Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööfs krav: Stäng ner samhället 2-3 veckor

Centerledaren Annie Lööf kräver kraftigare åtgärder av regeringen.
Annie Lööf i ”Agenda”.
Foto: SVT
Statsminister Stefan Löfven och Socialminister Lena Hallengren.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerledaren Annie Lööf kritiserade på söndagen regeringens pandemihantering – som hon tycker har varit för saktfärdig och långdragen. 

Hon önskar en omedelbar nedstängning av samhället tills vaccineringen är i gång brett.

– Vi ser att vi är inne i en tredjevåg, för att det inte ska utvecklas till en tsunami, så måste man ta till tuffa åtgärder, säger hon i SVT:s ”Agenda”.

Tegnell svarar:

– Vi kan inte räkna med att får någon ordentlig effekt på smittspridningen förrän i juni-juli.

Över 13 000 personer har dött i sviterna av covid-19 i Sverige. Centerpartiets partiledare Annie Lööf kallar de höga dödstalen i regeringens pandemihantering för ”ett misslyckande”. Hon vänder sig emot det hon upplever som en saktfärdighet i regeringens beslutsfattande och menar att Sverige nu måste stänga ner delar av samhället för att mota den tredje pandemivågen.

– Vi vill att man stänger ner vissa verksamheter där smitta sprids, som gallerior och köpcentrum, men där företagare får ersättning till 100 procent, säger Lööf till SVT:s ”Agenda”.

Stäng så länge pandemilagen tillåter

Lööf anser att nedstängningen måste pågå i minst två-tre veckor. Inte för att det är den bäst lämpade tiden utan för att det är den tidsram som pandemilagen tillåter.

– Vi vill införa restriktioner under en kortare begränsad tid för att klara av den här vågen. Sen när vi är i gång med vaccineringen kan vi börja öppna upp igen, säger hon.

Regeringen har ”småduttat”

Annie Lööf tillbakavisar med bestämdhet att hennes föreslagna tilltag skulle spä på isoleringen, ensamheten och den psykiska påfrestningen som en nedstängning skulle innebära. Hon menar att de skadorna har regeringen redan orsakat genom att göra restriktionerna långdragna.

– Därför kan man inte hålla på och smådutta som regeringen har gjort så att det blir utdraget, säger Annie Lööf till SVT.

– Om man tar i mer nu under några veckor så kommer vi att kunna öppna upp samhället mycket snabbare, fortsätter hon.

Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, håller med C-ledaren:

– Det är dags nu för en kortare period av ordentliga restriktioner för att få ner smittspridningen på en mer hanterbar nivå. Man kan hålla nere nivåerna genom att testa mycket, om man sätter i gång antigentesterna som vi borde ha, om vi använder munskydd på det sätt man gör i andra länder, sa han Fredrik Elgh i ”Agenda”.

Tegnell tillbakavisar lockdowns effekt

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det fortsatt är svårt att säga om en nedstängning är det mest effektiva verktyget för att mota en tredje våg.– Vi har lagt till mycket nya restriktioner de senaste veckorna.

– Sen jul har vi adderat mer och mer, just för att begränsa att personer träffar varandra, svarade Tegnell i ”Agenda”.

– Vi kan se att många länder i Europa som har infört det här ser en ökning igen. Det händer alltså i samhällen med en total nedstängning där det inte haft så stor effekt.

Han menar att är orealistiskt att tro att en momentan nedstängning i ett par veckor kommer vara effektivt för att låta vaccinet begränsa smittspridningen.

– Vi vet helt säkert att vi inte kan stoppa smittspridningen med det vaccin som kommer inom några veckor, de mängderna kommer först i maj-juni. Vi kan inte räkna med att får någon ordentlig effekt på smittspridningen förrän i juni-juli.

Statsministern öppnar för att ta in vaccin utanför EU.
Flera EU-länder ger bara en spruta till personer som haft covid-19 • ”Kan bli aktuellt till de större grupperna”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.