Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs dubbelspel om religiös omskärelse

Annie Lööf: ”Jag beklagar beslutet som stämman har fattat”
Annie Lööf ville förbjuda omskärelse av pojkar redan 2007.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerledaren Annie Lööf har beklagat och tagit avstånd från beslutet på partiets stämma om att förbjuda religiös omskärelse av pojkar.

Men nu kan Expressen avslöja att hon själv motionerat om just detta i riksdagen. I en motion från 2007 likställde hon omskärelse vid könsstympning. 

Till Expressen säger Annie Lööf att hon ändrade uppfattning kort efter att motionen skrevs.  

Beslutet på helgens Centerstämma om att partiet ska verka för ett förbud av religiös omskärelse av pojkar fick stort genomslag och möttes av hård kritik, och Annie Lööf beklagade också beslutet.

– Partistyrelsen har avslagit motionerna, en enig sådan, under alla mina åtta år som partiledare. Nu valde partistämman mot partiledningens vilja att fatta det här beslutet – jag beklagar det, sa hon till Ekot.

Men nu kan Expressen rapportera att hon själv motionerat i frågan, och drivit på för ett förbud. 

I en riksdagsmotion från 2007 som hon själv undertecknade, då som Annie Johansson, skriver hon:

”Äger föräldrar sina barns kroppar? Ska föräldrar kunna besluta att deras omyndiga barn ska könsstympas genom omskärelse?”, och fortsätter:

”Omskärelse av sexualorganen förekommer sedan tusentals år tillbaka i olika kulturer och religioner. Det innebär ett kirurgiskt ingrepp där man skär bort olika delar av organen.”

Hon yrkar i motionen att riksdagen ska tillkännage för den dåvarande alliansregeringen att lagen om förbud mot könsstympning även ska omfatta ”omskärelse av omyndiga pojkar”. Hon kräver även att landstingen inte ska kunna beordras att utföra ingreppen.

Motionen lämnades in i riksdagen i oktober 2007 och skrevs under av Annie Lööf och partikollegan Staffan Danielsson. 

I en kommentar till Expressen skriver Annie Lööf att hon ändrade uppfattning kort efter att motionen skrevs:

”Det stämmer att jag har motionerat om detta för 12 år sedan som ny riksdagsledamot, men jag ändrade uppfattning bara något år efter det”, skriver hon och fortsätter:

”Under min tid som partiledare har partistyrelsen förordat avslag på det här förslaget på flera stämmor men denna gång valde stämman, mot partistyrelsens vilja, att fatta det här beslutet. Jag beklagar det. Men nu har partistämman beslutat detta och vi kommer i likhet med alla andra beslut analysera hur vi ska hantera det.”

Men trots Annie Lööfs förklaring uppmärksammar flera tongivande liberaler i riksdagen Centerledarens agerande:

L-ledamoten Robert Hannah skriver följande på Twitter: 

Annie Lööf: hemskt att hindra muslimer och judar från att omskära sina pojkar.

Också Annie Lööf: varför ska stympning av pojkars könsorgan accepteras? Till och med hundars svansar har ett bättre lagskydd sedan det blev förbjudet att stympa dessa.

https://twitter.com/RobertHannah85/status/1178617224879316997

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.