Annie Lööf med dottern Ester Foto: Mikael SjöbergAnnie Lööf med dottern Ester Foto: Mikael Sjöberg
Annie Lööf med dottern Ester Foto: Mikael Sjöberg
Centerledaren Annie Lööf. Foto: Patrik C Österberg / IBLCenterledaren Annie Lööf. Foto: Patrik C Österberg / IBL
Centerledaren Annie Lööf. Foto: Patrik C Österberg / IBL

Annie Lööfs kärlekskrav

Publicerad

Chefen bestämmer.

Och hon heter inte Annie Lööf.

- Ester är en bestämd tjej som vet vad hon vill. Hon kniper ihop munnen om hon inte vill äta något mer, och hon bestämmer när hon ska sova och inte. Jag ser väldigt mycket mig i henne, säger Centerledaren.

Annie Lööf satt hemma i villan i Nacka och förberedde överläggningarna som hon skulle ha med statsminister Stefan Löfven dagen därpå.

Då gick vattnet.

- När jag skulle gå och lägga mig insåg jag att jag inte alls skulle till Rosenbad, utan jag skulle till BB.

Ester föddes en månad för tidigt - och vägde bara drygt två kilo. Mamma och dotter blev därför kvar på BB Sofia i fem dygn.

- Jag är väldigt tacksam över de medarbetare som var på BB Sofia som hon föddes på. Det är fantastiska människor rakt igenom. Vi kände oss väldigt väl omhändertagna, berättar Centerledaren.

- Precis som alla andra småbarnsföräldrar som får barn för första gången så är det helt nytt. Man har ingen aning ens om hur man sätter på en blöja eller vad som händer när de skriker, eller hur det går till på natten när de ska sova. De här fem dagarna som vi var där gjorde mig lite tryggare i föräldraskapet.

Ester, nu 15 månader gammal, är en bestämd tjej. Enligt mormor och morfar är hon en minikopia av Annie. De är lika, både till sätt och utseende.

- Nu har jag en chef för första gången. Hon bestämmer verkligen mitt liv, säger Annie Lööf.

Stefan LöfvenFoto: Pontus Lundahl/TT

- Jag trodde inte att man skulle kunna känna så starkt som man gör i den här relationen. Det är en fantastisk känsla. Jag skulle kunna göra vad som helst för henne. Den där känslan man fick när hon föddes den 10 september förra året, den var otroligt stark och omskakande.

Gjorde överlämningen i BB-sängen

När partiledaren låg där i BB-sängen skedde överlämningen till medarbetarna via telefon.

- Jag berättade vad som behövde göras under veckan, och jag tog kontakt med min vice partiledare som då var utomlands. Så när han landade fick han träda in som vikarierande partiledare. Så här i efterhand har jag tänkt på det där, att man är så lojal och trogen jobbet även i de här utsatta situationerna. Men när jag hade gjort det kunde jag lugnt och tryggt stänga av det, och jag kunde gå vidare och ha fokus på det jag skulle göra den dagen.

Förra veckan var det premiär för första vabbveckan hos familjen Lööf.

- Jag var hemma i onsdags och fredags, min man var hemma de andra dagarna. Man får ju flytta på möten och ha telefonmöten i stället, på kvällarna efter att hon har somnat.

Enligt Annie Lööf delar hon och maken Carl-Johan Lööf på det mesta där hemma.

- Ja, jag tycker nog det. Men det är klart att även vi har våra sammandrabbningar ibland. Någon har inte tvättat ordentligt eller någon har inte städat ordentligt.

Är det oftast du som har struntat i tvätten, eller är det han?

Annie Lööf med makenFoto: Alex Ljungdahl

- Nej, det är nog han, haha. Men jag tycker ändå att vi lever väldigt jämställt. Det är oftast han som handlar maten, det är jag som tvättar. Vi delar upp det rätt bra tycker jag. Det är en förutsättning för att jag ska kunna klara av mitt jobb, att jag har en jämställd man som också tar ett lika stort ansvar för familjen och hemmet.

Du berättar ofta och gärna om Ester i sociala medier. Du lägger ofta ut bilder på dig själv med din dotter, men hennes ansikte är alltid dolt. Är det ett medvetet val, och i så fall varför?

