Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööfs ultimatum till Anna Kinberg Batra

Annie Lööf. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Anna Kinberg Batra. Foto: Nils Petter Nilsson

Annie Lööf kritiserar återigen Moderaternas utsträckta hand till Sverigedemokraterna – och riktar ett ultimatum till Anna Kinberg Batra:

– Jag vill inte sitta i en alliansregering som kräver att vi förhandlar eller samarbetar med Sverigedemokraterna.

Men hon är inte beredd att själv kliva fram som statsministerkandidat.

Centerledaren gästade på onsdagskvällen premiären av Expressens nya politikprogram "Bara Politik – med Niklas Svensson".

I programmet försvarar hon bland annat partiets storstadssatsning och talar om behovet av kriskommissioner för både städer och landsbygd.

För första gången ställer hon sig också bakom de andra allianspartiernas avgångskrav på rikspolischef Dan Eliasson.

– Centerpartiet ser ju att förtroendet saknas för Dan Eliasson i den egna polisorganisationen. Det är ju inte oppositionen som avsätter polischefer, men vi har inget emot att regeringen faktiskt byter ut honom.

Samtidigt som Moderaterna rasat i opinionen har Centerpartiets siffror rusat i höjden. I den senaste väljarbarometern från Demoskop fick C 12,1 procent.

Men på frågan om Lööf är beredd att ta över som oppositionsledare och statsministerkandidat om C blir större än M, blir svaret:

– Nu är ju det här bara opinionssiffror. Centerpartiets statsministerkandidat är Anna Kinberg Batra. Hon är ledare för det största allianspartiet.

Men om ni blir större än M så är det väl självklart att det är du som är statsministerkandidat?

– Det är ju val först om ett och ett halvt år, och mycket kan hända till dess. Jag tar inte ut något i förskott.

Samtidigt upprepar hon kritiken mot Anna Kinberg Batra för beskedet om att Moderaterna är beredda att samtala och förhandla med Sverigedemokraterna.

– De senaste månaderna har inte varit lyckosamma för alliansen, och det är klart att det har skapat en otydlighet kring hur vi som regeringsalternativ ser på hur vi ska styra Sverige framåt, säger Annie Lööf.

Om Jimmie Åkesson ringer dig på din mobiltelefon och vill diskutera någonting som har med riksdagsarbetet att göra, lägger du på luren eller svarar du?

– Nej, jag svarar. Jag pratar ju med Sverigedemokraterna och det har vi gjort i alla år, och jag står bakom eller framför dem i lunchkön.

Händer det att han ringer dig?

– Nej, vi brukar inte prata. Däremot pratar man inför och efter debatter, som helt normala kolleger. Det är ju så riksdagsarbetet fungerar. Men jag drar en gräns vid att samarbeta eller förhandla eller anpassa vår politik för att passa till just Sverigedemokraterna.