Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annika Hirvonen hyr ut rum till ensamkommande

Annika Hirvonen: ”Har blivit en del av vårt samhälle”
Annika Hirvonen är migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet och sitter med i Migrationskommittén.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Annika Hirvonen hyr just nu ut ett rum till en ensamkommande som har jobb och uppehållstillstånd.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen hyr sedan en vecka ut ett rum till en ensamkommande som har jobb och uppehållstillstånd. 

Något som de senaste dagarna har uppmärksammats av invandringskritiska sajter. 

– Det har varit ett jätterasistdrev kring det här, säger Annika Hirvonen. 

Annika Hirvonen är gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och dess migrationspolitiska talesperson och har en nyckelroll i att ta fram förslaget på Sveriges framtida migrationspolitik. 

Annika Hirvonen: ”Självklart att tacka ja”

I tisdags publicerade hon ett inlägg på sin Facebooksida: 

Sedan en tid tillbaka har jag funderat på att hyra ut till en inneboende. När jag för en dryg vecka sedan fick frågan av en anhörig om att hyra ut ett rum till en ensamkommande som just fått jobb i Stockholm och därför behövde flytta från en annan del av Sverige, kändes det självklart att tacka ja. Jag är väldigt glad över att ha hittat en så trevlig inneboende och hoppas att det ska fungera bra framöver”, skriver Annika Hirvonen och fortsätter: 

”I dag ringde Fria Tider upp mig och frågade om min inneboende och det har följts av rasistiska kommentarer på nätet. Det är tragiskt hur vissa krafter försöker misstänkliggöra alla oss som hjälper en medmänniska eller egentligen bara har en inneboende. Jag fortsätter arbetet för ett mer medmänskligt samhälle!”. 

Annika Hirvonen: ”Mycket lögner på sociala medier”

De senaste dagarna har sajter som högerextrema Fria Tider rapporterat om att hon ”bor med en utvisad afghan”. 

Sajterna hänvisar till att mannen fick ett utvisningsbeslut från Migrationsverket hösten 2017. 

– Det skrevs väldigt mycket lögner på sociala medier. Det som står i mitt Facebookinlägg är det som har hänt. Jag har en inneboende. Han har uppehållstillstånd och jobb. Han hyr ett rum. Det råder bostadsbrist i Stockholm och det är svårt för många unga att hitta bostad.  Det är inte mer med det, säger Annika Hirvonen. 

– Han är inte en offentlig person och han har inte valt att vara en del av mitt politiska liv, så det jag skrivit på Facebook är det som jag kände behövde sägas utifrån det som skrivits. 

MP har tvingat fram lättnader i gymnasielagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.