Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs ilska – mot Stefan Löfven

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Behåller skorna på. Nej, Annie Lööf tänker inte äta upp sin högra sko trots alliansens uppgörelse med regeringen.
Foto: Olle Sporrong

Annie Lööf vägrar äta upp sin högra sko.

Beskedet till S står fast: Det blir inget samarbete.

I en längre intervju med Expressen berättar Centerledaren om relationen till Fredrik Reinfeldt och ilskan mot Stefan Löfven, S.

– Riksdagen har fattat beslut om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga ner till 10 procent från årsskiftet. Han har trotsat riksdagens beslut och ännu inte sänkt dessa arbetsgivaravgifter, säger Annie Lööf.

I oktober 2013 sa du till Expressen att du hellre skulle äta upp din högra sko än att bli ett stödhjul till Socialdemokraterna. Uttalandet fick nytt liv i sociala medier efter alliansens uppgörelse med regeringen. Ångrar du vad du sa?

– Definitivt inte. Jag har mina skor fast påknutna på bägge fötter. Jag har hela tiden sagt att jag aldrig kommer att förhandla en budget med S. Jag kommer heller aldrig sitta i en regering tillsammans med S. Det decemberöverenskommelsen innebär är nu att Stefan Löfven tvingats erkänna att alliansen existerar, att vi håller ihop, att vi kommer att vara i opposition. Det här flirtandet som S haft med både C och FP är nu genom överenskommelsen över. Nu kommer man att hantera C och alliansen som en enad opposition. Därför kommer jag att med stolthet bära båda mina skor framöver.

"Problem"

Jan Björklund sa under ert inhopp på Moderaternas extrastämma i lördags; "oppositionen kommer vinna fler omröstningar än vad någon opposition gjort i modern tid." I vilka frågor räknar ni med att få igenom er linje?

– I väldigt många frågor kan vi konstatera att regeringen kommer att ha problem. Regeringen består ju bara av MP och S. De är ju mindre än alliansens fyra partier. Så om de inte har Vänsterpartiet med sig så kommer alliansens förslag att vinna gehör i riksdagen när man har omröstningar. Det kan vara allt från landsbygdsfrågor till skolfrågor men där jag tror att vi kommer att ha störst inflytande handlar just om synen på företag, valfrihet, ungas jobb men givetvis också landsbygdsfrågor.

Hur blir det med en av dina hjärtefrågor - sänkta arbetsgivaravgifter för unga?

– Nu förutsätter jag att Stefan Löfven lyssnar på riksdagens beslut. Riksdagen har fattat beslut om att sänka arbetsgivaravgifterna för unga ner till 10 procent från årsskiftet. Han har trotsat riksdagens beslut. Han har ännu inte sänkt dessa arbetsgivaravgifter.

"De har vägrat"

– Det är anmärkningsvärt. Riksdagen har fattat ett budgetbeslut. Det skulle träda i kraft från årsskiftet och de har inte verkställt det. De ska alltså lägga ett lagförslag på att sänka arbetsgivaravgiften men har vägrat att göra det. Ett sådant finns färdigt, det var det som SD och de rödgröna fällde i somras. Det är bara att lägga in och det har de inte gjort.

Gjorde inte tillräckligt

När lämnar ni besked om ni tänker lägga en gemensam alliansbudget eller inte?

– Först efter att regeringen lagt sin budgetproposition. Först då kan vi se vad den innehåller och hur vi ska svara på den.

Du har i kritiska ordalag beskrivit integrationen i Sverige. Centerpartiet satt i regering i åtta år. Varför gjordes ni inte mer?

– Vi har gjort väldigt mycket under de här åren men inte tillräckligt. Vi flyttade ansvaret från socialkontoren i kommunerna till Arbetsförmedlingen. Vi införde instegsjobb, det vill säga sänkte kostnaden för att anställa människor från andra länder. Vi har också gjort försök till att förbättra SFI-undervisningen men här nådde vi inte ända fram. Det är bara att se svart på vitt att den flyktingström som kommer till Europa men också till Sverige nu kräver helt andra verktyg. Den kräver betydligt förenklade regler inom arbetsrätten och bostadsmarknaden och fler verktyg till kommunerna för att klara av detta. Vi ska inte glömma bort att vi också haft en framgång under de senaste åren i att få människor från andra länder in i arbete.

Vill inte porta människor

M vill se en strängare anhöriginvandring, KD vill slopa sopa de permanenta uppehållstillstånden och minska ersättningen till nyanlända. Vad tycker du om de här förslagen?

– Jag har svårt att se människor som problem. Jag ser en kraftig flyktingström i världen, framför allt i krigshärdars närområde, det är där många flyktingar rör sig. En promille eller två kommer till Sverige. Jag vill inte porta människor vid Sveriges gränser. Däremot behöver vi kraftigt förbättra integrationsprocessen. Det handlar om möjligheten att lära sig det svenska språket, det handlar om bostäder, om jobben. Där vill jag att det politiska fokuset ska vara. I stället för att göra förändringar i migrationspolitiken, jag är öppen för att titta på vissa delar, men mitt huvudfokus ligger just på integrationen.

