Annie Lööf: "Krisen har skadat oss"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Turbulensen kring Centerpartiets nya idépolitiska program har skadat partiet. "Det har skapats av en otydlighet och lite av en osäkerhet om vad Centerpartiet tycker", säger Annie Lööf.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Annie Lööf tycker att idéprogramsdiskussionen har skadat partiet.

Vinterns hetsigaste politiska debatt bottnar enligt Centerledaren i onödigt kontroversiella programförslag.

- Det har skapats en otydlighet och lite av en osäkerhet om vad Centerpartiet tycker, säger Annie Lööf.

Idéprogramstriden är i fokus när Annie Lööf i dag möter 600 centerpartister i Örebro på kommundagarna. Men det är utanför schemalagda seminarier om "hållbart val" det verkliga intresset kommer att ligga när ombuden och partiledningen för första gången möts efter krisen. Idédebatten utvecklades explosionsartat till en öppen intern strid dagarna före jul.

Nu har schemat för kommundagarna gjorts om så att partiledningen får mer tid att diskutera idéprogramsförslagen med de olika distriktens ombud. Partiet är fortfarande splittrat och extra montrar har satts upp för löpande diskussion både fredag och lördag.

Annie Lööf berättar för Expressen om den turbulenta tiden och strategin som ska ta henne vidare.

"Debattklimatet är väldigt lågt"

Vad har du lärt dig av krisen?

- Dels att debattklimatet i Sverige om idéer är väldigt, väldigt lågt. Här har vi ett parti som ligger på mellan fyra och sex procent, som har lett stora delar av mediedebatten under en månad för att man lagt fram ett förslag till ett idéprogram. Vi behöver fler partier som vågar diskutera politiska idéer långsiktigt. Den andra lärdomen är hur viktigt det faktiskt är att medlemmarna är med i processen.

Har debatten skadat partiet?

- Kortsiktigt har den alldeles uppenbarligen gjort det om man tittar på opinionssiffror. Men långsiktigt är jag övertygad om att det här är precis vad som behövs. Vi behöver en diskussion, öppet, om Centerpartiets grundläggande värderingar och vilka utmaningar vi ser framåt.

Du fick ta den stora smällen för idé -  programförslaget, utan att ha varit  med och utformat det, vad tycker du om det?

- Som partiledare bär jag ju naturligtvis alltid och varje dag det yttersta ansvaret för vad som händer i partiet. Men en lärdom av det som har hänt är att vi mycket tydligare skulle ha sagt att det här är ett första förslag till hur vårt idéprogram slutligen ska se ut. Vi kunde ha skapat en större trygghet i organisationen.

Blev du förvånad av hur delar av partiet vände idéprogramsdebatten mot dig?

- Jag är inte förvånad att det blev en så stor debatt, det var många kontroversiella frågor. Och gruppen som lade fram förslaget hade som uppdrag att skapa just en idédebatt. Sen kan jag tycka att man kanske valde lite väl kontroversiella frågor, men en idédebatt har vi faktiskt fått. Nu är det upp till oss medlemmar och partiet att ro i land den här processen och presentera ett program som rörelsen känner sig trygg med.

Sänka marginalskatterna

Som CUF-ledare sade du att du hoppas att partiet är modigt nog om 10 år att  gå ut med platt skatt, kommer du  argumentera för det under kommun -  dagarna?

- Nej, det kommer jag inte att göra. Däremot har Centerpartiet en politik som går ut på att både sänka skatten för låginkomsttagare men också att sänka marginalskatterna. Vi har i flera år drivit en politik utefter en plattare modell, som innebär att vi har höjt skiktgränsen för statlig inkomstskatt. Den modellen kommer jag att argumentera för fortsättningsvis.

Du har backat från flera av de nya förslagen och nu säger du att idéprogramsförslaget var onödigt kontroversiellt.

- Jag har bejakat decentraliseringen, och de riktigt bra skrivningar man har om det gröna, jag har bejakat skrivningarna kring människors självbestämmande, och att man slår fast att välfärden ska vara gemensamt finansierat. Sen finns det vissa onödigt kontroversiella förslag som månggifte och slopad arvsrätt till exempel. Jag har sagt att jag inte känner mig bekväm i de frågorna och Centerpartiet ska inte driva just dem framöver.

Vilka frågor ska du driva för att komma vidare?

- För Centerpartiet är det tre viktiga områden nu. Det första handlar om jobben och småföretagandet. Den andra viktigaste frågan handlar om miljön och landsbygden, som jag sa i mitt parti- ledartal så hänger miljö och landsbygd ihop, det är på landsbygden biobränslet finns till exempel. Vi vill se en Robin Hood-skatt för bilar, där man tar från de som släpper ut mycket och ger till dem som släpper ut lite. Fossilslukarna betalar en högre premie, och de som har klimatsmarta bilar med lägre utsläpp får i stället en premie. Det tredje prioriterade området för Centerpartiet är skolan. Om några veckor startar vi skolresan, där vi ska vässa vår skolpolitik inför valet.

Sänkta arbetsgivaravgifter viktigt

Hur ska du göra det bättre för småföretagare?

- Oavsett om man är en bonde i Maramö eller om man är ett IT-konsultföretag i Stockholm, så är det vad som finns kvar i plånboken som gör om man kan anställa en till eller klara sig från konkursens rand. För mig kommer sänkta arbetsgivaravgifter vara viktigt. För mig kommer också tillgång till kapital vara viktigt, det var därför jag var så mån om att få igenom investerarbidraget i höstens budget. Det riktar sig just till små företag och deras möjlighet att kunna få in kapital och växa och anställa.

