Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf tvekar om ensamkommande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Annie Lööf (C) under Centerpartiets kommundagar i Stockholm.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf håller tal på Centerpartiets kommundagar.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TTNYHETSBYRÅN

Regeringens nya förslag om ny chans till uppehållstillstånd för ensamkommande avgörs om Centerpartiet ger sitt stöd i riksdagen. 

Annie Lööf har ännu inte bestämt hur C ska agera men säger att inget hindrar partiet från att avvika från resten av alliansen.

– När vi läst så tar vi ställning till de konkreta förslagen oavsett hur de andra kommer att rösta, säger Centerledaren. 

Regeringen presenterade innan jul, efter hårda förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ett förslag om nya möjligheter till uppehållstillstånd för ensamkommande. 

Enligt Expressens uppgifter hotade Miljöpartiet till slut att lämna regeringen om de inte fick igenom sin linje: att låta ensamkommande som kom till Sverige när de var under 18 år, fick avslag efter 18-årsdagen och fått vänta mer än 15 månader på besked, stanna för att studera på gymnasiet. 

MP fick igenom sitt krav men förslaget saknar i dag stöd i riksdagen. I tisdags presenterade regeringen utkast till lagrådsremiss som nu ska gå runt till en rad myndigheter och organisationer. 


TV: Hanna Jakobsson rapporterar direkt från Centerpartiets kommundagar 


Regeringen sätter nu sitt hopp till Centerpartiet som sagt att man ska återkommer när det färdiga förslaget ligger på bordet. Men migrationsminister Heléne Fritzon sa till Expressen förra veckan att hon inte utesluter inte förhandlingar mellan regeringen och C.  

– Det skulle också kunna vara så att man sätter sig ner och pratar om det innan man sätter det i text.

Annie Lööf ville på fredagen inte ge besked om hur hennes parti tänker agera. Först vill hon läsa texten.

– Det är klart det funnits kontakter mellan allianspartierna och regeringen. Alliansen har också varit på besök i regeringskansliet där vi framfört vad vi vill se för förändringar. Jag tror att regeringskansliet och Socialdemokraterna är läskunniga och på det sättet kan läsa de krav som Centerpartiet haft på att få en så bra och rättssäker lagstiftning för de ensamkommande som möjligt. 

Skulle det vara ett problem för dig i relation till resten av alliansen att ställa upp på förslaget?

– Nej, inte alls. De andra allianspartierna har ju gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om migrationspolitiken tidigare under denna mandatperiod. Moderaterna har sträckt ut handen för att göra upp med Socialdemokraterna om tiggeriförbud till exempel. Man får respektera att vi tycker olik i en del frågor och det här är inget konstigt alls egentligen. När vi läst så tar vi ställning till de konkreta förslagen oavsett hur de andra kommer att rösta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.