Annie Lööfs kamp för att ena Centerpartiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
NYA DISKUSSIONER? 520 ombud är i helgen samlade i Upplands Väsby. Nu kan nya stridigheter blossa upp i Annie Lööfs parti.
Foto: Jens L'Estrade

UPPLANDS VÄSBY. Centerledaren Annie Lööf satsar på miljöfrågan för att skydda den sköra enigheten i det egna partiet.

Men redan i dag hotar de interna striderna att blossa upp igen. Ett av de idéprogramsförslag som partistyrelsen har förkastat är åter på tapeten.

– Det kommer att bli en het debatt, säger Cuf-ordföranden Hanna Wagenius.

I går inledde Centern sin extra partistämma i Upplands Väsby norr om Stockholm. Efter den värsta krisen partiet har upplevt ska det hett omdebatterade förslaget till nytt idéprogram antas.

Det ursprungliga förslaget från Centerns idéprogramsgrupp fick stora delar av partiet att se rött och partiledaren Annie Lööfs ställning blev hårt ifrågasatt under de veckor när de interna striderna rasade som värst. Först när partistyrelsen gjort en rejäl revidering av idéprogrammet blåste den värsta stormen över.

När Annie Lööf intog scenen i Upplands Väsby i går möttes hon av stående ovationer.

För att inte åka ur riksdagen är det helt avgörande för Annie Lööf att hon lyckas styra undan partiet från fler interna strider. Enligt den senaste mätningen från Expressen/Demoskop har Centern bara tre procent av väljarna bakom sig.

Nu satsar Annie Lööf på miljöfrågan för att ena partiet.

– Miljön, decentraliseringen och jobben kommer vara viktiga för Centerpartiet under de kommande tio åren, säger hon.

Utrymme för konflikter

Det tydliga miljöfokuset kan vara räddningen för den sköra enighet som just nu råder, tror många inom partiet.

– Det är den fråga där det råder hundraprocentig uppslutning. Det finns inga strider där vilket göra att vi kan använda den offensivt, säger en C-källa.

Men det finns ändå fortfarande utrymme för konflikter på Centerstämman. Flera av de kontroversiella förslagen från idéprogramsgruppen är långt ifrån dödförklarade.

– Det finns fortfarande många i partiet som tror att idéprogrammet ska bygga på starka visioner om framtiden. De kommer att slåss för att behålla så mycket som möjligt av det ursprungliga förslaget. Det kan bli en rejäl strid när vi går till beslut, säger en C-källa.

Tror på hårda diskussioner

En av de många kommittéer på stämman som nu finslipar programförslagen fastställde i går kväll formuleringar om fri rörlighet över gränserna. Det ersätter det tidigare förslaget om fri invandring - men innebär i praktiken ingen förändring av den ursprungliga andemeningen.

Ett annat av de förslag som partistyrelsen försökt begrava fick nytt liv i kommittéerna i går. Möjligheten att ta ut lokal skatt för naturtillgångar - på kanslispråk "regionaliserade skattebaser" - är åter på tapeten.

Det välkomnas av Cuf-ordföranden Hanna Wagenius, som också tror på hårda diskussioner när förslaget ska klubbas av stämman.

– Det är inte som att vi kommer att klösa ögonen ur varandra, men det kommer att bli en het debatt, säger hon.

IDÉPROGRAMMET – HÅRT KRITISERAT

18 DECEMBER: Centerns idéprogramsgrupp presenterar sitt förslag "En hållbar framtid", lagom till julledigheten där många av partiets högsta företrädare inte är tillgängliga.

18 FEBRUARI: En pressad partistyrelse presenterade en tvättad version av idéprogrammet, där de mest kontroversiella delarna begravts eller formulerats om för att dämpa kritiken inom partiet.

22 MARS: 520 ombud samlas för "Framtidsstämman" i Upplands Väsby, för att spika en slutlig version av det omdebatterade idéprogrammet. Flera av de kontroversiella förslagen kan fortfarande komma med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.