Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf om svåra tiden: ”Nära till tårar”

Annie Lööf var huvudpersonen under den segdragna regeringsbildningen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ulf Kristersson och Stefan Löfven slet i henne från varsitt håll.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
I hälsopodden ”Pro Bono” berättar hon om månaderna med hög press, lite sömn och utan tid till träning ledde henne in i en ond spiral.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf var huvudpersonen under den segdragna regeringsbildningen, då Ulf Kristersson och Stefan Löfven slet i henne från varsitt håll.

I hälsopodden ”Pro Bono” berättar hon om månaderna med hög press, lite sömn och utan tid till träning ledde henne in i en ond spiral.

– I interna möten var ju känslorna på utsidan emellanåt. Både av frustration och av utmattning, att man var nära till tårar ibland. 

Centerpartiets ledare Annie Lööf intervjuas i podcasten ”Pro bono” om träning, kost, hälsa och livsstil med Lovisa ”Lofsan” Sandström.

Hon beskriver höstens utdragna förhandlingar om regeringsbildningen, då Ulf Kristersson och Stefan Löfven slet i henne från varsitt håll.

– Lite sömn, under väldigt lång tid. Extern press, hårt arbete. Att jobba så pass mycket under press, med lite sömn och långa dagar, det är rena hälsofällan egentligen. Då inser man att man inte tar hand om sig själv på det sätt man vill, säger Annie Lööf i ”Pro bono”.

Annie Lööf fick ont i axlar och rygg, och frånvaron av sömn och träning gjorde ibland humöret sämre. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Nära till tårar

Hon fick ont i axlar och rygg, och frånvaron av sömn och träning gjorde ibland humöret sämre. Samtidigt kände hon frustration över att de andra partiernas företrädare, som hon såg det, vägrade att röra på sig i förhandlingarna.

– I interna möten var ju känslorna på utsidan emellanåt. Både av frustration och av utmattning, att man var nära till tårar ibland. 

Hon jämför höstens politiska maratonlopp med tiden som nybliven mamma till dottern Ester, som hade kolik. 

– Det är ju så där slitigt som när man var småbarnsförälder, fast nu skulle jag framträda och förhandla i skarpa lägen 18, 20 timmar ibland. Det var väldigt, väldigt tufft.

Under de mest intensiva månaderna, november och december, prioriterade hon sömn framför träning, berättar hon i podden.

– Jag tror inte att jag riktigt hade hållit ihop om jag inte hade fått sömnen.

Annie Lööf på Ellegalan tidigare i januari.Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Drar ner på sockret

Den 18 januari, 131 dagar efter valet, fick Sverige slutligen en ny regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, efter en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna.

Samtidigt kände Annie Lööf att det var dags för henne att förändra sin livsstil efter den långa, och extremt intensiva perioden.

– Jag måste äta mindre socker och mer grönsaker. Ut och gå mer, träna mer. De fem månader jag hade bakom mig hade jag kört i en allt för snabb nedförsbacke där man tog den där bullen under förhandlingarna eller drack för mycket kaffe, det blev snabbmat och liknande. Sedan blev det en ond spiral, säger Annie Lööf.

Nu har Annie Lööf haft några lediga helger, börjat träna och kunnat vara med sin familj.

– Jag känner att jag fortfarande inte är riktigt tillbaka än. Men jag har en stabil och skön plattform ändå. Jag sover väldigt bra och har den där egentiden med familjen som är så viktig. Så nu mår jag bra.

För några veckor sedan tog hon sin första löprunda.

– När jag hade sprungit kanske 200 meter sladdar jag i en kurva och ramlar. Det första jag tänker är: var det någon som såg mig? Och så började jag titta mig omkring. 

Först senare såg hon att byxorna var sönder och att det blödde.

– Man är så pepp och taggad på att komma i gång att man bara kör, säger Annie Lööf.

 

Annie Lööf i Nordmaling, söder om Umeå.Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Jag är oerhört uthållig”

I podden refererar Lovisa Sandström till en studie av ohälsa i arbetslivet som visade att en stor grupp äldre män har så dålig kondition att de inte orkar arbeta effektivt efter klockan två på eftermiddagen.

– Är det så att du, med din grundkondition och stora träningsvana, skulle kunna vänta ut de här äldre männen som inte orkar sitta och lyssna? frågar Lovisa Sandström.

Svaret:

– Ja, det tror jag. Man är ju uthållig på ett helt annat sätt. Det har med ålder att göra, men också med grundkondition. Jag är oerhört uthållig, både fysiskt och strategiskt.

Annie Lööf berättar att hon sätter upp mål både för sitt ledarskap och för sitt personliga välbefinnande. Sedan tolv eller tretton år har hon en ledarskapscoach som hon träffar fyra gånger per år.

– Då går vi igenom målen. Sen pratar vi om hur det har gått och vad som är nästa steg. Sen har vi ett bokslut efter ett år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.