Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Annie Lööf utesluter inte vapenexport till Kina

Nu utesluter inte näringsminister Annie Lööf, C, att Sverige ska exportera vapen till Kina. Foto: Olle Sporrong

Regeringen har kritiserats hårt för Saudiaffären.

Nu utesluter inte näringsminister Annie Lööf, C, att Sverige ska exportera vapen till Kina.

- Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen, säger Lööf i Ekots lördagsintervju.

Avslöjandena kring Sveriges roll i Saudiarabiens vapenindustri har väckt stor uppmärksamhet. Försvarsminister Sven Tolgfors, M, valde nyligen att avgå och regeringen har beslutat om en översyn av lagstiftningen. Flera partier har dessutom öppet gått ut med att Sverige bör införa ett demokratikrav i vapenslagstiftningen.

Men Annie Lööf, Centerpartiets ordförande och Sveriges näringsminister, anser att ett sådant krav kan vara svårt att genomföra i praktiken.

- Jag tror att det är väldigt svårt att ställa upp ett strikt diktatur- eller demokratikrav i vapenexportlagstiftningen. Det är väldigt svårt att göra den definitionen. Vad är Kina till exempel? Hur definierar vi Kina som land och vad får det för konsekvenser för exporten i övrigt, frågar hon sig i Ekots lördagsintervju.

"Vad får det för konsekvenser?"

På frågan om Sverige ska exportera vapen till Kina svarar hon så här:

- Ja, om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, eller annan utrustning, vad får det för konsekvenser?

- Sverige ska exportera till de länder som vi har samarbete med och samförståndsavtal med så länge den lagstiftningen vi har respekteras.

Vilken är din uppfattning om vapenexport till Kina?

- Som politiker fattar vi beslut om regelverk. Där är det viktigt för Centerpartiet, och där är vi tydliga, att mänskliga fri- och rättigheter ska värnas. Och där har vi en exportkontrollnämnd som ska följa upp det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!