Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs hårda ord efter debatten

Annie Lööf efter debatten i Agenda.
Foto: SVEN LINDWALL
Jonas Sjöstedt (V).
Foto: SVEN LINDWALL

Jonas Sjöstedt (V) gav regeringen mer tid innan hotet om att fälla Stefan Löfven (S) blir verklighet.

V-ledarens utspel sågades av Annie Lööf (C) efter söndagens partiledardebatt.

– Han gör ju det här mest för att skapa uppmärksamhet, säger hon.

Vänsterpartiets hot om att väcka misstroende mot Stefan Löfven var det mest brännande ämnet inför söndagens partiledardebatt. Den avgående Vänsterledaren Jonas Sjöstedt, som skulle medverka i sin sista debatt, var kvällens huvudperson när han anlände till tv-huset i Stockholm.

I veckan upprepade Sjöstedt att han skulle avkräva ett svar från Löfven under debatten om arbetsmarknaden, och tvinga statsministern att ta avstånd från de förändringar i arbetsrätten som föreslås i den omdiskuterade las-utredningen.

Men Löfven duckade frågan – genom att förklara att arbetsmarknadens parter fortfarande har en chans att förhandla klart.

– Jag har sagt att utredningen som har lagts fram inte är balanserad, säger statsministern.

Tuff duell

Det blev en tuff duell mellan Annie Lööf (C) och Sjöstedt, där V-ledaren anklagade Lööf för att vilja ge ”10-0” till arbetsgivaren. Sjöstedt riktade också hård kritik mot Stefan Löfven och kallade honom för ”oärlig” och ”extremt otydlig”. C-ledaren kontrade med att Sjöstedt ”kokade över av ideologisk ilska”. 

När de andra partiledarna släpptes in krävde Ebba Busch (KD) i stället svar från Jonas Sjöstedt. Hon, liksom Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD), ansåg att V-ledaren inte var seriös i sitt hot.

– Det här är bara politiskt spel. Löfven vågar inte lagstifta och Sjöstedt vågar inte fälla regeringen, säger Kristersson under debatten.

– Vi vill ge den här regeringen en chans att göra rätt. Utredningen bör dras tillbaka. Jag kommer fortsätta ge januaripartierna tid, ett par veckor. Det här går att lösa, svarade Jonas Sjöstedt.

Annie Lööf: ”Sorgligt”

Efter debatten riktade Annie Lööf skarp kritik mot Vänsterledaren. 

– Jag tycker det är sorgligt att vi lägger så mycket tid på det politiska spelet och Vänsterpartiets armkrok med SD om att lösa extraval eller regeringskris. Jag tycker det är oseriöst. 

– Han gör ju det här mest för att skapa uppmärksamhet, säger Lööf.

Att omförhandla las-utredningen, vilket statsministern har föreslagit, är uteslutet enligt henne. Även Jimmie Åkesson var kritisk och ansåg att situationen hade svalnat.

– Jonas Sjöstedt fick inte de svar han krävde att han skulle få, och då skulle han ställa till det. Men nu förlängde han i stället tidsfristen, säger SD-ledaren.

– Det var uppenbart att de inte tänker sätta sina hot i verket, kommenterar Ulf Kristersson.

”Det vet bara Jonas Sjöstedt”

Stefan Löfven säger efter debatten att han inte vet hur Vänsterpartiet kommer att agera härnäst.

– Det vet bara Jonas Sjöstedt vad som är allvar och inte. Men jag tycker det är fel att i ett så känsligt läge klampa in och störa parterna.

– Jag skulle önska att Jonas Sjöstedt inte hotade sig fram. Jag tycker det bästa vi kan göra, alla partier, det är att se till att parterna har vad de behöver för att nå en väg fram, säger MP-språkröret Per Bolund.

Stefan Löfven Pressades hårt under partiledardebatten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.