Annie Lööf vill stoppa Stefan Löfven från en andra mandatperiod. Foto: LINA NYDAHL PHOTOGRAPHYAnnie Lööf vill stoppa Stefan Löfven från en andra mandatperiod. Foto: LINA NYDAHL PHOTOGRAPHY
Annie Lööf vill stoppa Stefan Löfven från en andra mandatperiod.  Foto: LINA NYDAHL PHOTOGRAPHY
Stefan Löfven har varit Sveriges statsminister sedan 2014. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSENStefan Löfven har varit Sveriges statsminister sedan 2014. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN
Stefan Löfven har varit Sveriges statsminister sedan 2014. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Annie Lööfs hot mot Löfven inför nästa val

Publicerad

Centerledaren Annie Lööf formulerar ett hot mot statsminister Stefan Löfven i en debattartikel i Dagens industri.

Om alliansen är större än Socialdemokraterna efter nästa val är han historia. "Vi kommer i en statsministeromröstning efter valet att rösta nej till Stefan Löfven, om han inte avgår frivilligt", skriver Lööf i DI.

Partiledaren Annie Lööf (C) går hårt åt Socialdemokraterna i debattartikeln i Dagens industri. Hon skriver att S inte kan räkna med att behålla statsministerposten om partiet skulle göra ett lika svagt riksdagsval som 2014 för då blir alliansen större än Socialdemokraterna.

Svingar mot Socialdemokraterna

Annie Lööf svingar mot S och menar att landet håller på att slitas isär eftersom många går arbetslösa under pågående högkonjunktur. Hon attackerar sina politiska motståndares skattehöjningar och ökade bidrag och menar att Sverige behöver ett nytt ledarskap efter nästa riksdagsval och hon lyfter då fram alliansen som ledde landet mellan 2006 och 2014. Lööf anser att de som dömer ut alliansens möjligheter att vinna valet 2018 har fel.

Lööfs planer och scenarier

I punktform målar hon upp följande planer och scenarier:

*Om alliansen blir större än de rödgröna kommer Centerpartiet att vilja söka stöd för en alliansregering.

*Om inte alliansen får ett tydligt mandat 2018 blir situationen i riksdagen fortsatt svår och då saknas ett parlamentariskt underlag för en ren alliansregering.

*För Centerpartiets del är det uteslutet att ingå i en regering som är beroende av ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

*I en statsministeromröstning efter valet kommer C att rösta nej till Stefan Löfven, om han inte avgår frivilligt. Detta för att få till stånd en talmansrunda där en ny regeringsbildning kan diskuteras.

Annie Lööf skriver dessutom: "Centerpartiets utgångspunkt i ett sådant läge är att alliansen gemensamt för blocköverskridande samtal med S, och kanske MP, om hur Sverige kan styras. Vi vill hålla ihop alliansen även i denna situation. Ingen vet i dag vad sådana samtal kan leda till. Hur väljarna har röstat kommer naturligtvis att spela stor roll. Men Centerpartiet kommer inte att ge carte blanche för en fortsatt skattehöjarpolitik. Socialdemokraterna kan knappast heller räkna med att statsministerposten naturligt tillfaller partiet, när den samlade alliansen i ett sådant scenario kommer att vara större än S."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag