Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööfs hot mot Löfven inför nästa val

Annie Lööf vill stoppa Stefan Löfven från en andra mandatperiod. Foto: LINA NYDAHL PHOTOGRAPHY
Stefan Löfven har varit Sveriges statsminister sedan 2014. Foto: Kristofer Sandberg / KRISTOFER SANDBERG KRISTOFER SANDBERG/EXPRESSEN

Centerledaren Annie Lööf formulerar ett hot mot statsminister Stefan Löfven i en debattartikel i Dagens industri.

Om alliansen är större än Socialdemokraterna efter nästa val är han historia. "Vi kommer i en statsministeromröstning efter valet att rösta nej till Stefan Löfven, om han inte avgår frivilligt", skriver Lööf i DI.

Partiledaren Annie Lööf (C) går hårt åt Socialdemokraterna i debattartikeln i Dagens industri. Hon skriver att S inte kan räkna med att behålla statsministerposten om partiet skulle göra ett lika svagt riksdagsval som 2014 för då blir alliansen större än Socialdemokraterna.

Svingar mot Socialdemokraterna

Annie Lööf svingar mot S och menar att landet håller på att slitas isär eftersom många går arbetslösa under pågående högkonjunktur. Hon attackerar sina politiska motståndares skattehöjningar och ökade bidrag och menar att Sverige behöver ett nytt ledarskap efter nästa riksdagsval och hon lyfter då fram alliansen som ledde landet mellan 2006 och 2014. Lööf anser att de som dömer ut alliansens möjligheter att vinna valet 2018 har fel.

Lööfs planer och scenarier

I punktform målar hon upp följande planer och scenarier:

*Om alliansen blir större än de rödgröna kommer Centerpartiet att vilja söka stöd för en alliansregering.

*Om inte alliansen får ett tydligt mandat 2018 blir situationen i riksdagen fortsatt svår och då saknas ett parlamentariskt underlag för en ren alliansregering.

*För Centerpartiets del är det uteslutet att ingå i en regering som är beroende av ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

*I en statsministeromröstning efter valet kommer C att rösta nej till Stefan Löfven, om han inte avgår frivilligt. Detta för att få till stånd en talmansrunda där en ny regeringsbildning kan diskuteras.

Annie Lööf skriver dessutom: "Centerpartiets utgångspunkt i ett sådant läge är att alliansen gemensamt för blocköverskridande samtal med S, och kanske MP, om hur Sverige kan styras. Vi vill hålla ihop alliansen även i denna situation. Ingen vet i dag vad sådana samtal kan leda till. Hur väljarna har röstat kommer naturligtvis att spela stor roll. Men Centerpartiet kommer inte att ge carte blanche för en fortsatt skattehöjarpolitik. Socialdemokraterna kan knappast heller räkna med att statsministerposten naturligt tillfaller partiet, när den samlade alliansen i ett sådant scenario kommer att vara större än S."