Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs citatkupp mot Stefan Löfven

Foto: Montage (TT)
Annie Lööf sprider ett halt Löfven-citat på nätet.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Stefan Löfven.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT

På måndagsförmiddagen sade statsminister Stefan Löfven att hela landet måste leva. 

Bara några minuter senare drog Centerpartiet och Annie Lööf i gång en nätkampanj där Löfven citerades – men då hade halva meningen strukits.

– Det är taget helt ur sitt sammanhang, säger statsministerns pressekreterare Jonathan Holst.

Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht presenterade på måndagen regeringens landsbygdsproposition – en överenskommelse med Vänsterpartiet. 

Enligt regeringen innebär den en storsatsning på landsbygden. 

– För mig är det viktigt att hela Sverige håller ihop och därför har vi lagt om riktningen för landsbygdspolitiken, säger Stefan Löfven på regeringens hemsida. 

På en presskonferens vid lunchtid fick statsministern en fråga om urbaniseringen, folkförflyttning från landsbygd till stadsområden, är ett problem.

Löfven skämtade om bilköer i Stockholm

Efter en utläggning om att till exempel livsmedelsförsörjning måste fungera på landsbygden året om – inte bara när besökare är där – skämtade han om just urbaniseringens baksidor:

– Jag får ju säga själv, när man sitter här i bilköer i Stockholm, så kan man tycka att det är... hehe... ett problem.

Sedan lade han snabbt till: 

– Jag är jättestolt över vår huvudstad, jag är född här, jag bor här, jag älskar den. Vi har all anledning att vara stolta över den, liksom över andra städer, men om vi inte ser till att ha en medveten politik för hela landets möjligheter, ja då kommer det här att drivas på ytterligare. Jag är helt övertygad om att vi alla vill se att landet överlever, inte minst när storstadsbor ska åka ut och kanske koppla av på landsbygden. Då måste det fungera där. 

Centerpartiet och Annie Lööf såg sin chans. 

Presskonferensen hade precis avslutats när EU-parlamentarikern Fredrick Federley twittrade:

https://twitter.com/federley/status/975684653209276416

Centerpartiets mediestrateg Karl-Johan Karlsson fyllde i: 

https://twitter.com/KarlssonKJ/status/975689504500658181

Och sedan valde även Centerledaren Annie Lööf att sprida kampanjbudskapet – med det halva citatet: 

https://twitter.com/annieloof/status/975707613588582402

Statsministerns pressekreterare Jonathan Holst: 

– Det är taget helt ur sitt sammanhang, vilket många, även centerpartister, har uppmärksammat. Det kan inte ha undgått någon vilket engagemang Stefan Löfven har för hela landet. Särskilt om de sett hela pressträffen.

En av de centerpartister som ifrågasätter det egna partiets kampanj är Dana Pourkomeylian, distriktsordförande för Centerpartiets ungdomsförbund.

https://twitter.com/Pourkomeylian/status/975744850288144384

Men Centerpartiets mediestrateg Karl-Johan Karlsson försvarar kampanjen: 

– Vi citerar den delen där Löfven klart och tydligt säger att det måste fungera på landsbygden för att storstadsbor ska kunna koppla av. Att han också säger att vi alla vill se att landet överlever förändrar inte på något sätt statsministerns budskap om vikten av storstadsbornas behov. Han är glasklar på den punkten, så det är citerat på ett schysst och rättvisande sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.