Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Annie Lööf lämnade felaktiga uppgifter i KU

Näringsminister Annie Lööf lämnade felaktiga uppgifter under KU-utfrågningen i riksdagen tidigare i veckan.

Inför konstitutionsutskottet hävdade hon att departementet aldrig lämnat ut ett dokument över internrepresentationen till Sveriges Radios Eko-redaktion.

Men det hade hon visst, enligt Ekot.

- Har jag farit med osanning där så ber jag så klart om ursäkt, säger Lööf till Ekot.

I tisdags höll konstitutionsutskottet utfrågning med näringsministern apropå den omdiskuterade internrepresentationen.

I höstas var det stora rubriker kring julmiddagen som Lööf hade ordnat för en grupp centerpartister. Den notan hade fakturerats departementet när den egentligen skulle ha gått till Centerpartiet. Partiet betalade senare notan.

Tidningen Aftonbladet begärde i augusti att få ut en komplett sammanställning över näringsdepartementets interna representation.

Men innan Aftonbladet hade fått handlingen nämnde Lööfs statssekreterare Aftonbladets begäran för Sveriges Radios Ekoredaktions reporter.

Och efter den intervjun skickade också en av Lööfs medarbetare på eget initiativ över den sammanställning Aftonbladet frågat om till Ekot.

Annie Lööf: ”Handlingen lämnades aldrig ut”

Detta har i debatten beskrivits som ett försök från näringsdepartementets sida att ta loven av tidningens förväntade nyhetsartikel.

Men detta förnekades av Annie Lööf inför konstitutionsutskottet i tisdags:

- Handlingen lämnades aldrig ut till Ekot, sa hon då.

Nu har Ekot konfronterat Lööf med informationen att deras redaktion visst fick handlingen från departementet.

- Då måste jag korrigera mig så klart. Jag har ingen avsikt att undanhålla någonting för KU. Och har jag farit med osanning där så ber jag såklart om ursäkt, säger Lööf till Ekot.

Det var Leif Pagrotsky (S) som KU-anmälde Lööf i höstas. På twitter skriver han nu:

"Misstankarna i min KU-anmälan bekräftas, Annie Lööf lurades. Skyller på medarbetare, som vanligt. Men hon har makten och ansvaret. Bluffare."

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) säger till Ekot:

- En minister ska inte ljuga, det finns tydliga skrivningar i konstitutionsutskottet och i riksdagen om det och särskilt gäller det när man ställs till svars och blir granskad inför konstitutionsutskottet. För då förutsätts man verkligen ha tagit reda på och kollat upp frågor innan man svarar, säger Peter Eriksson.

Hur allvarligt är det?

- Det är mycket allvarligt.

I DI Weekend i dag intervjuas Lööf bland annat om representationsskandalen.

- Det som skrevs om mig då gjorde mig väldigt illa berörd. Man försökte måla upp en bild av mig som någon sorts festprinsessa, men det är så långt ifrån mig man kan komma. Folk som känner mig förstod inte löpsedlarna, säger hon i intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.