"En annan dynamik"

Nu ersätts Fredrik Reinfeldt av Anna Kinberg Batra - får det någon konsekvens att ni nu blir hälften kvinnor hälften män?

– Jag tycker det ska bli roligt med ny energi i alliansen. Jag känner Anna sedan tidigare, vi har arbetat tillsammans i finansutskottet. Det blir nog en lite annan dynamik. Jag har ju varit ensam kvinna i en budgetförhandlingsgrupp i flera år bestående av tolv personer. Nu så blir det ytterligare en kvinna. Det är roligt att alliansen utan kvotering kan visa upp ett jämställt ledarskap.

Vem ringer du oftast av alliansledarna?

– Jag och Fredrik har haft en väldigt bra kontakt men jag har även mycket kontakt med Jan och Göran. Vi har väldigt mycket sms-kontakt och då blir det alla fyra tillsammans. Men det finns ett speciellt band mellan Moderaterna och Centerpartiet som jag känner att det kommer fortsätta med Anna efter att Fredrik slutat.

Annie Lööf om...

...Kritiken mot decemberöverenskommelsen

Alternativen till decemberöverenskommelsen är mycket sämre. Vi vill inte ge politiskt stöd till S. Vi vill inte samarbeta med SD och vi vill hålla ihop alliansen. Valresultatet i höstas var väldigt tydligt. Alliansen förlorade regeringsmakten. Även om mitt parti gjorde ett bra valresultat så tappade alliansen.

...sina nyårslöften

Att fortsätta vara en stark kraft för fler jobb och företag i hela landet, och aldrig sluta jaga regeringen när de lägger fram en jobbfientlig politik. Och att springa milen under 50 minuter.

...förutsättningarna att enas med regeringen om energisamtalen

Det är synd om man reducerar energikommissionen till att bara handla om el och kärnkraft. Min poäng med kommissionen är att förutom att det ska handla om el så ska det handla om resten av energisektorn, nämligen transporter, hur vi ställer om drivmedel, hur vi skapar möjligheten till att få fram andra generationens drivmedel för att fasa ut oljan på lång sikt.

...alliansen har ett bäst före datum eller inte

Definitivt inte. Alliansen är nog starkare nu än på mycket länge. I och med decemberöverenskommelsen har till och med Stefan Löfven har fått erkänna att vi existerar och oavsett om vi lägger gemensamma budgetar under de kommande åren eller ej så kommer alliansen att bestå. Både i och utanför riksdagen. Vi siktar på att återta makten 2018, om inte förr.

SKILJELINJER MELLAN BUDGETARNA

SKATTERNA

Regeringen vill:

• Höja skatterna med 23 miljarder kronor, bland annat genom en avtrappning av jobbskatteavdraget för de som tjänar över 50 000 kronor. Samt återställa arbetsgivaravgiften för unga.

Alliansen vill:

• Ytterligare sänka arbetsgivaravgiften för unga. Men behålla inkomstskatten på dagens nivå.

JOBBEN

Regeringen vill:

• Lägga 7,7 miljarder på jobbreformer - bland annat investeringar i bostäder och infrastruktur.

• Men Löfven har backat om traineejobben som skulle kosta 450 miljoner kronor.

Alliansen vill:

• Ytterligare sänka arbetsgivaravgiften för unga.

• Bygga ut lärlingsanställningarna och öka anslagen till landsbygdsprogrammet för att skapa fler jobb på landsbygden.

SKOLAN

Regeringen vill:

• Lägga 3,4 miljarder kronor på skolan 2015.

• Avskaffa dagens läx-rut och satsa 300 miljoner kronor på läxhjälp för alla.

Alliansen vill:

• Lägga 4 miljarder kronor på skolan år 2015 - bland annat på en tioårig grundskola, mer matematik i högstadiet och dessutom ska de så kallade karriärtjänsterna byggas ut.

BOSTÄDER/INFRASTRUKTUR

Regeringen vill:

• Satsa 1,24 miljarder kronor på järnvägsunderhåll och 500 miljoner kronor till kollektivtrafiken. Samt lägga 250 000 nya bostäder till år 2020.

Alliansen vill:

• Allianspartierna lovar 300 000 nya bostäder till år 2020.

Det händer nu i politiken

Efter att SD röstade på alliansens budget och därmed fällde regeringens måste nu Stefan Löfven regera med en alliansbudget. Det innebär att flera av regeringens budgeterade förslag nu inte kan bli verklighet.

Men i april 2015 lägger regeringen en vårändringsbudget där de tillåts göra ändringar i rådande budget så länge man inte överstiger budgetramarna. Ändringarna gäller från 1 juli 2015. Men det går inte att göra något åt det minskade reformutrymmet eftersom inkomstskatterna endast kan ändras vid årsskiftet. Det går att ändra utgiftsposter och fördela om i vårens tilläggsbudget men några större förändringar är inte aktuellt.

Det finns enligt statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors inget glasklart besked om när sänkningen av det jobbskatteavdrag för unga, som ingår i alliansbudgeten, måste ske. "Alliansföreträdarna kan tolka att står det 2015 är det självklart att det gäller från 1 januari. Medan regeringen kan säga att vi förbehåller oss rätten att tolka när det ska ske", säger han.

Källa: Svd.se och Expressen.se samt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.