Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf: "Varför skulle jag ändra mig?"

"Centerpartiet kommer inte ingå i ett regeringsunderlag med Sverigedemokraterna", säger Annie Lööf (C) i SVT:s Agenda.Foto: Skärmdump/SVT
Jimmie Åkesson (SD).Foto: Fredrik Sandberg/TT

M-ledaren Anna Kinberg Batra har öppnat för ett SD-samarbete – och alliansen ser ut att ha spruckit.

På söndagen gästar C-ledaren Annie Lööf "Agenda" i SVT – och hon är tydlig om M:s flört med SD:

– Vi kommer inte stödja en statsminister som söker stöd hos Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

För tio dagar sen, den 19 januari, la M-ledaren Anna Kinberg Batra fram förslaget som spräckte alliansen: Hon vill lägga en gemensam alliansbudget och fälla regeringen, eventuellt med hjälp från Sverigedemokraterna.

– Det är Moderaternas förslag och jag vill att det ska kunna bli ett gemensamt alliansförslag. Men det är en diskussion som måste föras i respektive alliansparti, sa Anna Kinberg Batra.

Beskedet möttes med skepsis från övriga allianstoppar. Annie Lööf, Centerpartiets ledare, sa direkt att:

– Jag vill inte slänga ut Sverige i en politisk cirkus.

Efter Anna Kinberg Batras SD-öppning möttes Liberalernas ledare Jan Björklund och Annie Lööf på Berns Salonger i Stockholm för att komma på ett sätt att sätta press på Anna Kinberg Batra och få henne att förklara vad hon menade.

Både Björklund och Lööf har tagit tydlig ställning mot ett samarbete med SD, och har sagt att de inte kommer föra samtal med dem.

 

LÄS MER: Leif GW Persson: Anna Kinberg Batras tåflörtande med SD har väckt ont blod

 

Annie Lööf i "Agenda"

Bland annat förekom uppgifter om att Centerpartiet skulle lämna alliansen.

söndagen gästar Annie Lööf "Agenda" i SVT för att prata om läget i alliansen efter Anna Kinberg Batras utspel.

– Jag vill hålla ihop alliansen, det har ju varit framgångsrikt under väldigt lång tid. Vi har sagt, både vi och Liberalerna, att vi vill föra samtal över blockgränsen i så fall. Men då måste hela alliansen vara med, säger Annie Lööf i programmet och fortsätter:

– Jag kommer se till att Stefan Löfven blir av med jobbet efter valet.

Annie Lööf: C kommer inte regera med SD

På den raka frågan om Centerpartiet inte kommer ingå i en regering med SD svarar Annie Lööf:

– Jag kan bara svara för vad Centerpartiet tycker, och jag kommer inte ingå i en regering som kräver ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson (SD).Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

– Jimmie Åkesson sa att han inte kommer vara dörrmatta, han kommer kräva inflytande. Och jag kommer inte ge dem det inflytandet i svensk politik. Centerpartiet kommer inte ingå i ett regeringsunderlag med Sverigedemokraterna. Varför skulle jag ändra mig? För mig handlar det om att visa tydliga värderingar och tydligt ledarskap, men också att det finns en väg framåt, säger Annie Lööf.

"Agenda": Finns alliansen kvar?

Annie Lööf säger att hon aktivt jobbar för att alliansen ska bli större än de rödgröna, utan någon eventuell hjälp från Sverigedemokraterna, och hon upprepar att hon inte kommer stödja ett M-närmande av SD.

– Vi kommer inte stödja en statsminister som söker stöd hos Sverigedemokraterna.

Annie Lööf är samtidigt tydlig med att C inte kommer sitta i regering med Socialdemokraterna, som för en enligt henne "skadlig vänsterpolitik".

Annie Lööf menar att Moderaterna sagt till henne att de inte vill förhandla med SD, utan att de ska samtala. Men Lööf säger att de absolut inte kommer förhandla med SD.

– Moderaterna får göra vad de vill, men Centerpartiet kommer inte göra det, och då kommer inte heller alliansen göra det. Vi är tre allianspartier som säger nej till att förhandla med Sverigedemokraterna.

På frågan om alliansen finns kvar säger Annie Lööf:

– Självklart.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.