Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööfs pik
till Stefan Löfven

Konsekvenserna av nedläggningen av BB i Sollefteå togs upp under debatten. Foto: Jonas Forsberg

Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven får många pikar i debatten.

Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf i kvällens debatt.

Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Det hettade till direkt i partiledardebatten när Annie Lööf förlöjligade regeringens jobbpolitik.

– Det är fler som har varit i rymden än som har fått ett trainee-jobb, sa Centerpartiets ledare med adress statsminister Stefan Löfven.

Samtidigt lyfte både M-ledaren Anna Kinberg Batra och Ebba Busch Thor upp sina privata erfarenheter av förlossningsvården.

– You don't wanna go there, sa KD-ledaren till Jonas Sjöstedt.

Debatten i Agenda började med en duell mellan Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven om jobben, eller rättare sagt arbetslösheten.

– Kvar utanför arbetsmarknaden står människor och tappar hoppet. Det blir farligt för Sverige, menade Moderaternas partiledare.

– Man ska kunna leva på sin lön, därför ställer jag inte upp på sänkta löner, sa Stefan Löfven som fick mothugg i studion när han fortsatte att hävda att arbetslösheten minskar - trots att den statistik från Arbetsförmedlingen som blev känd under veckan visade att antalet inskrivna vid Arbetsförmedlingen ökar för första gången sedan 2013.

"Är det bra eller dåligt?"

Såväl Liberalernas Jan Björklund som Annie Lööf, C, försökte ta poäng på att "arbetslösheten ökar" även om ökningen har förklarats med att så många fler är inskrivna i dag jämfört med förra året.

- Vi har 200 000 fler människor i jobb, sa Stefan Löfven och riktade sig mot Jan Björklund.

- Vi har 20 000 fler anställda i skolan mot när du var minister. Är det bra eller dåligt?

Framförallt blev det en ivrig diskussion om id-kontrollerna i Öresundsregionen som avskaffades nyligen efter hård kritik från pendlare i regionen. Samtidigt som gränskontrollerna förstärktes.

Stefan Löfven försvarade beslutet.

– Det måste vara ordning och reda flyktingpolitiken, vi har gjort vad som krävs och kommer att fortsätta göra det. Kontrollerna kommer att vara kvar på färjorna mellan Tyskland och Sverige, sa Löfven.

Oansvarigt, enligt Åkesson

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas ledare, kallade beslutet oansvarigt.

– Jag förstår att det är jobbigt om man pendlar på dalig basis, men ställt i relation till de problem vi hade innan id-kontrollerna och de problem vi kommer att få om vi inte håller våra gränser. Den här extra kvarten som det bli för pendlarna är något som vi får leva med.

– Det var bra, säger Annie Lööf.

– Det är avgörande för näringslivet i Skåne att kunna ha ett utbyte mellan Malmö och Köpenhamn. Men långsiktigt måste vi återgå till den passfrihet vi har haft i Norden sedan 50-talet.

Kvällens andra ämne var sjukvård – en fråga som rankas högt av väljarna. SVT valde att låta Vänsterledaren Jonas Sjöstedt duellera med KD:s Ebba Busch Thor som började med att säga att det är skillnad med en kristdemokratisk och en rödgrön sjukvårdsminister.

– Nyförlösta kvinnor tvingas vänta i tre år på att få sina förlossningsskador reparerade, sa Ebba Busch Thor varpå Sjöstedt sa att hans parti fått igenom satsningar på förlossningsvården.

Sjöstedt anklagade alliansen för att missköta vården i Stockholm och lyfte Expressens avslöjande om Ultragyn som ett exempel.

– Det är det som händer när man släpper vinstjakten loss.

Ebba Busch Thor valde att lyfta sina egna erfarenheter.

– Du vill prata förlossningsvård? Jag födde mitt andra barn i januari. You don’t wanna go there.

Också M-ledaren nämnde den hjälp hon fick när hon som gravid blev allvarligt sjuk.

Löfven och Lööf duellerade om förlossningsvården och det nedlagda BB Sollefteå som gjort att kvinnor tvingas åka 20 mil för att föda alternativt föda i bilen.

Löfven om kvinnor som föder i bilen: "Ont i hjärtat"

Annie Lööf säger att hon besökt både BB Sollefteå och träffat de som ockuperat sjukhuset i protest.

- Kan du se Emma i ögonen och förvara dina partikollegor? säger Lööf och tar upp Emma Andersson som i februari tvingades föda sin dotter utomhus i snön. Hon syftade på att beslutet att stänga ner fattades av den rödgröna majoriteten.

Flickan som föddes utomhus i snön efter att BB lagts ner.

Stefan Löfven svarade:

- Det var tragiskt. Och det gjorde ont i hjärtat, men sa samtidigt att det är upp till landstingen att fatta beslut om sina prioriteringar.

Något som fick Centerledaren att ilskna till.

– Du svarar ju inte på frågan Stefan Löfven?

Åkesson: "Ni tar väldigt lätt på sanningen"

SD-ledaren Jimmie Åkesson ansåg att han hade ett utifrånperspektiv eftersom hans parti inte styr i något landsting men ifrågasattes av Löfven:

- Herr Åkesson. Samtidigt ska du sänka skatterna med 50 miljarder. Sverigedemokraternas budget är ett fall för "Lyxfällan", säger statsministern.

Men Åkesson protesterade ihärdigt och anklagade Löfven för att ljuga.

– Jag känner inte till några skattesänkningar på 50 miljarder. Jag vet inte vad du har fått det ifrån, herr Löfven. Ni tar väldigt lätt på sanningen. Det är likt dig att stå här och blåljuga.