Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs succé – högsta stödet på 26 år

Den stora skrällen i mätningen står Centerpartiet, med partiledaren Annie Lööf för.
Foto: Foto: Stina Stjernkvist/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Hennes parti backar i mätningen.
Foto: (C) Pelle T Nilsson / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Centerpartiets framgång i opinionen fortsätter.

Partiet når sin högsta nivå på 26 år och landar på 9,2 procent i Expressen och Demoskops decembermätning. 

– Vi tar upp frågor som människor tycker är viktiga, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson. 

Demoskops decembermätning som har gjorts på uppdrag av Expressen visar en ökning för alliansen som nu är marginellt större än det rödgröna blocket. 

De borgerliga oppositionspartierna samlar nu 39,4 procent av väljarna jämfört med 38,5 procent för de rödgröna. Det är fortsatt mycket jämnt mellan blocken och så sent som för en månad sedan i Demoskops novembermätning var läget det motsatta då de rödgröna hade en knapp ledning. 

Den stora skrällen i mätningen står Centerpartiet för. Partiet uppmäter 9,2 procent vilket är en uppgång med 1,4 procentenheter. Det är den högsta siffran för Centerpartiet på 26 år och gör dem till fjärde största parti. 

"Tar upp viktiga frågor"

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson menar att detta ger gott hopp inför nästa val. 

– Vi tar upp frågor som människor tycker är viktiga, som att hejda en tudelning av Sverige, att få stopp på hedersvåld mot kvinnor och att ha en flyktingpolitik som både är humanistisk och står för ordning och reda, säger han. 

Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop är inne på samma linje som Arthursson. 

– Det är en historisk siffra för Centerpartiet. Om man ser på allianssidan är det egentligen bara Moderaterna och Centerpartiet som har en tydlig profil. De senaste ett och ett halvt åren är det migrationsfrågan som har dominerat debatten. Centerpartiet har en egen marknadsliberal linje i den frågan, säger han. 

M försöker locka väljare tillbaka 

Centerns toppnotering är resultatet av en lång uppåtgående trend för partiet. Framförallt ser det ut som att partiet har fått en tillströmning av kvinnliga, unga och universitetsutbildade väljare. Centerns ökning kommer i huvudsak från de andra allianspartierna och rörelserna över blockgränserna är små. 

Moderaterna backar i Demoskops mätning och får nu stöd av 22,3 procent i opinionen. Det är den lägsta noteringen i en Demoskopmätning för partiet i år. Bottensiffran är ett resultat av en svagt nedåtgående trend framför allt bland väljare i övre medelåldern, enligt Demoskop. 

– Vi hade en uppgång under våren men har under hösten gått tillbaka. Det är bra med alliansuppgång i denna mätning, men Moderaterna behöver öka stödet för att bygga Sverige starkare och byta ut Stefan Löfven. Det behövs fler enkla jobb, fler poliser och ordning i flyktingmottagandet, säger partisekreterare Tomas Tobé M.

Moderaterna har likt allianskollegan Centerpartiet försökt profilera sig inom migrationsfrågan, men driver en annan linje, menar Peter Santesson. 

– De tar avstånd från den gamla Reinfeldt-politiken, och satsar på att vinna åter väljarna som de har förlorat till SD.  Men det har varit svårare för Moderaterna att kamma hem detta. Trots att de kommer med allt skarpare signaler så lyfter det ändå inte, säger Peter Santesson. 

SD ökar i mätningen

Liberalerna står stilla och visar inte på någon förändring jämfört med i novembermätningen. Partiet har haft en stabil men något nedåtgående trend under året som gått. 

– Jag är inte nöjd. Vi måste fortsätta arbeta för mer kunskap i skolan, ett starkare försvar, försvara LSS och att fler nyanlända ska komma i jobb, säger Maria Arnholm, partisekreterare L om resultatet. 

Kristdemokraterna däremot står för en lite ökning. I Expressens och Demoskops senaste mätning i november fick partiet endast stöd av 2,5 procent, nu har de ökat till 3,2 procent. KD har inte hamnat över fyraprocentspärren sedan i juli förra året. 

På den rödgröna sidan står Socialdemokraterna för en nedgång, partiet backar till 25,8 procent, vilket är tre procentenheter under vad som uppmättes i oktober. Vänsterpartiet gick upp i den förra mätningen men backar nu till 7,5 procent. Miljöpartiet ökar något och samlar 5,2 procent. 

– Mätningar visar på olika resultat i nuläget men alldeles oavsett är vårt mål att öka förtroendet hos väljarna. Nu fortsätter vi förnya vår politik. Det är hur vi lyckas med skolan, migrationen och arbetslösheten som kommer avgöra hur förtroendet ser ut vid nästa val, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare Socialdemokraterna om mätningen. 

Enligt Demoskopmätningen i december ökar Sverigedemokraterna något jämfört med föregående mätning och landar på 18,5 procent. 

Demoskop december 2016

Socialdemokraterna 25,8 (-2,0)

Vänsterpartiet 7,5 (-0,9)

Miljöpartiet 5,2 (+0,6)

Moderaterna 22,3 (-1,3)

Liberalerna 4,8 (+-0)

Kristdemokraterna 3,2 (+0,7)

Centerpartiet 9,2 (+1,4)

Sverigedemokraterna 18,5 (+0,9)

Feministiskt initiativ 2,5 (+0,5)

Övriga 1,1 (+0,3)

Rödgröna: 38,5 (-2,4)

Alliansen: 39,4 (+0,6)

Osäkra: 13,3 (-2,1)

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 29 november – 6 december 2016.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 252.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen

Mätinstitut: Demoskop

Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statistiskt säkerställd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.