Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Onödigt hårda ord partiledare emellan”

Annie Lööf berättar i Nyhetsmorgon om besvikelsen och frustrationen under regeringsbildningen och om hur hon straffades av väljarna. Foto: TV4 Nyhetsmorgon.

En av nyckelspelarna i striden om regeringsmakten har varit Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Nu berättar Lööf om besvikelsen och frustrationen under regeringsbildningen och om hur hon straffades av väljarna. 

– Det som hände under hösten vara att alla hämningar släppte, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon. 

Valet 2018 går till historien som det val som spräckte alliansen. Regeringsbildningen kom att präglas av utdragna besked och hård ordväxling. 

Centerpartiets partiledare Annie Lööf hamnade i mitten av det politiska dramat och fick utstå kritik från de flesta håll.

– Är man en kvinna i politiken som dessutom befinner sig i den liberala mitten så får man hat från både västerextremister och högerextremisterna. Det som hände under hösten vara att alla hämningar släppte. Jag är härdad men även jag träffas ju. Men vi måste vara människor som står upp och står pall annars har de ju vunnit, säger Annie Lööf i TV4:s Nyhetsmorgon

Har känt ”enorm frustration”

Annie Lööf medger att ordväxlingen mellan alliansens partiledare varit hård.

– Det har varit många hårda ord nu, och högt tonläge, onödigt hårda ord partiledare emellan, säger Annie Lööf i Nyhetsmorgon. 

Centerledaren röstade fram statsminister Stefan Löfven (S) men menar att hon gjort allt hon kunnat för att hålla alliansen samman. 

- Jag har testat sju till åtta olika lösningar som är breda blocköverskridande lösningar där alliansen kunde hålla ihop. Sen insåg jag innan jul att nej, Stefan Löfven och Ulf Kristersson står fast där de har stått under hela hösten. Jag känner att jag har gjort allt jag kan för att alliansen skulle kunna hålla ihop. Det var en enorm frustration innan jul där jag insåg att ingen annan ville röra på sig, säger Annie Lööf i Nyhetsmorgon. 

Ledarna för den tidigare alliansen Annie Lööf, C, Ebba Busch Thor, KD, Jan Björklund, L och Ulf Kristersson, M. Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

 

Lööf pressar Löfven 

Samtidigt ger Annie Lööf uttryck för att hon känner ett stort ansvar för att värna det borgerliga samarbetet. Hon menar på att dialogen måste komma i gång igen. 

– Bara förra veckan körde alliansen över regeringen i en fråga som handlar om skogen och miljön. Är inte den här regeringen lyhörd då kommer Centerpartiet använda den kraft som finns i riksdagen som en liberal oppositionskraft. Vi behöver regering som består av borgerliga partier, säger Annie Lööf i Nyhetsmorgon.