Näringsminister Annie Lööf, C. Foto: Robban Andersson
Näringsminister Annie Lööf, C. Foto: Robban Andersson

Annie Lööf sågas
efter Kinamissen

Publicerad

Näringsminister Annie Lööf, C, utesluter inte att Sverige kan exportera vapen till Kina. Det trots att EU har ett vapenembargo mot Kina.

- Det är uppenbart att hon inte känner till det här embargot. Det är klart att det är ett bekymmer för hennes trovärdighet i de här frågorna, säger den s-märkta statsvetaren Ulf Bjereld till Expressen.se.

Det var i Ekots lördagsintervju som Annie Lööf pratade om Sveriges vapenexport. Hon uteslöt då inte att Sverige skulle kunna sälja vapen till Kina.

- Om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, eller annan utrustning, vad får det för konsekvenser, sa hon i intervjun.

Kritik på nätet

Journalisten Tomas Ramberg som intervjuade Annie Lööf reagerade snabbt på svaren:

- Tycker du att Sverige ska kunna exportera vapen till Kina, det var en nyhet för mig, sa han i Ekots lördagsintervju.

Annie Lööf svarade då:

- Sverige ska exportera till de länder som vi har samarbete med och samförståndsavtal med så länge den lagstiftningen vi har respekteras.

Ulf Bjereld.
Efter Ekots lördagsintervju drog kritiken i gång på flera sociala medier, bland annat på Twitter. Många uppfattade det som att Annie Lööf kan tänka sig att exportera vapen till Kina. I stora delar av världen råder det stark enighet om att Kina inte är en demokrati, men trots flera frågor svävade Lööf på svaret om hon anser att Kina är en demokrati eller inte.

Men i EU råder det sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989 ett vapenembargo mot Kina.

"Ett bekymmer"

- Det innebär att EU förbinder sig att inte sälja några vapen till Kina. Att då Annie Lööf går i spetsen för att säga att Sverige kanske skulle kunna göra detta är ett uttryck för en aningslöshet om hur frågan ligger och dess historia. Kina är ett av de länder i världen där det råder ganska stark enighet att Kina inte är en demokrati, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Han fortsätter:

- Det är klart att det är ett bekymmer för hennes trovärdighet i de här frågorna.

Vad kommer att hända nu?

- Jag tror att hon kommer att få stå till svars för det här. Hon kommer att tvingas precisera sig vad hon menade. Det är inte omöjligt att hon kommer att ta tillbaka delar av sitt uttalande. Hon har trampat i klaveret. Antingen står man still med foten i klaveret eller så drar man upp den och då låter det illa en gång till.

Alla måste vara överens

Maja Kocijancic, talesperson för säkerhetsfrågor i EU-kommissionen:

- Vapenembargot innebär att det är förbjudet att sälja vapen till Kina för alla medlemsstater i EU. Det har diskuterats om embargot ska lyftas men alla stater måste vara överens i sådana fall.

När Annie Lööf senare hör av sig till Expressen.se förtydligar hon att hon inte är för en vapenexport till Kina.

- Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati. Mitt syfte var att förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar och vilka myndigheter och system som hanterar bedömningarna av exporttillstånden.

- Min avsikt var att illustrera hur komplicerat det är att konstruera dessa system, och att jag och Centerpartiet ställer krav på skärpningar. Det blev olyckligt att använda Kina som teoretiskt exempel, och jag vill därför för säkerhets skull göra detta förtydligande, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag