, men fortsätter som riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Hon bekräftade samtidigt att det var hennes sambo sedan 19 år, Thomas Wolf, som dött.

Annika Strandhäll avgick som minister kort efter att henens sambo gått bort.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Medverkar hos Skavlan i morgon

I morgon fredag medverkar ex-ministern hos Fredrik Skavlan i Sveriges television.

Annika Strandhäll har hittills inte kommenterat exakt hur sambon dog. Fredrik Skavlan frågar i programmet vad det är som har motiverat henne att tala om det nu.

– Thomas tog ju sitt liv. Väldigt chockartat och svårt, säger hon i programmet.

Hon fortsätter:

– Och jag har själv dessutom under ett antal år som minister ansvarat för frågorna som handlar om psykisk ohälsa och om självmord. Och jag vet inte hur många gånger jag har land och rike runt och talat med media om vikten av att bryta stigmatiseringen kring psykisk ohälsa.

Annika Strandhäll berättar att hon också inspirerades av hur den norske konstnären Ari Behns anhöriga valde att berätta öppet om hans dödsfall. Behn, som tidigare var gift med prinsessan Märtha Louise, tog sitt liv den 25 december.

– Jag och familjen blev ju väldigt påverkade av Ari Behns död, det mod som familjen visade, och inte minst hans döttrar. Väldigt kort tid efter stod hans äldsta dotter på begravningen och höll ett tal.

Inför sin medverkan i ”Skavlan” valde hon på torsdagen att svara på några frågor från Expressen:

Varför väljer du nu att berätta öppet om din sambos död i höstas?

– Först och främst handlar det om att det är viktigt att saker och ting får ta tid och landa. Skavlan hörde av sig och ville föra ett ärligt och djupare samtal med mig, och då bestämde vi i familjen att det skulle kunna vara ett bra tillfälle. En annan bidragande orsak var också att få stopp på spekulationerna kring Thomas död.

Hur skulle du beskriva tiden efter hans bortgång?

– Tiden stannar upp på något sätt och det blir en komplex sorg. Det handlar så klart dels om saknad efter den person jag delat livet med i 19 år men också en känsla av att bli lämnad kvar, och att barnen blir lämnade kvar utan sin pappa. Så komplex är rätt ord att beskriva sorgen.

Hur har du och din familj fått stöd i den här situationen?

– Vi har fått ett jättefint stöd, inte minst har Stefan Löfven varit fantastisk både som chef men också som medmänniska.

Hur ser dina planer för framtiden ut nu?

– Jag är fortsatt aktiv i politiken, där mitt engagemang är viktigt för mig men där politiken också är ett sätt för mig att må bra. Men mitt engagemang framöver blir naturligtvis med insikten av och respekten för min nya livssituation, där jag ensam har ansvaret för barnen.

I samband med att Annika Strandhäll lämnade regeringen i september förra året sa statsminister Stefan Löfven i en skriftlig kommentar: 

”Jag har full respekt för Annika Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj.”

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Har du eller någon i din närhet självmordstankar?

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på yttersta allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro, ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: Tel: 116 111. 

www.bris.se

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind, självmordslinjen: 90 101

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020-18 18 00 (alla dagar 19.00-22.00).

Källor: www.mind.se och www.spesistockholm.se.

Självmordstankar? Hit kan du vända dig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.