- Ja, det är väldigt medvetet. På ett sätt vis vet ju alla att jag var gravid, att jag nu är mamma och att hon heter Ester. Men samtidigt är ju hon en del av mitt privatliv, och jag vill inte att hon ska bli en offentlig person bara för att hennes mamma är det. Men den dag när hon är lite äldre och vill följa med på olika aktiviteter, då kommer hon att få göra det. Men jag kommer inte att vilja visa upp henne för allmänheten. Jag vill skydda henne så mycket det går.

Året som gått kan sammanfattas på olika sätt.

- Det beror på i vilken ände jag börjar. Men om man tittar på det politiska läget så har det varit ett väldigt turbulent år, med otryggheten i fokus.

Annie Lööf nämner Donald Trump och Brexit, och säger sig se tydliga signaler på att någonting håller på att hända i samhället.

- Otryggheten och tudelningen mellan stadsdelar och landsändar, mellan människor som har jobb och de som saknar jobb har blivit väldigt tydlig under året. Politiskt har vi från Centerpartiets sida velat kliva fram här och visa ledarskap och tala om hur vi ska minska tudelningen. Vi ökar tryggheten i hela landet, men tar också ansvar för fler miljöresultat.

"Jag har blivit mycket, mycket tydligare"

Privat har året varit bättre.

- 2016 har inneburit jättemycket för mig. Det har varit ett fantastiskt år att få se min dotter växa. Hon har börjat sitta, krypa, gå - och nu springer hon, så det har hänt mycket. Som människa är det ju det som händer i ens allra närmaste omgivning det som påverkar en allra mest, att få se henne växa upp och se stegen, att höra henne säga mamma, det gör att hjärtat smälter.

Annie Lööf, på julafton har du varit partiledare i 1 919 dagar - fem år och ett par månader. Hur har du förändrats som person under de här åren?

- Frågar man mina absolut närmaste vänner som känner mig sedan länge så har jag nog inte förändrats så mycket. De ser nog fortfarande samma Annie. Men ledarskapsmässigt har man ju förändrats.

Hur då?

- Genom att man har gått igenom ganska mycket kriser för landet, men också internt i partiet, så har man ju utvecklat sitt ledarskap. Jag har blivit mycket, mycket tydligare med vad jag och Centerpartiet vill under den här tiden. Det kan vi också se att många uppskattar. Mitt ledarskap har också utvecklats genom att man med erfarenhet härdas och också vaskar fram vad vi tycker är de viktigaste beståndsdelarna i svensk politik.

Vilka har varit de tuffaste och jobbigaste kriserna internt då?

- Jag är ju också chef, så de absolut tuffaste delarna är enskilda personalärenden. Och det har ju varit några sådana under åren. Men i ett större perspektiv var det givetvis när Saab gick i konkurs hösten 2011. Jag var nytillträdd näringsminister och partiledare, och det var bara några dagar innan julafton som man gick ut med det här beskedet.

"Ester är en bestämd tjej som vet vad hon vill”, säger Annie Lööf.Foto: Mikael Sjöberg

Men i dag, fem år senare, har de flesta Saabanställda fått nya jobb, enligt Lööf.

- Så det känns skönt. Men just då var det tufft.

Enligt de senaste opinionsmätningarna skulle Centerpartiet få drygt 9 procent om det vore val i dag. Senast det gick bättre än så i ett val för Centerpartiet var 1988 när ni fick 11,3 procent. Då var du fem år gammal. Är det en Annieeffekt vi ser nu?

- Först och främst ska man komma ihåg att inte en enda människa har röstat än. Det är ju faktiskt valsiffrorna som gäller. Jag är väldigt glad över det stödet vi ser. Det är ju mycket lättare att arbeta som partiledare med positiva opinionssiffror, det ska man inte sticka under stol med, men samtidigt är det viktigt att hålla i och hålla ut. Jag är ju här för att jag vill förändra samhället, och jag är här för att förändra med Centerpartiet som verktyg. Då handlar det om att Centerpartiet ska bli så stora som möjligt, så jag hoppas givetvis att de här siffrorna håller i sig de kommande månaderna så att de står sig i valet.

