Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs press på KD och Moderaterna

Centerledaren Annie Lööf vill fortsätta samarbeta med allianspartierna inför nästa val.
Foto: FREDRIK WENNERLUND. COPYRIGHT: STELLA P / STELLA PICTURES
Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M).
Foto: OLLE SPORRONG

Annie Lööf vill samla alliansen till nästa val, berättar hon i en intervju med Aftonbladet.

Nu menar hon att Moderaterna och Kristdemokraterna står inför ett ”vägval”.

– Det är på gränsen till skamlöst, svarar Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet. 

Centerledaren Annie Lööf vill fortsätta samarbeta med allianspartierna inför nästa val, berättar hon i en intervju med Aftonbladet. Enligt Lööf står Kristdemokraterna och Moderaterna inför ett vägval, där de antingen måste ta upp det gamla allianssamarbetet eller söka stöd hos Sverigedemokraterna.

– Det ligger ett tryck hos M och KD nu, om vilket vägval de ska göra framåt. Om de vill ha goda samtal med C och L, eller om de väljer en annan väg. De behöver landa i det. Jag hoppas de väljer vägen att ha ett bra samarbetsklimat mellan de fyra allianspartierna.

Hon berättar att ledarna för de tidigare allianspartierna inte pratat politik med varandra under de senaste veckorna – men att hon vill få i gång nya samtal för att ”hitta vägar fram” inför nästa val.

– Jag vill att vi ska samla oss och hitta former för ett gott samarbete de kommande åren, säger Annie Lööf till Aftonbladet.

KD: Inte meningsfullt samtala 

Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet, reagerar kraftigt på Lööfs uppmaning i intervjun. 

– Det är på gränsen till skamlöst. Annie Lööf har röstat fram en S+MP-regering och lovat att stödja deras budget varje år, säger Tomas Tobé. 

Tobé säger också att det blir underligt att lova att stödja Stefan Löfven och samtidigt säga att Moderaterna och Kristdemokraterna ska bestämma sig för om de vill ha en borgerlig samverken. 

–  Vi kommer lägga vårt fokus på att samla en stark borgerlig opposition. Jag tror att det finns väldigt många i både Centerpartiet och Liberalerna som kommer vara beredda att stödja en sådan. Min förhoppning är att vi lite längre fram kan få en samverkan, men det är bara möjligt om C och L meddelar att man är beredd att stå upp för en borgerlig budget och statsminister. 

https://twitter.com/tomastobe/status/1096797237039063040

Johan Ingerö, tillförordnad presschef hos Ebba Busch Thor, säger att de hela tiden har velat ha ett borgerligt samarbete, men att det var Centerpartiet som valde bort det alternativet. 

”Att sätta sig i nya samtal är inte särskilt meningsfullt eftersom C och L enligt januariöverenskommelsen är förhindrade att samtala med oss i de frågor som överenskommelsen täcker, det vill säga de flesta”, skriver han i ett sms. 

Ebba Busch Thor om relationen till Annie Lööf 

På fredagen gästade KD-ledaren Ebba Busch Thor ”Skavlan” i SVT och beskrev hur den politiska sprickan förändrat relationen till Lööf ”i grunden”.

– Vi träffas ju inte på det sättet i alliansen som vi gjorde förut, sa Busch Thor i programmet.

Expressen har sökt Ulf Kristersson som avböjer att kommentera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.