Är småföretagande Centerpartiets valstrategiskt viktigaste fråga?

- Jobben kommer at vara den viktigaste frågan, men jobben trillar ju inte ner från himlen som oppositionen säger utan skapas av företagare runtom i landet som vill och vågar anställa. För C är jobben de viktigaste, men när andra pratar om justeringar om lagen i offentlig upphandling eller annat så säger vi att vi måste satsa på de små företagen för det är de som skapar jobben.

Underlätta för företagare

Ett av småföretagares största problem är regelkrånglet, vad vill du göra åt det?

- Vi gör ett ambitiöst arbete inom regeringen med att sänka de administrativa kostnaderna, där måste vi fortsätta. Sitter man som enskild företagare ska man till exempel lämna in i stort sett samma uppgifter till skatteverket, bolagsverket och ett flertal olika myndigheter. Jag har gett i uppdrag att få till en modell för att skapa en gemensam dörr in för uppgifter från företag till statliga myndigheter. Om några månader kommer vi att få ett förslag på hur det skulle kunna se ut. Det skulle underlätta för många företagare tror jag.

"Lång tradition av kvinnor"

Maud Olofsson har vid flera tillfällen sagt att mycket av kritiken mot henne som näringsminister berodde på att hon är kvinna. Skulle du behandlas annorlunda som politiker i de här frågorna om du var äldre och man?

- Givetvis kan man fundera i de banorna. Jag har varit med i politiken under ett decennium och följt det med mina ögon tidigare. Men när man befinner sig själv i en position där man är granskad, och det är bra att man är ska jag säga, så är det svårt för mig att faktiskt göra den bedömningen. Det måste de som betraktar det här utifrån få göra en analys av.

Är det för känsligt att diskutera?

- Nej absolut inte. Jag tycker att det är bra att man diskuterar frågan hur politiker granskas, vikten av att vi granskas, och om det finns skillnader mellan killar och tjejer i hur man granskas. Men hur jag framstår i medierna är väldigt svårt för mig att göra en analys av.

Tror du att den interna kritiken  mot dig i striden om idéprogrammet färgats av att du är ung och kvinna?

- Nej. Centerpartister har en lång tradition av att ha kvinnor som partiledare, vi var det första partiet att ha en partiledare som var kvinna, vi är inne på vår tredje när andra partier inte haft någon. Det finns inget sådant i Centerpartiet, utan diskussionen vi haft de senaste veckorna bottnar sig i de onödigt kontroversiella förslagen som idéprogramsgruppen lade. I partiet har jag ett grundmurat förtroende.

"Vi behöver samlas"

Nu sker till slut det omdiskuterade Maramö-mötet i slutet av februari, och beskrivs som ett startskott för alliansens valkampanj. Är det en vinst för dig?

- Det är en vinst för alliansen och Sverige.

Men är det också en vinst för dig personligen?

- Nej, framför allt är det en vinst för alliansen och Sverige. Syftet med inbjudan i Almedalen var att vi behöver samlas, vi behöver sätta oss ner och diskutera vilka utmaningar vi har efter 2014. Det ska vi nu göra på ett arbetsmöte hemma i Maramö, och det ser jag fram emot.

Kommundagarna inleds i dag i Örebro

■ I dag inleds Centerpartiets kommundagar i Örebro. Centerpartister från det lokala planet i kommun och landsting möter varandra och partiledningen, och ska i olika former diskutera "det hållbara valet", partiets rubrik för den framtida C-politiken.

■ Redan i går samlades partistyrelsen i ett förberedande möte, men dagarna startar officiellt med att Annie Lööf håller ett välkomsttal klockan 10.15 i dag.

■ Vid sidan av seminarium och paneldiskussioner kommer förslaget till nytt idéprogram att diskuteras löpande vid extrainsatta montrar i lokalerna, där partiledningen kommer att finnas på plats.

■ Fredagen avslutas med middag och dans för partiets lokalpolitiker, ministrar och partiledning.

Idéprogrammet delade partiet

Centerpartiet presenterade sitt nya förslag till idéprogram före jul. Det innehöll kontroversiella förslag som fri invandring, månggifte, avskaffad skolplikt och plattare skatt och mötte hårt motstånd.

Kritiker menade att tonen i förslaget var nyliberal och att partiets socialliberala värdegrund måste fram. Debatten visade på en djup splittring mellan partiets olika falanger där marknadsliberaler som riksdagsledamoten Fredrick Federley står på ena sidan och traditionalister som riksdagsledamoten Staffan Danielsson på den andra.

I januari blev debatten än mer högljudd. Rekordlåga opinionssiffror och allt fler kritiker gjorde att trycket till slut blev för stort. Den 10 januari avbröt partiledaren semestern.

Dag för dag – här är krisen i Centern

8 januari - Avhopp i protest

Erik Berg, före detta oppositionsråd i Norrbotten, lämnar partiet i protest.

- Det är ett enormt uppror nu runtom i landet, säger Sven Bergström, vice ordförande för kommunfullmäktige i Hudiksvall.


9 januari - Stödet rasar

I en ny förtroendemätning från Demoskop får C-ledaren det lägsta resultatet någonsin i företagets mätningar.

- Kritiken färgar av sig på henne, säger professor i statsvetenskap Jonas Hinnfors.


10 januari - Lööf avbryter sin semester

Andre vice ordförande Anna-Karin Hatt kommenterar krisen med orden att "Annie har uppförs backe just nu".

Annie Lööf avbryter semestern.


21 januari - Ultimatum

Lööf får ett ultimatum: vänd siffrorna innan sommaren eller avgå.

- Jag jobbar varje dag, varje timme, för att Centerpartiet ska växa, säger Lööf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.