Är det problematiskt att de andra allianspartierna backar när Centerpartiet går framåt?

- Jag har två tydliga målsättningar inför valet 2018. Det ena är att Centerpartiet ska öka, och den andra målsättningen är att vi ska ha en ny stark alliansregering med fyra starka allianspartier. Så jag brinner för båda, att göra Centerpartiet tydligare och starkare men också att se till att både Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna ökar. Det är ju så vi kan byta ut Stefan Löfven som statsminister.

"Jag är en vinnarskalle"

Du nämner Kristdemokraterna nu, men finns det egentligen någonting som talar för att de kommer att klara 4-procentsspärren 2018?

- Ja, men självklart! Bara några dagar innan EU-valet 2014 låg Centerpartiet under fyra procent och jag fick i samtliga intervjuer frågan om hur det skulle kännas om vi åkte ut. Det där förföljde mig under ganska lång tid, och vi gjorde sedan vårt bästa valresultat på 19 år till Europaparlamentet, och vi var det parti i alliansen som höll ställningarna i valet i september 2014. Så mycket kan hända och det är två år kvar till valet, så jag har stora förhoppningar om att alla allianspartier ska gå stärkta ur en valrörelse.

Vad skulle det innebära för alliansen om Kristdemokraterna åker ur riksdagen?

- Alliansen består ju av fyra partier...

Så då har vi inte alliansen längre?

- Jag är ju en vinnarskalle, och en vinnarskalle ser inte framför sig hur det skulle bli om inte huvuduppgiften uppnås. Så min inriktning framåt är att alliansens fyra partier ska finnas kvar i riksdagen och att vi ska ha ett starkt mandat.

Samtidigt som Centerpartiet går framåt i opinionsmätningarna är det ett faktum att Sverigedemokraterna också gör det, och är dubbelt så stora som Centerpartiet i dag. Hur ser du på det?

- Jag förhåller mig inte till andra partier på det sättet. Jag kan konstatera att Centerpartiet har tredubblat sitt stöd, från runt tre procent inför valet 2014 och i dag runt 9 procent. Jag är inte nöjd med det, jag är nöjd först när vi har stärkt oss på valdagen om några år. Det är det som är min målsättning. Att Sverigedemokraterna ökar är ett uttryck för ett öppet missnöje som finns i samhället. Min uppgift som partiledare för Centerpartiet handlar om att vara väldigt stark i mina värderingar och peka med en tydlig hand mot vilken vision jag har för Sverige. Jag är glad för att alltfler ser att jag är lite av Sverigedemokraternas motpol i detta, och att vi också växer.

Även om du är en motpol, har du något att lära av Sverigedemokraterna och av Jimmie Åkesson?

- Jag kan ju se att både jag och Sverigedemokraterna växer just nu, och jag tror att en anledning till det är att de ser att vi har helt olika världsbilder. Vi står på helt olika värderingsplattformar, men vi har svar på hur vi skulle vilja forma samhället. Mitt ledarskap för Sverige handlar om att vi ska ha konkreta lösningar på de utmaningar som människor ställs inför.

Annie Lööf säger att hon vill lyssna på det glömda Sverige, på de människor som är besvikna över att staten försvunnit lokalt i form av polis, försäkringskassa och arbetsförmedling.

- Det är en av våra huvuduppgifter, att lyfta tudelningen och det bortglömda Sverige. De behöver tillväxttro, framtidstro och verktyg för att skapa jobb på plats.

Du talar om besvikna människor. Många är också besvikna på dig och de andra alliansledarna för att ni inte lägger fram en gemensam budget här i riksdagen, och låter Sverigedemokraterna fälla Stefan Löfven. Vad svarar du dem?

- Jag möter ju dem också, och jag tror att många uppskattar att jag är väldigt tydlig och rak i den frågan. Det är ju väldigt lätt att fälla en regering, det skulle vi kunna göra i morgon, men det svåra är att ta ansvar efteråt och bilda nästa regering. Jag är inte beredd att sätta mig i en regering med Sverigedemokraternas stöd eller med Sverigedemokraterna i regeringen. Därför är det heller inget alternativ att fälla den sittande regeringen med Sverigedemokraterna.

