I samband med att Centerpartiets stämma i Karlstad drog i gång valdes Annie Lööf till partiledare för Centerpartiet för ytterligare två år. Sitter hon kvar hela perioden innebär det att hon kommer att ha lett partiet i hela tio år.
– Det tar tid att bygga förtroende, både för politiska frågor och som person. Och jag hade en riktigt tuff start. Det var tufft både i rollen som politiker och i privatlivet samtidigt. Så ja, det är fortfarande det som varit det allra svåraste under de här åren, säger hon.
Har du någon gång under dessa år tänkt att, ”nä nu drar jag”?
– Nej, det har jag inte. Fast jag är förvånad att jag säger det, för det är klart att man så här i efterhand funderat på hur man orkat alla gånger. Men dels är jag en vinnarskalle och dels är jag väldigt uthållig som ledare. Så även när det varit riktigt tufft, som under förra hösten då jag i stort sett jobbade varje dag och varje helg med ett riktigt tungt ansvar på mina axlar. Inte ens då funderade jag på det, utan hade inställningen att jag måste få jobbet gjort. Ibland är det riktigt tufft, men det är då ledarskap behövs som mest. Och jag är en sådan där som hänger i.

När Centerpartiet senast hade stämma 2017, då i Malmö, var det med full fokus på att att vinna valet med de partier som tillsammans då kallade sig alliansen efterföljande år. Så blev det inte. Och som av en händelse ligger kongress- och konferensanläggningen för årets centerpartistiska stämma på Tage Erlandergatan, efter Socialdemokraternas tidigare partiledare tillika Sveriges statsminister mellan åren 1946 och 1969.
”Alla partiledare blir ju äldre”
Om samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet fortsätter. Är det en rimlig utveckling att C tar plats i regeringen efter nästa val?
– Det är alldeles för tidigt att prata om hur det ser ut efter nästa val. Inget parti kan nog svara på den frågan i dag. Dels har det att göra med hur samarbetet de här åren fungerar, dels handlar det om vilket valresultat vi har att arbeta med och om hur olika partier utvecklar sig framåt.
Så om valresultatet kräver det och samarbetet funkar bra de här åren är det alltså inte uteslutet?
– Centerpartiets ingång är att vi är ett parti som vill ta ansvar och samarbeta med de sex partier som finns mellan ytterkanterna SD och V. Vi vill ha ett bra samarbete med såväl våra allianskollegor som den nuvarande regeringen.

Hur har du förändrats rent politiskt under dessa år skulle du säga?
– Alla partiledare blir ju äldre och med erfarenhet och ålder får man så klart också ett annat djup i frågor. Jag har bottnat mycket mer i frågor som jag personligen brinner för. När jag tog över Centerpartiet hade vi stämpeln att vi var ett av Sveriges mest otydliga partier. Då lade jag våra prioriteringar på företag och miljö. Nu har vi en trygg bas, vilket gör att jag till exempel kan prata om förlossningsvård, jämställdhet och integration på ett annat sätt.
– Men det enskilt största under de här åtta åren var att jag blev mamma, vilket också haft betydelse för mitt partiledarskap. Det förändrar en på alla plan, både som människa och politiker. Det har exempelvis varit en ögonöppnare om villkoren för småbarnsföräldrar, inte minst för kvinnor och hur det är att få ihop vardagspussel med karriär. Och personliga preferenser spelar så klart också in i vilka frågor man väljer att lyfta.
”SD har bjudits in i värmen”
Och nu ska du bli mamma för andra gången som partiledare. Vad lärde du dig från första gången som du inte tänker göra om?
– Jag har som ambition att vara föräldraledig i ungefär ett halvår, som jag var även när min dotter föddes. Sedan gjorde jag vissa inhopp och fanns med i kulisserna under det där halvåret. Det är min ambition att göra på samma sätt även denna gång. Samtidigt är man ju partiledare hela tiden, så det är klart att jag är redo att kliva in. Men jag tycker också att det är viktigt att visa att man faktiskt kan vara föräldraledig, även i en ledande position.
SD är näst största parti och störst bland män i Novus/SVT. Vad drar du för slutsatser av det?
– Under det senaste året har SD bjudits in i värmen. Både M och KD har den senaste tiden öppnat upp för att göra upp med dem i riksdagen och förhandla med dem i konkret sakpolitik, vilket ju var någonting som de för ett år sedan sade var helt otänkbart.
– Och det gör ju att partiet normaliseras. Det blir ett mindre steg att ta att lägga sin röst och sitt stöd på SD då. Vi kan ju också konstatera att C ökat under den här tiden. I många mätningar ligger vi över vårt valresultat. Så de växer, och det gör vi som liberalt parti också.
Annie Lööf tackade nej till Micael Bindefelds fest
Ulf Kristersson (M), Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch Thor (KD) var i Tel Aviv förra helgen för att fira festfixaren Micael Bindefelds 60-årsdag. Något som väckte en hel del kritik. Hade du åkt om det inte vore för att du hade så mycket annat?
– Jag känner Micael Bindefeld privat, men jag tackade nej redan innan sommaren för att det låg mellan budgetpresentationen och vår partistämma. Det är en väldigt arbetsintensiv månad i september. Men jag har också svårt att förklara hemma, för min dotter, varför jag är borta fem dagar på partistämma om jag veckan innan varit borta i ytterligare fyra, fem dagar. Så det är både av jobbmässiga och privata skäl som jag tackade nej. Men jag hoppas att jag kan få möjlighet att fira honom under andra, privata sammanhang under hösten.
Centerpartiets stämma i Karlstad
Stämman, som hålls i Karlstad och som inleddes på torsdagen, pågår fram till på fram till på söndag. På plats är 524 ombud från hela landet.
Under dessa dagar kommer 742 motioner och fem program att behandlas. Bland annat ska beslut tas om barn ska kunna ha fler föräldrar än två, om ett tredje juridiskt kön ska införas och om man ska kunna ge klimatböter till EU-länder som inte sköter sig.
Annie Lööfs tal
Partiledaren Annie Lööf drog i gång de kommande dagarnas arbete genom att hålla ett tal: ”Vi är där vi är för att vi gjorde det tillsammans. Därför vill jag tacka er” inledde hon med. Hon fortsatte genom att bland annat skicka en pik till de gamla allianskollegorna efter att Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna valt att lämna de politiska samtalen om gängbrottsligheten med regeringen.
– Alla partier som på allvar vill se ett slut på skjutningar och dödligt våld behöver också ha orken och modet att stanna kvar vid förhandlingsbordet och fatta de politiska beslut som behövs. Det har svenska folket rätt att kräva av oss, sade hon.