Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf till attack mot gränskontrollerna

Annie Lööf är kritisk till beskedet om gränskontrollerna.Foto: Olle Sporrong
Anders W Jonsson, som vikarierar som partiledare för Annie Lööf, höll presskonferens på torsdagen.Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Centerpartiet är starkt kritiska till införandet av gränskontroller. Nu går partiledaren Annie Lööf till attack om beslutet.

"Förundrad över det tragiska faktum att samtliga riksdagspartier utom C säger ja till gränskontroll och därmed nej till EU:s fria rörlighet", skriver hon på Twitter.

På en pressträff sade Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson:

– Det är en dramatisk stund i Sverige, det som sker nu. Vi känner oss väldigt oroade av det beslut regeringen fattat om gränskontroller.

Centerpartiet har kallat till en pressträff i dag med anledning av den rådande flyktingsituationen.

Anders W Jonsson och Johanna Jönsson, talesperson för integration- och migrationsfrågor, konstaterade att läget är väldigt pressat, dels via signalerna från Migrationsverket om att de inte kan hantera boendet och dels från kommunerna där socialtjänsten har svårt att hantera alla ensamkommande barn.

– Vi ser att gruppen ensamkommande barn ökat väldigt snabbt. Det sätter ett hårt tryck på socialtjänsten och det är en oerhört svår situation. Många av de här barnen lever redan i dag i en otrygg situation, säger Johanna Jönsson.

En rad förslag på åtgärder

På pressträffen lade partiet fram förslag på åtgärder som de menar kan mildra den rådande flyktingkrisen i Sverige - där ingår inte att skärpa kontrollen vid den svenska gränsen.

– Vi har lagt fram förslag - genomgripande förändringar på tre områden – som handlar om att vi inte klara det akuta läget. Det vi måste göra handlar dels om att minska kostnaderna som har ökat dramatiskt, säger Anders W Jonsson.

Centerpartiet är det enda parti av Alliansens fyraklöver som är emot införandet av tillfälliga gränskontroller i Sverige. Både Moderaterna och Kristdemokraterna har tidigare föreslagit gränskontroller.

När regeringens beslut blev känt på onsdagskvällen sade Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson att det var "ett dåligt förslag". Han menar att gränskontrollerna inte kommer minska antalet asylsökande till Sverige.

Nu stämmer föräldralediga Centerledaren Annie Lööf in i kritiken. I ett inlägg på Twitter skriver hon:

 

 

 

 

Förslagen som presenterades på pressträffen är delvis desamma som Centern tidigare har fört fram: Värna asylrätten, korta vägen till jobb och minska kostnaderna.

Centern föreslog bland annat en ändring av mottagningssystemet och vill föra över ansvaret att hitta boende till den asylsökande.

– Vi dubblerar ersättningen för de som hittar boende själv. Det här kommer inte gälla retroaktivt. Det kommer frigöra resurser för Migrationsverket att korta handläggningstiderna för asylsökande. det aktiverar också andra delar av samhället - civilsamhället, privatpersoner, säger Johanna Jönsson.

Centerpartiet varnar också för att gränskontrollerna kan påverka gränshandeln. Det slukar dessutom stora polisiära resurser från normalt polisarbete som brottsbekämpning, utredningar och förebyggande arbete till att i stället kontrollera vilka som passerar Sveriges gränser, enligt C.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.