TVINGAS LÄMNA HEMMET. Askregnet fick Annika Rosén att oroa sig för sin 16-åriga dotters hälsa. Nu lämnar de gården. Foto: Axel Öberg
TVINGAS LÄMNA HEMMET. Askregnet fick Annika Rosén att oroa sig för sin 16-åriga dotters hälsa. Nu lämnar de gården. Foto: Axel Öberg

Annika flyr med sin dotter

Publicerad
Uppdaterad
EYJAFJALLAJÖKULL. Ögonen svider och det kliar i halsen trots ansiktsmasker. Efter några sekunder är vi täckta av aska.
Som enda svenska tidning har Expressen varit inne i den avspärrade delen av Island.
Den del som ligger gömd i ett enda stort kolsvart askmoln.
För svenska Annika Rosén, 46, och hennes dotter Sara, 16, finns bara en tanke - de måste bort.
Det ska egentligen vara omöjligt. Nästan alla flyg är inställda. Och vägarna fram till vulkanen Eyjafjallajökull är avspärrade och vaktas av polis.
Men via flyg från New York, grusiga bakvägar och fyrhjulsdrift lyckades vi ta oss hela vägen fram till den lavasprutande vulkanen - och Annika Rosén, hennes man Gudlaug Einarsson och dottern Sara Gudlaugsdottir.
På långt håll ser molnen ganska ofarliga ut. Något grått bulligt som puffar upp mot den knallblå himlen.
Är det det där som har lamslagit hela Europa, undrar vi.
Vid sista poliskontrollen frågar vakten om vi är säkra. Han tvekar länge, men ger till slut tre råd, innan han flyttar jeepen så att vi kommer fram:
- Kör sakta, använd helljus och sätt på varningsblinkers - för ni kommer inte att se mycket där ute.
Vi tror att han överdriver.

Ser inte en människa

NATTSVART. Trots att det är mitt på dagen är himlen över familjens gård kolsvart. Gudlaug Einarsson, Sara Gudlaugsdottir och Annika Rosén betraktar vulkan-askan som dalar ner över dem. Foto: Axel ÖbergTjugo minuter senare sätter vi på helljusen - och börjar undra om vi verkligen är på väg åt rätt håll. Vi ser inte längre vulkanen för all aska.
Sedan kommer mörkret. Vi kryper fram med varningsblinkers. Vindrutetorkarna kämpar mot det tunga grå. Vi ser inte en människa och skojar om "Twilight zone" och någon film av Stephen King.
Det lyser ett svagt ljus när vi kör upp på gårdsplanen vid Ysta-Skala 2. Gudlaug knackar på köksfönstret och pekar - vi måste gå runt och in genom källardörren. Ytterdörren har de tejpat igen inifrån, förklarar han senare.
Ansiktsmaskerna köpte vi redan i New York. "I värsta fall."
Nu täcker vi så mycket vi kan med luvor och maskerna och springer mot huset. Annika mötte sin stora kärlek på gården för 27 år sedan - och blev kvar.
- I normala fall har vi en underbar utsikt. Havet åt det hållet och vulkanen åt det hållet, säger hon.
Nu har klockan just passerat 13. Utanför är det kolsvart. När Gudlaug släcker lampan i taket ser vi inte längre varandra.

Återvände för hästarnas skull

Annika torkar aska ur kaffekopparna och försäkrar oss om att sockret inte har stått framme. Då och då hörs ett dovt buller. Gudlaug förklarar att det åskar och slår blixtar i vulkanen.
Natten till onsdag ringde telefonen. Polisen berättade att en jordbävningen hade skakat södra sidan av fjället. Nu skulle familjen evakueras. Men de var tvungna att återvända för hästarnas och kornas skull för att fylla på med färskvatten.
Hästar har funnits på Island i 1200 år och djuren riskerar skador av att andas in vulkanaska.
Sedan dess har det fortsatt. Som värst har de haft tusen jordbävningar om dagen, de flesta under två på Richterskalan. Några uppe i tre.
Nu har Annika fått nog. När hon vaknade i morse kände hon dammet sticka i halsen - samma sorts partiklar som skär sönder andningsvägarna och har dödat ofattbart många gruvarbetare.
- Jag tänkte på min dotter. Hon är bara 16 år och jag vet hur farligt det är. För att skydda henne måste vi åka, åtminstone tillfälligt, säger hon.
Hon har tagit på sig vigselringen som normalt ligger i lådan och paketerat sin mammas finkoppar så de förhoppningsvis klarar en kraftig jordbävning.
Gudlaug tänker stanna. Korna måste mjölkas och ingen vet hur länge vägen fram till gården finns kvar.

Utbrottet varade i två år

Vindarna kan vända snabbt och få lera att välla ner över gården. Även smältvattnet är ett hot eftersom lavan får glaciären att smälta.
- Samtidigt vill vi att snön ska smälta, askan bildas när lavan smälter snön, så när snön är borta blir det ingen mer aska. Men vi har hört att bara 25 procent av den förväntade vattenmängden har kommit ner, säger Annika.
När väderleksrapporten börjar lyssnar alla spänt.
- Vinden ska vända i natt. Men efter två dagar kommer den att vända tillbaka igen, översätter Gudlaug.
Sedan är det ingen som vet. Senaste gången som Eyjafjallajökull hade ett utbrott var 1821. Den gången höll utbrottet på i två år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag