Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf väntas bli talmannens nästa val

Annie Lööf mötte talmannen Andreas Norlén vid den andra talmansrundan 15 oktober.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
På måndagsförmiddagen går Stefan Löfven till talmannen för att avge slutrapport efter två veckors sonderingar.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Det finns inga indikationer på att Stefan Löfven ska ha kommit framåt i förhandlingarna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Trycket ökar på riksdagens talman Andreas Norlén att driva på för att få fram en ny regering.

Om Stefan Löfven och S inte kan leverera är en möjlighet att Centerledaren Annie Lööf får prova.

På måndagsförmiddagen går Stefan Löfven till talmannen för att avge slutrapport efter två veckors sonderingar. Svårt och komplicerat, inga positioner har förändrats, löd halvtidsrapporten förra måndagen. Mycket tyder på att inte heller Löfven lyckats och att en tredje partiledare då kan ges ett försök.

– Min gissning är att det då blir Annie Lööf, säger Johan Hellström, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, som forskar om regeringsbildning.

Han säger att valet kan bli Lööf eftersom Centern, tillsammans med Liberalerna, befinner sig mest mittåt i det politiska landskapet. En regeringsvariant med C och L skulle slippa de svåraste svekdebatterna. Men det finns nackdelar.

– Det blir ju en ganska svag regering, de skulle tvingas ha täta kontakter och förhandlingar med flera andra partier inför varje beslut, säger Hellström.

”Annie Lööf tvingas bryta mantrat”

Även statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors i Göteborg ser Lööf som det logiska valet om Löfven misslyckas och talmannen ger uppdraget vidare. Han tror att hon kommer före ett eventuellt andra försök för Moderatledaren, om hon vill.

– Men då tvingas Annie Lööf att bryta mantrat om att det är Alliansen som gäller och att Ulf Kristersson är hennes statsministerkandidat, säger Hinnfors.

Han tror att det skulle kunna finnas en liten, liten möjlighet att Löfven får mer tid, om han nu skulle begära det. Men högst en vecka.

– Det är om Löfven kan göra troligt att det finns en liten öppning som behöver mer tid, säger Hinnfors.

Det finns inga indikationer på att Stefan Löfven ska ha kommit framåt i förhandlingarna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Inga indikationer på att Löfven kommit framåt

Han understryker att det är mycket svårt för en utomstående att bedöma om kontakterna Löfven haft har gett något.

En källa inom Moderaterna säger till TT att det inte finns några indikationer, inte heller från andra Allianspartier, att Löfven kommit framåt. Därför är det svårt att förstå att S-ledaren drar ut på det hela och försenar nästa steg. Men att ge ett "åttaprocentsparti" (Läs: C) uppdrag att sondera vore inte så genomtänkt, anses det hos Moderaterna.

På motsatt sida, hos Socialdemokraterna, är budskapet att samtalen måste få ta tid, att partierna måste känna på varandra och komma bort från valrörelseretoriken. Processen har hittills inte mått dåligt av att den tar tid, hävdar en S-röst som inte vill gå in på vad Löfvens rapport till talmannen kan tänkas innehålla eller vad talmannens nästa steg kan bli.

Löfven oväntat passiv

I Alliansen säger en källa att det råder viss förvåning över att Stefan Löfven inte har erbjudit några sakpolitiska lockbeten i de samtal som hållits. Löfven har uppfattats som oväntat passiv. Det har mest varit allmänna resonemang och frågor om möjligheter att stödja olika alternativ.

Jonas Hinnfors framhåller att talmannen inte är tvingad att utse ännu en sonderare på stört.

– En variant för Norlén är att han inte ger något uppdrag utan bara säger att partierna får tänka över läget i några veckor och sedan återkomma innan en ny sonderare utses.

Efter sittande statsminister Stefan Löfvens rapport till talmannen kl 9.45 på måndag har de övriga sju partiledarna har fått inbjudan till enskilda samtal timmarna efter Löfvens avrapportering. Enligt talmannen för att han "utan dröjsmål" ska höra deras reaktioner och kommentarer. Framåt kvällen ska Norlén meddela sin dom om fortsättningen.


LÄS MER: Regeringen 2018: Det händer nu – enkelt förklarat 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.