"Väljarna söker ett parti som tar ansvar", säger Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter. Foto: ANNA-KARIN NILSSON"Väljarna söker ett parti som tar ansvar", säger Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
"Väljarna söker ett parti som tar ansvar", säger Annie Lööf i en intervju med Dagens Nyheter. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Centerpartiet har tidigare pekat ut två huvudmotståndare inför valet: Sverigedemokraterna – och Socialdemokraterna. Nu öppnar Lööf för att förhandla med S – om det krävs. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTCenterpartiet har tidigare pekat ut två huvudmotståndare inför valet: Sverigedemokraterna – och Socialdemokraterna. Nu öppnar Lööf för att förhandla med S – om det krävs. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Centerpartiet har tidigare pekat ut två huvudmotståndare inför valet: Sverigedemokraterna – och Socialdemokraterna. Nu öppnar Lööf för att förhandla med S – om det krävs. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Annie Lööf öppnar för förhandlingar med S och MP

Publicerad

C-ledaren Annie Lööf öppnar för regeringsförhandlingar med S och MP.

Hennes parti måste vara "berett att smutsa ner fingrarna", säger hon till Dagens Nyheter:

– Det är viktigt att vi politiker tar ansvar för valresultatet.

I en stor intervju med DN säger Centerpartiets ledare Annie Lööf att för att få något gjort "måste man kunna kompromissa".

Även om det innebär att regera – eller i alla fall förhandla – med motståndarna på andra sidan blockgränsen.

– Väljarna söker ett parti som tar ansvar, visar ledarskap, som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet, säger Annie Lööf till DN.

 

LÄS MER: Anderssons hån mot Busch Thor: ”Lite desperat”

 

Annie Lööf om att smutsa ner fingrarna

Hon fortsätter:

– Till syvende och sist så är det viktigt att vi politiker tar ansvar för det valresultat som väljarna ger oss på valdagen. 

På DN:s fråga vad det innebär att smutsa ner fingrarna politiskt svarar C-ledaren:

– Till exempel att vi går in som en allians, och behöver en alliansregering ökat stöd så måste vi sätta oss vid ett bord tillsammans över blockgränserna med sossarna och Miljöpartiet för att hitta ett alternativ som gör att vi får en långsiktig och stabil regering som kan regera Sverige tryggt.

Annie Lööf och alliansens övriga partiledare Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD) och Jan Björklund (L).Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet har tidigare pekat ut två huvudmotståndare inför valet:

Sverigedemokraterna – och Socialdemokraterna, som Lööf nu öppnar för att förhandla med. Om det krävs.

 

LÄS MER: Ulf Kristersson har störst förtroende bland väljarna

 

Enligt Centerpartiets ledare har man redan nu, under S- och MP-regeringen sedan valet 2014, kommit långt med kompromisser och blocköverskridande överenskommelser.

Alliansen och regeringen har bland annat gjort upp om försvaret, energin och nu senast pensionerna.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag