Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Strandhäll avgår som minister

Annika Strandhäll avgår – efter sambons död.
Annika Strandhäll.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

Annika Strandhäll avgår som minister, skriver Dagens Nyheter.  

Socialförsäkringsministern väljer att lämna regeringen efter sin sambos död.

– Flickorna behöver mig närvarande, säger Annika Strandhäll till tidningen. 

För en månad sedan avled Annika Strandhälls sambo och hon tog en paus från regeringsarbetet. 

Nu berättar Annika Strandhäll att hon lämnar sitt arbete i regeringen. 

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.  

Sambons begravning ägde rum i fredags. I en intervju med DN berättar hon att det är en jobbig tid för henne och familjen. 

Annika Strandhäll har två gemensamma barn med sin sambo, och en bonusson. Det är främst för deras skull hon har har tagit beslutet att avgå. 

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu. Jag vill få tid till det på ett annat sätt än vad som är möjligt i statsrådsuppdraget. I uppdraget som minister är man ständigt i strålkastarljuset på ett eller annat sätt. Vi behöver lite lugn och ro helt enkelt, säger Annika Strandhäll till DN. 

Annika Strandhäll lämnar inte politiken 

Hon säger också att hon inte kommer att lämna politiken helt, utan att hon kommer att gå över till ett uppdrag som riksdagsledamot. 

I intervjun säger Annika Strandhäll att hon har funderat mycket innan hon tog beslutet och att hon haft fullt stöd från statsminister Stefan Löfven. 

– Sen är sådana här beslut aldrig enkla. Det har varit ett enormt privilegium att sitta i Stefan Löfvens regering och ansvara för de frågor som jag har gjort. Det är frågor som verkligen berör människor in på skinnet och där man kan göra en tydlig skillnad. Men som omständigheterna är just nu så är det här ändå det klokaste beslutet. Att skapa en lite mer lugn tillvaro kring mig och tjejerna. Att skapa trygghet och finnas där för dem. Under den här månaden har det också stått allt mer tydligt för mig att flickorna behöver ha mig närvarande, säger hon till DN. 

Instagram skriver Annika Strandhäll själv: 

”Ibland tar livet helt nya vägar och tiden bara stannar. Där har jag befunnit mig den senaste tiden sen min sambos bortgång”. 

”Bakgrunden är att jag just nu behöver fokusera på att att skapa lugn och trygghet i vardagen för mina barn och för hela familjen. Det har under dessa veckor stått allt mer klart för mig.” 

Annika Strandhäll tackar också för den värme och omtanke människor runtomkring henne har uttryckt. 

”Det värmer i mitt hjärta när jag kan konstatera hur många varma och fina människor som faktiskt finns därute och runt mig och min familj. Tack till er! Ni gör all skillnad”. 

Även på Twitter tackar hon för omtankarna.

https://twitter.com/strandhall/status/1178725596144312324
Göran Greider, chefredaktör på socialdemokratiska Dala-Demokraten, om Annika Strandhälls avgång.

Stefan Löfven om Annika Strandhälls avgång 

Stefan Löfven skriver i en kommentar på sin Instagram att Annika Strandhäll har arbetat hårt mot ekonomiska klyftor och för ökad jämlikhet och jämställdhet. 

”Jag har full respekt för Annika Strandhälls besked och stor förståelse för att hon i en svår situation vill ha mer tid med sin familj”, skriver statsministern. 

Stefan Löfven skriver också att när Annika Strandhäll är redo så är han säker på att vi kommer att få se mer av henne i svensk politik. 

Han avslutar: 

”Jag kommer inom en mycket snar framtid att återkomma till frågan om vem som blir ny socialförsäkringsminister”. 

I ett mejl till TT skriver Stefan Löfven att Annika Strandhäll har visat prov på handlingskraft: 

”Pensionsöverenskommelsen från slutet av 2017 är det tydligaste exemplet på detta. Från och med nästa år får de pensionärer som har de lägsta pensionerna, garantipension, höjd pension. Det är ett konkret och tydligt resultat av Annikas politiska hantverk”.

Mellan 2014 och 2017 var Annika Strandhäll socialförsäkringsminister. Från 2017 till 2019 var hon socialminister. Vid regeringsbildningen i vintras blev hon återigen socialförsäkringsminister.

Hon har jobbat på socialdepartementet, som ansvarar för frågor om social omsorg, sjukvård och socialförsäkring. Departementet leds av socialminister Lena Hallengren.

Expressen har varit i kontakt med Annika Strandhälls pressekreterare som i nuläget hänvisar till intervjun i Dagens Nyheter. 

Annie Lööf: ”Så fruktansvärt sorgligt” 

Flera politiker reagerar på Annika Strandhälls avgång och framför sina kondoleanser på sociala medier. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver: ”Mina varmaste tankar går till Annika Strandhäll”. 

Centerledaren Annie Lööf: ”Så fruktansvärt sorgligt att förlora sin livskamrat och barnen sin pappa. Jag hoppas ni kan hitta lugn, ro och tid för varandra framåt.” 

Annika Strandhäll svarar Annie Lööf och tackar för omtanken. 

”Det är det som är tanken just nu. Lugn, trygghet och balans”, skriver hon. 

SD-politikern Paula Bieler konstaterar att hon och Annika Strandhäll ofta stått på olika sidor i debatten, men att det saknar relevans en dag som denna. 

”Jag vill endast uttrycka mitt djupaste deltagande till Annika Strandhäll och hennes barn samt önska dem en lugn, privat sorgeperiod. Ta hand om er!”, skriver hon. 

https://www.instagram.com/p/B3CibYhHG3Z/
Jenny Madestam:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.