Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs svar till näthatarna: Övertygad

Hatet mot Annie Lööf på sociala medier har varit massivt senaste dagarna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hatet mot Annie Lööf på sociala medier har varit massivt sedan hon i tisdags meddelade att Centerpartiet kommer att släppa igenom en lag som möjliggör att 9 000 ensamkommande kan få stanna i Sverige. Nu svarar hon på det hat som spridits.

– I detta läge stärker det snarare det beslut vi fattade. Det visar att det både var nödvändigt och rätt, säger Annie Lööf till Expressen. 

Sedan Centerpartiets partiledare Annie Lööf deklarerade att partiet tänker släppa igenom regeringens lagförslag om de ensamkommande i tisdags har hatet mot henne inte varit nådigt i sociala medier. Bland annat har det spridits en satirbild, som bland annat delats av riksdagskandidaten Katerina Janouch. Man kallar Annie Lööf för ”Sharia-Annie” och har klippt på henne en slöja. Detta tillsammans med texten: 

Det är viktigare för att 9 000 afghaner med oklar identitet och bakgrund ska få stanna i Sverige än att vi finns kvar i riksdagen efter valet. Några av dem är våldtäktsmän, terrorister och mördare. Resten av svenska folket skiter vi fullständigt i."


Gustav Fridolin visade sitt stöd till Annie Lööf.
Foto: OLLE SPORRONG

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som genom året också fått motta mycket näthat, gick med anledning av tonen mot Annie Lööf ut på Facebook på torsdagen för att visa sitt stöd till C-ledaren. Han skrev bland annat: 

”Det som nu händer Annie Lööf är alltför bekant /…/ Det första hatet kommer från nätets mörka sidor, men sprids som en löpeld till borgerliga ledarsidor. Förlöjligande bilder och lögner massproduceras /…/Jag har sett det här förr och jag blir förbannad när jag ser att samma sak nu börjar göras mot Annie”.

https://www.facebook.com/gustavfridolin/posts/10160205077110034

I samband med att Centerpartiet presenterade sin vårmotion på fredagen pratade Expressen med Annie Lööf just om det hat som just nu sprids mot henne. 

– Efter sju år som partiledare är man väldigt härdad. Samtidigt, när man ser detta, stärker det mig och alla andra centerpartister runtom i landet. Det visar att det beslut vi landade i var rätt, säger hon och fortsätter: 

– I dessa tider av hat och med ett polariserat debattklimat inom politiken gäller det att stå upp för anständighet, medmänsklighet och för ett resonerande tonläge. Och det är det vi gör nu. 

”Under de senaste åren har det varit ett kontinuerligt hetsande mot mig, framför allt från sverigedemokratiska väljare” säger Annie Lööf.
Foto: AKVELINA SMED/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf: ”Mer övertygad att de beslut vi fattar är rätt”

Men vad tänker du när du ser en sådan bild som den med slöjan? 

– Jag blir bara mer övertygad om att de beslut som vi fattar är rätt, faktiskt. Är det något Sverige behöver mer av så är det ett resonerande tonläge och politiska krafter som står upp mot hat, som står upp för anständighet och medmänsklighet. Det ser vi också i det starka stöd vi också får från människor runtom i landet efter detta. 

Inför ett sådant besked som du lämnade i tisdags, förbereder du dig på att sådant här här kommer komma på nätet? 

– Under de senaste åren har det varit ett kontinuerligt hetsande mot mig, framför allt från sverigedemokratiska väljare och Twittrare. Det är jag ganska härdad av nu. I detta läge stärker det snarare det beslut vi fattade. Det visar att det både var nödvändigt och rätt. Det behövs politiker som inte löper den här linan som andra mer hatiska krafter gör.  

Är du favoritpersonen att hata på från sverigedemokratiska väljare just nu, tror du? 

– Det får de svara på. 


Detta har hänt

LAGEN. Strax innan jul gick S och MP om att de kommit överens om en ny lag som ger nya möjligheter till uppehållstillstånd för ensamkommande. Lagen berör cirka 9 000 personer och handlar om att de på vissa villkor kunna få tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier.


KRITIKEN. I slutet på januari presenterade justitiedepartementet lagförslaget, som sedan kritiserades hårt av Lagrådet. Trots kritiken från Lagrådet lämnades lagförslaget över till riksdagen med ett par få justeringar den 19 april. 


STÖDET. För att få igenom lagförslaget i riksdagen krävs stöd från något av allianspartierna eller SD och på tisdagen gick Centerpartiet ut och sade att de kommer att släppa igenom lagen. Något som innebar stark kritik från de övriga allianspartierna och SD. 


Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.