"Viktigt att ta ansvar för landet"

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor säger att hon vill gå fram med en gemensam alliansbudget redan nu. Varför har hon fel?

- Vi tycker lite olika där och man får ha respekt för det. Vi är fyra olika partier som har olika tyngdpunkt på olika sakfrågor, men också i hur vi ser på regeringsfrågan. Jag tycker det är viktigt att man tar ansvar för landet, och att vi har stabila regeringar. Jag kan konstatera att vi har en väldigt svag minoritetsregering just nu, men det är trots allt den regering som samlar det största sammanhållna stödet i Sveriges riksdag.

Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnade nyligen dörren för ett samarbete med Socialdemokraterna efter nästa val om allianspartierna inte får tillräckligt med mandat. Hur ser du på hans resonemang i den frågan?

- Först och främst vill jag inte ta ut en valförlust i förskott, utan mitt sikte handlar om att vinna valet och bilda en stark alliansregering. Men skulle olyckan vara framme och vi skulle bli mindre än de rödgröna, då har jag sagt att jag inom ramen för alliansen är beredd att föra samtal över blockgränsen.

Jan Björklund

Vad betyder det, är du beredd att sätta dig i en socialdemokratiskt ledd regering eller är du beredd att erbjuda Stefan Löfven en ministerpost?

- Först och främst ska en valrörelse äga rum och sedan ska vi ha ett valresultat. Jag tycker inte man ska gå ner så mycket mer i detaljer än så. Det jag ger tydliga besked om är att jag siktar mot en alliansregering, och då måste man också få väljarna att vilja ha en sådan. Vad är alliansens framtidsberättelse framåt? Vad vill vi förändra? Det är det viktigaste att fokusera på.

Så ska vi blicka framåt mot 2017. Hur ser dina förväntningar och förhoppningar ut?

- Jag hoppas att allt fler politiker nu fokuserar mer på de utmaningar vi har i Sverige vad gäller integrationen. Jag tror att många kommuner väntar på ett ledarskap där man ser till att göra reformer så att man kan bygga fler bostäder, så att fler nyanlända kommer i arbete. Jag hoppas att nästa år blir den stora reformens år för att få en bättre integration. Jag hoppas också att landsbygden får sin rättmätiga plats i debatten. Att det blir en fråga man också diskuterar på nationell nivå, att man för upp behoven av lika villkor i hela landet. Sen hoppas jag också att miljön kommer in. Jag vet att miljön oroar väldigt många. Miljöförstöring, klimatkatastrofer - de delarna behöver vi som politiska ledare också prata om. Hur skapar vi ett samhälle med mer miljöresultat, och hur ser vi till att skapa ett mer hållbart samhälle?

För några dagar sen frågade jag Jimmie Åkesson om han har några förebilder, och han svarade att han inspireras av Astrid Lindgren - vilket fick många att reagera starkt. Vad tänker du kring att Sverigedemokraternas ledare säger sig vara inspirerad av Astrid Lindgren?

- Han behöver nog läsa lite fler Astrid Lindgren-böcker i så fall, för det som är Astrid Lindgrens stora avtryck är ju hennes tolerans mot andra, hennes anti-rasism och hennes medmänsklighet för utsatta människor, oavsett var de kommer i från. Det är det som gör att jag är stolt smålänning och ofta lyfter fram Emil, Pippi och alla de karaktärer som Astrid Lindgren formade. Men det är lite symptomatiskt för Sverigedemokraterna att försöka ta kända författare till sina, trots att det i det här fallet ju var det ett klavertramp. Astrid Lindgren stod ju överhuvudtaget inte alls för det som Sverigedemokraterna har som agenda.

Du ska nu få chansen att ge en julklapp till en annan partiledare: Vem får vad?

- Det här är det svåra varje år, tycker jag, när vi ger julklappar till våra medarbetare. Vad ska man ge? Vi har i år valt att ge pengar till Röda korset för barn på flykt, men också till Världsnaturfonden för att rädda världens hav. Så jag tänker mig att jag sätter in pengar i alla mina partiledarkollegors namn till välgörande ändamål.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag