Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööfs alla olika besked retar alliansen

Annie Lööf har bytt inställning i regeringsfrågan tre gånger på drygt en månad. Det är inte populärt hos allianskollegerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Annie Lööf anklagas för att skapa kaos i regeringsförhandlingarna.

Hennes olika Löfvenbesked, hotet att rösta nej till sin tidigare statsministerkandidat Kristersson och vacklande hållning till en alliansbudget har väckt irritation internt i alliansen.

Inom Moderaternas riksdagsgrupp är läget nu sådant att en tung medlem säger att hon “grävt ner sig i så många diken att hon inte kan kliva upp ur något”.

När Annie Lööf hållit presskonferenser under regeringsförhandlingarna har fokus hamnat på hennes motstridiga uttalanden och hon har mötts av en skur av frågor.

Mest ifrågasatt blev hon när hon började prata om ett ”andrahandsalternativ” som inkluderade Socialdemokraterna i samband med den första talmansrundan då Ulf Kristersson fick uppdraget att sondera en regeringsbildning. Efter den presskonferensen krishanterade hon själv på Twitter och försökte reda ut begreppen.

På senare tid har hon gjort sitt yttersta för att undvika kritiska frågor. Normalt brukar partiledarna svara på frågor när de är med på riksdagsgruppernas möten men de två senaste veckorna har Annie Lööf undvikit journalisterna som väntat genom att smita ut en bakväg från Centerns gruppmöten.

Ulf Kristersson på väg in i Sagerska huset för samtal med Stefan Löfven
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ulf Kristersson och Jan Björklund har kommit till samtalen med Stefan Löfven via huvudingången på Sagerska huset – Annie Lööf har tagit en bakväg in via regeringskansliet till statsministerbostaden.

Annie Lööfs första större intervju efter valet blir i underhållningsprogrammet Skavlan på fredag. Som hon skriver själv på Instagram handlade samtalet om ”såväl ledarskap som föräldraskap”.

Hon sa också att hon gärna ser en kvinnlig statminister men att hon räknar bort sig själv.

Annie Lööf om inspelningen av "Skavlan" som sänds på fredag i SVT.

Hennes inställning till samtal med Stefan Löfven har väckt förvåning inom alliansen.

Direkt efter valet avvisade hon Löfvens inbjudan till enskilda samtal bestämt:

– Det är inget nytt att deras mål är att sitta kvar vid makten. De vill härska och söndra, splittra alliansen, för att på det sättet fortsätta att vara solen som allt snurrar kring.

Lööf har svängt tre gånger om Löfven

När regeringsförhandlingarna började öppnade hon plötsligt för enskilda samtal med Löfven och mötte honom med en attityd som beskrivits som mer öppen än Ulf Kristerssons, som hade samtal parallellt med Löfven.

När Ulf Kristersson i slutet av sin sonderingsrunda kom med ett förslag på väg framåt för en regering och samarbete mellan allianspartierna hotade hon på en presskonferens förra helgen att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister. 

Annie Lööf hotade under en presskonferens med att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

På en direkt fråga från Expressens K-G Bergström förklarade Lööf att hon inte utesluter att sätta sig i en S-ledd regering.

– Om det innebär en samlingsregering med flera partier från alliansen, förtydligade Lööf på pressträffen.

Den inställningen har ifrågasatts som ologisk av Ebba Busch Thor eftersom Lööf gått till val med Ulf Kristersson som statsministerkandidat.

Toppmoderat anklagar Lööf för ”verklighetsförnekelse”

Nu har Lööf stängt den dörren på nytt efter en tredje svängning på en dryg månad. Efter att Löfven halvtidsrapporterat till talmannen meddelade hon nyhetsbyrån TT skriftligt:

”Vi kommer inte bryta oss loss från Alliansen för att sitta i en S-ledd regering. Centerpartiet vill säkra långsiktigt stabila reformer som är bra för Sverige. Det vill vi göra genom att hålla ihop Alliansen.”

