Foto: Suvad Mrkonjic, Jörgen Hildebrandt och Torbjörn Selander
 Foto: Suvad Mrkonjic, Jörgen Hildebrandt och Torbjörn Selander

Annika Östberg på väg till Sverige

Publicerad
Uppdaterad
Den svenska livstidsfången Annika Östberg har släppts från fängelset i Kalifornien, uppger amerikanska myndigheter.
- Hon har släppts från fängelset efter en överenskommelse med den svenska regeringen. Hon ska överföras till Sverige, säger Robert Pattersson, talesman för fängelset i Corona, Kalifornien, till Expressen.se.
Ett chartrat plan ska vara på väg över Atlanten för att hämta hem henne.
Den svenska livstidsfången Annika Östberg släpptes den 25 mars från fängelset i Kalifornien, uppger amerikanska myndigheter för Expressen.se.
Robert Pattersson, officiell talesman för  kvinnofängelset i Corona, Kalifornien, säger till Expressen.se:
– Vi har henne inte längre hos oss. Hon har släppts från fängelset. Det skedde i förra veckan. Såvitt jag förstår skedde detta efter att delstaten Kalifornien och svenska myndigheter träffat en överenskommelse.
– Hon är nu överlämnad till svenska myndigheter.
Just nu sitter Annika Östberg på The Metropolitan Correctional Center i New York där hon väntar på att få komma hem till Sverige.

Omskrivet fall

UD i Stockholm bekräftar inte uppgifterna om att Östberg släppts.
– Vi har ingen information om det, säger presschefen Cecilia Julin först när Expressen.se ringer tidigare på måndagskvällen.
Generaldirektör Lars Nylén vid Kriminalvården uppger att inte heller han kan bekräfta uppgifterna från den amerikanska myndigheten.
Enligt uppgift till Expressen ska dock ett chartrat plan vara på väg till USA för att hämta Annika Östberg.
Annika Östberg har suttit fängslad i USA sedan 1981. Hon dömdes till fängelse i 25 år till livstid för delaktighet i mordet på en restaurangägare och mordet på polismannen Richard Helbush.
Hon har avtjänat sitt straff på California institution for Women,CIW, Corona, Kalifornien. Så sent som i höstas fick hon avslag på en vädjan om att få sitt straff tidsbestämt. Enligt det beslutet skulle hon få ansöka om tidsbestämt straff tidigast hösten 2010.

Ärendet känsligt

Expressen.se har sökt utrikesminister Carl Bildt, men hans vikarierande pressekretare, just nu UD:s presschef Cecilia Julin säger vid 18.30 på torsdagskvällen att vare sig UD eller utrikesministern kommer att lämna några kommentarer i ärendet i nuläget.
– Vi kommenterar inte ärendet.
Varför inte?

– På grund av ärendets känsliga natur.

"Oerhört glädjande"

Jan Eliasson, socialdemokratisk före detta utrikesminister och svensk ambassadör i Washington säger till Expressen.se:
– Det är oerhört glädjande och en befrielse att detta äntligen lösts.
– Det är ett av de största humanitära ärenden vi hade när det gällde USA. Jag var djupt engagerad själv och känner stor glädje och lättnad. Jag hoppas att Annika nu ska få komma närmare sin mamma, vilket var ett av våra argument när vi drev fallet.
Kände du till att hon nu släppts ut för att överföras till Sverige?
– Nej, men jag har anat att det var på gång. Det kommer inte som någon överraskning, men jag har inte personligen varit involverad nu på slutet, säger Jan Eliasson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag