Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen, V och SD: Utesluter inte misstroendeförklaring

Jonas Sjöstedt öppnar upp för en misstroendeförklaring.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Transportstyrelsen har läckt känsliga uppgifter.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Stefan Löfven har ännu inte uttalat sig.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf utesluter inte en misstroendeförklaring.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Inte heller SD utesluter en missförtroendeförklaring.Foto: SVEN LINDWALL

Alla allianspartier öppnar för en misstroendeförklaring på grund av den pågående skandalen i Transportstyrelsen – så även Sverigedemokraterna.

Nu stöttar även Vänsterpartiet en misstroendeförklaring. 

– Vi utesluter inte väcka misstroende eller stödja en misstroendeförklaring. Jag tycker inte att regeringen har förklarat det här på ett bra sätt, säger Jonas Sjöstedt. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf utesluter inte misstroendeförklaring "mot ett eller flera enskilda statsråd", mitt i den pågående skandalen kring Transportstyrelsens hantering av känsliga uppgifter.

Det inträffade är "graverande", skriver Annie Lööf på Facebook och Twitter.

https://twitter.com/annieloof/status/889023455286493184

"Regeringen behöver kliva fram, ta ansvar, lägga korten på bordet och ge den information som krävs. Centerpartiet ser mycket allvarligt på denna säkerhetsläcka och utesluter inte misstroendeförklaring mot ett eller flera enskilda statsråd", skriver C-ledaren.

Samtliga allianspartier – Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna – och nu Centerpartiet – öppnar för en misstroendeförklaring. 

Mot vilket – eller vilka – statsråd misstroendeförklaringen kan riktas mot kommenterar inte Centerpartiet ännu.

– Det som gäller tills vidare är det Annie Lööf sagt i sociala medier, hälsar Centerpartiets presstjänst. 

Liberalernas presskontakt hänvisar under söndagen till vad partiledare Jan Björklund tidigare skrivit:

"Läckaget av hemliga uppgifter är mycket allvarligt. Vi utesluter inte misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd."

Vänsterpartiet stöttar

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, stöttar alliansen och Sverigedemokraternas öppning för misstroendeförklaring. 

Han anser att it-läckaget är allvarligt.

– Vi utesluter inte väcka misstroende eller stödja en misstroendeförklaring. Jag tycker inte att regeringen förklarat det här på ett bra sätt. Det finns stora frågetecken om att man fått information men inte berättat för varandra, och inte agerat i tid, säger Jonas Sjöstedt. 

– Det är oerhört oroväckande. Om inte regeringen förklarar det här rätt och mer trovärdigt är misstroendeförklaringen en möjlighet. 

Jonas Sjöstedt är starkt kritisk till privatiseringen av registret – vilket gjordes under alliansens styre – som nu läckt ut från Transportstyrelsen. Partiledaren kräver att en utredning måste gå tillbaka långt för att se vad som gjorts – och inte gjorts.  

– Jag förväntar mig att Stefan Löfven kliver ut nu och säger hur saker ligger till. Det här är så allvarligt att nu är det dags för statsministern att ta greppet över situationen och och förklara regeringens agerande.

Bör en statsminister uttala sig? 

– Absolut. I det här läget måste Stefan Löfven kliva fram. Han kan inte ducka för de här frågorna. Det är viktiga säkerhetsfrågor och integritetsfrågor för Sverige som nation. 

Allianspartiernas ledare Annie Lööf (C), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L) öppnar upp för en misstroendeförklaring efter it-skandalen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

KD kräver kriskommission

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor låter meddela via sin pressekreterare att:  

"Misstroendevotum kan bli aktuellt mot ett eller flera statsråd. Vi anser att en oberoende kriskommission kommer att krävas oavsett om misstroendevotum riktas mot statsråd, eller av de av andra skäl lämnar sina poster. En oberoende kriskommission krävs för att utreda hur denna läcka har skadat enskilda individer och Sveriges försvarsförmåga, samt vilka åtgärder som behövs för att hantera konsekvenserna."

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson står bakom alliansens förslag.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson: Utan tillfredställande svar måste de avgå

Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna följer utvecklingen noga. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har via Facebook meddelat att han står bakom alliansens förslag.

"Ännu är inte alla fakta samlade, och alla ministrar har inte hörts, men redan nu står ett par saker klart. Utan tillfredställande svar från ansvariga ministrar måste de avgå. Förmår de inte förstå detta själva får det ske genom en misstroendeförklaring”, skriver SD-ledaren och fortsätter:

"Vi följer utvecklingen noga och är beredda att föreslå, eller stödja alliansens förslag, om detta. Sverigedemokraterna kommer att stödja KD:s förslag om en kriskommission. Det räcker inte att reda ut endast vilka som är ansvariga, en större utredning behövs för att komma tillrätta med vilka åtgärder som måste till för att återställa säkerheten."

Anna Kinberg Batra: "Brustit i ansvar"

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra sa i fredags till TT:

– För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen.

Moderaternas presskommunikatör Niklas Gillström meddelar att Anna Kinberg Batra inte är tillgänglig för en kommentar, och hänvisar till tidigare uttalande:

– Det regeringen ännu inte har gjort är att ta sitt ansvar för att minimera skadan och se till att känsliga uppgifter om enskilda medborgare och rikets säkerhet inte hamnar i orätta händer. Det måste statsråden börja svara på bättre än vad de hittills har gjort, säger Anna Kinberg Batra till Dagens Nyheter

 

Stefan Löfven har ännu inte kommenterat Transportstyrelsens it-skandal. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Inga kommentarer"

Stefan Löfven har ännu inte kommenterat Transportstyrelsens it-skandal

Det har den moderata partiledaren varit kritisk mot.

Adriana Haxhimustafa, pressekreterare för statsminister Stefan Löfven (S), säger om Lööfs utspel. 

– Vi har ingen kommentar.

När har ni det?

– Det vet jag inte. Än så länge har vi ingen kommentar. Jag får återkomma.

När återkommer du?

– Det vet jag inte. Det kan jag inte svara på.

Många undrar var Löfven är och varför han inte kommenterar det här?

– Jag har ingen kommentar.

Inrikesminister Anders Ygeman låter hälsa via sin pressekreterare Sam Assad att han inte lämnar några kommentarer under söndagen. 

Expressen söker även infrastrukturminister Anna Johansson, S.