Ulf Kristersson och M jobbar på att ta fram en ny C-vänlig budget.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inom Moderaterna och Kristdemokraterna, som vill komma vidare och skapa en alliansregering, är irritationen stor över Annie Lööf agerande och olika besked.

Hon anklagas för att skapa kaos och en ledande moderat riksdagsledamot tycker så här:

– Annie har i sin verklighetsförnekelse grävt ner sig i så många diken så att hon inte kan kliva upp ur något utan att bryta ett av alla sina högtravande, och ofta självmotsägande, löften och utfästelser.

Anna Kinberg Batra ironiserar över budgetsvaret från C

I veckan har det blåst upp till ny strid i alliansen och återigen är Annie Lööf och Centern i centrum. Ebba Busch Thor kuppade på tisdagen genom att upprepa sitt krav på en gemensam alliansbudget och Moderaterna lovade snabbt att lägga fram en budgetmotion som svar på en eventuell övergångsbudget från regeringen.

Annie Lööf skickade ut sin ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström för att kommentera kravet och han konstaterade att ”frågan är för tidigt väckt”. Liberalerna intog samma position och därmed var alliansen tillbaka i samma spricka som under början av 2017 när Anna Kinberg Batra krävde en gemensam alliansbudget.

– Jag vill inte slänga ut Sverige i en politisk cirkus, motiverade Annie Lööf sitt beslut att då avvisa en alliansbudget med tanke på risken för nyval.

Annie Lööf och Anna Kinberg Batra.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu passar Anna Kinberg Batra på att ironisera över Centerpartiets fortsatta tvekan om en alliansbudget:

”Det här att frågan om att lägga alliansbudget skulle vara för tidigt väckt, känns inte det lite våren 2017?”, twittrade hon under torsdagen.

https://twitter.com/KinbergBatra/status/1055396917952372736

Moderaterna planerar att lägga en ”alliansbudget”

På Moderaternas riksdagskansli jobbar en grupp tjänstemän med erfarenhet från regeringskansliet under ledning av skuggfinansministern Elisabeth Svantesson nu intensivt med att ta fram ett budgetförslag. Oavsett om några andra allianspartier skriver under på den kommer det inte vara en M-budget utan en ”alliansbudget”, uppger en centralt placerad källa i partiet.

Moderaternas taktik går ut på att den ska tilltala C och L och därmed tvinga in Annie Lööf och Jan Björklund i alliansledet.
Foto: OLLE SPORRONG

Moderaternas taktik går ut på att den ska tilltala Centern och Liberalerna och därmed tvinga in Annie Lööf och Jan Björklund i alliansledet.

– Budgeten kommer bygga på alliansens gemensamma politik, säger M-källan och uttrycker också förvåning över inställningen att frågan om en gemensam budget är ”för tidigt väckt” eftersom budgetförslagen måste vara presenterade i november.

C svarar: ”Det får stå för Ebba Busch Thor”

Annie Lööf ville i går inte lämna några kommentarer eller svara på några frågor. Hennes pressekreterare Hannes Hervieu:

– Vi har varit tydliga med att Centerpartiet inte tänker lämna alliansen för att sitta i en S-ledd regering. Vi vill hålla ihop alliansen, men inte ta stöd av SD.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har kallat Annie Lööfs inställning ”ologisk”.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD-ledaren Ebba Busch Thor menar att det vore ologiskt av Centerpartiet att rösta nej till Kristersson som statsminister. Kommentar?

– Det får stå för Ebba Busch Thor. Jag tror hon egentligen förstår att det är skillnad mellan en hel alliansregering och en regering som består av ett eller ett par partier som gör sig  beroende av SD:s stöd.

Hannes Hervieu försvarar samtidigt partilinjen om att "budgetfrågan är för tidigt väckt". 

– Det är inte så värst märkligt att respektera det komplexa läge vi nu är i. Centerpartiet har fullt fokus på att se till att Sverige får en regering som kan genomföra viktig politik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.