Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hatet mot Annie Lööf – jämförs med Olof Palme

”Jag har aldrig varit med om ett så respektlöst hat”, sa Annie Lööf i sitt tal om samtalsklimatet efter valet.Foto: PATRICK TRÄGÅRDH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Olof Palme Foto: STEFAN LINDBLOM / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf talade under Centerpartiets kommundagar i Umeå på fredagen.

Då tog hon bland annat upp det hat hon utsatts för under regeringsbildningen – och som nu liknas vid hatstormen som mötte före detta statsministern Olof Palme.

– Jag har faktiskt inte varit med om ett sådant respektöst hat förut, sade Annie Lööf. 

Strax efter klockan 10 på fredagen klev C-ledaren Annie Lööf upp på scenen i Umeå, där partiet har sina kommundagar. Det för att hålla sitt första tal sedan regeringsuppgörelsen med S, MP och L. 

– Ansvar, handlingskraft. Det är två viktiga ord. Två ord som beskriver vad Centerpartiet gör nu, inledde hon talet. 

– Vi tog kampen mot främlingsfientlighet och rasism, fortsatte hon. 

Annie Lööf berättade att de gjorde allt för att hitta blocköverskridande lösningar sedan valresultatet visat att alliansen inte fått mandat nog för att kunna ta regeringsmakten på det sätt som C ville.  

Annie Lööf talade på Centerpartiets kommundagar i Umeå på fredagen.Foto: PATRICK TRÄGÅRDH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Därefter påtalade hon det hat som hon och andra mött i samband med regeringsbildningen och samarbetet med S, MP, och L.

– Att ta ansvar det gör också att man får kritik. Trycket på C har varit enormt. Därför är ”samtalsklimat” ett ord som något fått förnyad aktualitet denna höst och vinter, sa hon och fortsatte:

– Jag är härdad, jag är van. Alla år i politiken har gjort mitt skinn något tjockare. Men sedan valet har vi alla mött en storm utan dess like.

"Får hat från både högern och vänstern"

Redan innan valet riktades hårda ord mot Annie Lööf. När C valde att gå emot alliansen och stödja regeringen i ett förslag som lät 9 000 ensamkommande ungdomar stanna i Sverige kallades hon "Sharia-Annie". Då spreds också en bild där en slöja klippts in över hennes huvud.

Och hatet fortsatte. C ingick i samarbete med S, MP och L. Åtta minuter senare gick KD-profilen och kommunalrådet Sara Skyttedal till attack på Twitter.

"Klåpare. Bedragare. Quislingar" kallades C-ledaren och L-ledaren i inlägget.

https://twitter.com/skyttedal/status/1083734954113204224?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1083734954113204224&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Floof-och-kristerssons-brak-dodade-alliansen-pa-minuter%2F

 

Nazar Akrami, docent i psykologi vid Uppsala universitet, medverkare i en studie på uppdrag av SKL om hotet och hatet mot politiker under förra valet. Han beskriver trådar på Flashback där personer röjt C-ledarens hemadress, skrivit hotfullt om hennes familj och raljerat om hennes utseende.

– Kvinnor inom politiken får mer hat än män, och med kvinnor går man på personattribut som inte har med deras politiska roll att göra. Mitt i Flashback skriver man var hon bor, och då menar vi att man måste ha någon form av hotavsikt, säger han och fortsätter:

– Annie Lööf ligger på något sätt illa till nu, hon får hat från både högerns och vänsterns väljare. 

Nazar Akrami är docent i psykologi vid Uppsala universitet och medverkade till SKL:s studie "Digitalt hat – hat och hot mot kommunalpolitiker".Foto: frozentime.se

"Man blir påmind om Palme-tiden"

I en intervju med SVD frågades statsvetaren och S-politikern Agneta Blom om hatet mot Lööf kunde liknas vid hatstormen mot Olof Palme (S) under hans tid som statsminister. Blom såg vissa paralleller, men menade att det var svårt att jämföra ilska.

– Jag kan förstå om man blir påmind om Palme-tiden. Det här väldigt öppna råa hatet som man kan se, det var ju en typ av hat som också Palme utstod. Man gjorde piltavlor med hans ansikte på, exempelvis, sa hon till SVD.

Nazar Akrami tycker att liknelsen är intressant, och anser att den bör undersökas vidare.

– Det är en intressant jämförelse. Vi har inte tittat på det men det vore verkligen intressant. Palme anklagades för att vara en förrädare och nu står Annie Lööf i en liknande situation – hon anklagas för att ha förstört. 

Statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola håller delvis med.

– Palme var också en utmanare på så sätt att han kom från överklassen och var driven av ett budskap som inte passade alla. Många såg honom som en svikare då för att han bytt sida så att säga, så på det sättet kanske, men jag är inte helt redo att göra den liknelsen ännu.

Citerade Michelle Obama

Under fredagens tal slog Annie Lööf tillbaka mot hatet och uppmanade till en bättre ton framöver.

– Argumentera sakligt, möta varandra med hyfs. Vi tar gärna debatten. Vi backar inte undan. Men vi kommer aldrig sänka oss till hatarnas nivå.

Därefter citerade hon Michelle Obama: 

– Som en klok kvinna uttryckte det: ”When they go low, we go high”. 

– Det är så vi kommer se till att hatet aldrig kommer vinna. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.