Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf: Stäng butiker och gallerior

"Jag borde ha börjat för länge sen".
Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook att ”den tredje vågen måste stoppas innan den blir en tsunami”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf tycker att verksamheter där smittan sprids borde stängas redan nu. Arkivbild.
Foto: Henrik Isaksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att nya restriktioner införs för att förhindra en tredje våg av smittspridning i landet.

Men från politiskt håll kommer krav om ytterligare skarpa restriktioner.

”Den tredje vågen måste stoppas innan den blir en tsunami”, skriver Centerledaren Annie Lööf på Facebook.

Under en pressträff på onsdagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att Folkhälsomyndigheten får nya befogenheter för att stävja smittspridningen. Bland annat kommer restauranger och kaféer att tvingas stänga senast 20.30 och maxantalet besökare skärps i butiker och gallerior.

Annie Lööf anser att verksamheter där smittan sprids borde stängas ner nu.

”Det kan exempelvis handla om butiker, gallerior och varuhus, men även andra verksamheter i enlighet med det förslag som är ute på remiss. Att mutantviruset fått fäste, vilket vi ser i den kraftfulla utvecklingen av virusets spridning, gör att vi hamnat i ett läge då det är ofrånkomligt”, skriver hon på Facebook och fortsätter:

”Samtidigt står vi fast vid att de företag som drabbas av nedstängningar måste få snabb ekonomisk ersättning när det sker.”

”Behöver ta ett helhetsansvar”

Under pressträffen fick Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör, Johan Carlson, flera frågor om oron för smitta under sportlovsresor – men beskedet var att ansvaret ligger hos resenärerna.

– Om man inte klarar att hålla avstånd vid resor inom landet, åka, bo och umgås endast med de närmaste, då ska man inte åka alls, sa Johan Carlson på pressträffen.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är inte nöjd över svaret.

”Regeringen fortsatt otydlig kring resorna trots snabb smittspridning. Nu läggs ett stort ansvar på de utsatta regionerna. Regeringen behöver ta ett helhetsansvar”, skriver hon på Twitter.

NYA RESTRIKTIONERNA – DETTA GÄLLER:

Regeringen presenterade på onsdagen skärpta restriktioner för serveringsställen, butiker och gym.


Alla serveringsställen ska stänga klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte, men får ha öppet för takeaway. Detta ska gälla från 1 mars och tills vidare.


Maxantalet för personer på gallerior, butiker och gym skärps ytterligare. Det är ännu inte klart hur dessa skärpta regler ska se ut, och FHM ”för dialog med näringslivet”.


Butiker ansvarar för att se till att personer handlar en och en, och inte i grupper. Barn, och andra personer som behöver stöd, är undantagna.


Folkhälsomyndigheten skärper sin avrådan till idrottsföreningar gällande cuper, matcher och läger. Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas, och undantaget för enstaka matcher för barn och unga födda 2005 och senare tas bort.

Överläkaren: Ta vaccinet även om du har antikroppar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.