Annie Lööfs usla siffror före mötet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf.
Foto: Cornelia Nordström

Precis före Alliansmötet i hennes hemby Maramö kommer ett nytt bakslag för den pressade Centerpartiledaren Annie Lööf.

Nästan sex av tio anser att hon är en belastning för sitt parti, enligt en undersökning från TV4/Novus.

– Jag har haft ett tufft år, säger Lööf till TV4 Nyheterna.

Annie Lööf är den enda partiledare som inte anses vara en tillgång för sitt parti, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av TV4 News.

58 procent av de tillfrågade anser att hon är en belastning för Centerpartiet - medan bara 18 procent ser henne som en tillgång.

– Jag är en långdistanslöpare så jag vet att det här avgörs inte på ett år eller en månad. Man måste investera tid och jag har haft ett tufft år, säger Annie Lööf till TV4 Nyheterna.

"Problem med partiledaren"

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt betraktas som en tillgång av 79 procent och både Jimmie Åkesson, SD, och Stefan Löfven, S, ses som en tillgång av drygt 60 procent av de tillfrågade.

– I och med att det är en majoritet som anser att hon är en belastning så visar det at det finns ett större problem, det är inte ett problem med en idédebatt, det är ett problem med partiledaren, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till TV4 Nyheterna om Lööfs siffror.

Undersökning visar också att två av de nyvalda partiledarna, Åsa Romson, MP, och Jonas Sjöstedt, V, är relativt okända av svenska folket. 59 procent visste inte vem Romson var och 47 procent kände inte till Sjöstedt.

Undersökningen

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 000 intervjuer på ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år under perioden 14-19 februari.

Frågan som ställdes var: Anser du att följande partiledare/språkrör är en tillgång eller belastning för sitt parti?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.