Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Annie Lööf sågas
efter Kinamissen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Näringsminister Annie Lööf, C.
Foto: Robban Andersson

Näringsminister Annie Lööf, C, utesluter inte att Sverige kan exportera vapen till Kina. Det trots att EU har ett vapenembargo mot Kina.

- Det är uppenbart att hon inte känner till det här embargot. Det är klart att det är ett bekymmer för hennes trovärdighet i de här frågorna, säger den s-märkta statsvetaren Ulf Bjereld till Expressen.se.

Det var i Ekots lördagsintervju som Annie Lööf pratade om Sveriges vapenexport. Hon uteslöt då inte att Sverige skulle kunna sälja vapen till Kina.

- Om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, eller annan utrustning, vad får det för konsekvenser, sa hon i intervjun.

Kritik på nätet

Journalisten Tomas Ramberg som intervjuade Annie Lööf reagerade snabbt på svaren:

- Tycker du att Sverige ska kunna exportera vapen till Kina, det var en nyhet för mig, sa han i Ekots lördagsintervju.

Annie Lööf svarade då:

- Sverige ska exportera till de länder som vi har samarbete med och samförståndsavtal med så länge den lagstiftningen vi har respekteras.


Ulf Bjereld.

Efter Ekots lördagsintervju drog kritiken i gång på flera sociala medier, bland annat på Twitter. Många uppfattade det som att Annie Lööf kan tänka sig att exportera vapen till Kina. I stora delar av världen råder det stark enighet om att Kina inte är en demokrati, men trots flera frågor svävade Lööf på svaret om hon anser att Kina är en demokrati eller inte. 

Men i EU råder det sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989 ett vapenembargo mot Kina.

"Ett bekymmer"

- Det innebär att EU förbinder sig att inte sälja några vapen till Kina. Att då Annie Lööf går i spetsen för att säga att Sverige kanske skulle kunna göra detta är ett uttryck för en aningslöshet om hur frågan ligger och dess historia. Kina är ett av de länder i världen där det råder ganska stark enighet att Kina inte är en demokrati, säger Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Han fortsätter:

- Det är klart att det är ett bekymmer för hennes trovärdighet i de här frågorna.

Vad kommer att hända nu?

- Jag tror att hon kommer att få stå till svars för det här. Hon kommer att tvingas precisera sig vad hon menade. Det är inte omöjligt att hon kommer att ta tillbaka delar av sitt uttalande. Hon har trampat i klaveret. Antingen står man still med foten i klaveret eller så drar man upp den och då låter det illa en gång till.

Alla måste vara överens

Maja Kocijancic, talesperson för säkerhetsfrågor i EU-kommissionen:

- Vapenembargot innebär att det är förbjudet att sälja vapen till Kina för alla medlemsstater i EU. Det har diskuterats om embargot ska lyftas men alla stater måste vara överens i sådana fall.

När Annie Lööf senare hör av sig till Expressen.se förtydligar hon att hon inte är för en vapenexport till Kina.

- Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati. Mitt syfte var att förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar och vilka myndigheter och system som hanterar bedömningarna av exporttillstånden.

- Min avsikt var att illustrera hur komplicerat det är att konstruera dessa system, och att jag och Centerpartiet ställer krav på skärpningar. Det blev olyckligt att använda Kina som teoretiskt exempel, och jag vill därför för säkerhets skull göra detta förtydligande, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.