Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Busch Thors angrepp på Annie Lööf: Bisarrt

Annie Lööf.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ebba Busch Thor slår tillbaka mot Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hanif Bali (M).Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ulf Kristersson.Foto: MATTIAS HELLSTRÖM / SPA
Annie Lööf i DN-intervjun.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Hennes stöd var avgörande för att få till en regeringsöverenskommelse.

Nu avslöjar C-ledaren Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter hur besviken hon blev på allianskollegerna M och KD efter valet.

Samtidigt slår KD-ledaren Ebba Busch Thor tillbaka mot Lööf.

”En bisarr beskrivning av en verklighet som var att Ulf Kristersson hela tiden ville bilda en regering med så många allianspartier som möjligt”, hälsar Busch Thors pressekreterare Martin Kits i ett sms. 

Det har varit en intensiv höst med många och långa politiska förhandlingar för att nå fram till en regeringsöverenskommelse.

En av nyckelspelarna var Annie Lööf, som fört diskussioner med både alliansen och konstellationen S, MP, C och L som nu kommit överens om ett samarbete

I en lång intervju med DN berättar hon nu om vad som ledde till att hon tog klivet över blockgränsen och att hon redan i januari 2017 – när dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra förklarade att M var beredda att inleda samtal med SD – förstod att det kunde bli en besvärlig situation efter valet 2018.

LÄS MER: Bodströms stöd till nya ministern Amanda Lind 

Lööf: Jag har jobbat varje helg

C-ledaren förklarar att hon inte ser överenskommelsen med L, S och MP som ett svek mot alliansen utan menar att det i stället var M och KD som bröt sig ut och gick sin egen väg.

– Vi kände oss oerhört besvikna några veckor efter valdagen då M och KD bröt sina vallöften och gick fram på egen hand, för att i en skarp statsministeromröstning vilja tillträda med aktivt stöd av SD. Vi höll igen med vår kritik då men vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand. Vi sa nej i det läget, jag ville hålla ihop alliansen. Vi fortsatte arbeta dag som natt. Jag har i praktiken jobbat varje helg under hela hösten för att hitta lösningar där alliansen kan hålla ihop. Men jag upplevde aldrig att man var genuin i sin tanke att hitta blocköverskridande lösningar med MP och S. De här alternativen prövades aldrig skarpt i riksdagen, säger Annie Lööf till DN.

LÄS MER: Ygemans svar på kritiken från Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson 

Annie Lööf.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Hon fortsätter:

– Vi insåg att vi stod inför två dåliga val och vi måste göra valet så att Sverige får en regering. Då fokuserade vi på innehållet och att Vänsterpartiet krokas av och där vi själva får gå in och ta ansvar genom budgetsamverkan så att Sverige får en bra liberal reformagenda. Känslorna var snarare en frustration över att vi inte drog åt samma håll i att alliansen skulle hålla ihop.

Både M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor anser att alliansen är död efter C och L valt att samarbeta med S och MP,  men Annie Lööf menar ändå att alliansen fortfarande består, inte minst genom de många samarbetena på lokal och regional nivå.

– Jag vill fortsätta ha ett bra samtals- och samarbetsklimat på nationell nivå. Jag förstår den besvikelse som M och KD känner. Det är ju samma besvikelse jag kände i höstas när de på egen hand gick för att söka stöd av SD. Jag utgår från att när dammet lagt sig inser de att om vi ska ha en chans att byta ut den här regeringen nästa val behöver vi ha god ton och samarbeta de kommande åren., säger Annie Lööf till DN.

”Inte så det gick till”

Röster inom både KD och M har reagerat på Lööfs bild av vad som hände efter valet.

– Om hon vill intala sig själv den historieskrivningen så har hon väl rätt till sina känslor, men det var ju inte så det gick till, säger Hanif Bali, moderats riksdagsledamot, som fortsätter:

– Centern valde ju en annan väg och hade hemliga möten med Socialdemokraterna för att förhandla politik. Så det är en felaktig beskrivning av vad som skett tycker jag.

Ebba Busch Thor slår också tillbaka mot Lööf.

”En bisarr beskrivning av en verklighet som var att Ulf Kristersson hela tiden ville bilda en regering med så många allianspartier som möjligt”, hälsar Busch Thors pressekreterare Martin Kits, som uppger att Busch Thor inte vill kommentera saken ytterligare.

Kristdemokraternas utrikespolitiska talesperson Lars Adaktusson menar även han att Lööfs version är felaktig.

– Jag känner att jag inte vill tillägga någon ved på brasan ytterligare i den här situationen, säger han, men tillägger:

– När det gäller det som har hänt inom alliansen så ser ju var och en vilka det är som valt att spräcka alliansen och vad det beror på. 

Lööf: ”Kan inte ha kommit som en överraskning”

I SvD får Annie Lööf frågor om huruvida hon anser att hon "fulspelade" i samband med regeringsförhandlingarna. 

Lööf håller inte med. 

– Det kan inte ha kommit som en överraskning att vi landade i ett nej, vi röstade ju nej tidigare i kammaren till samma konstellation med en tydlig röstförklaring, säger hon till tidningen. 

– Vi har varit väldigt öppna. Jag var tydlig innan jul med att vi kommer att gå på de samtal som såväl Ulf som Löfven bjuder in till. Det har varit öppna spjäll,

Hon menar att M:s förslag var med i förhandlingen – ända till samtalet till Kristersson, 27 minuter innan presskonferensen. 

– Ja, det var det. Jag tycker att det var två bra beslutsunderlag. Ulf var den första jag ringde efter att partistyrelsen landat i sitt beslut, säger Lööf till tidningen. 

Annie Lööf säger till SvD att hon förstår besvikelsen som riktas mot henne från M och KD. Men samtidigt tycker hon att tonläget bör sänkas. 

– Men jag var lika besviken veckorna efter valet då M och KD på egen hand gick fram i en skarp statsministeromröstning och sökte aktivt stöd av Sverigedemokraterna trots att vi gång på gång sagt nej till det. Jag tycker att det är viktigt att sänka tonläget nu, säger hon till tidningen.

LÄS MER: Efter hyllningen av Kaplan – nu svarar Lind på kritiken  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.