Annie Lööf: Kommer inte gå till val med S

C-ledaren om coronakritiken.
Centerpartiets partiledare, Annie Lööf.
Foto: EVA TEDESJÖ/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet mår bra i januarisamarbetet och är nöjt med hur Socialdemokraterna har levererat, enligt avtalet.

Men Annie Lööf vill inte kroka arm med Stefan Löfven i valet 2022.

– Vi kommer att gå till val som en självständig liberal kraft, säger C-ledaren som bara utesluter samarbete med SD och V.

– Vi får ju avvakta valresultatet, jag tror att inget parti nu har ett färdigt regeringsalternativ.

Centern vill samarbeta i det breda politiska mittfältet. Till mitten räknar Lööf sex partier – Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet går bort.

– SD är ett främlingsfientligt och populistparti och jag är bekymrad över att man vill lägga statens finanser i händerna på ett sådant parti, säger Lööf med adress Moderaterna och Kristdemokraterna som öppnat för att budgetförhandla med SD.

SD omöjligt

Centerledarens inställning till SD är lika avvisande nu som den var när partiet valde samarbete med S, Miljöpartiet och Liberalerna för snart två år sedan.

Inte mycket har varit som vanligt detta år. Pandemin har dominerat, ekonomin dykt och Annie Lööf återinträdde som partiledare i september efter föräldraledighet.

Nyligen tvingades partiets andre vice ordförande Fredrick Federley bort efter avslöjanden om att han haft en relation med en man dömd för grova sexbrott mot barn och inte berättat för partiet att han känt till det ett tag.

Lööf säger sig vara besviken på Federley och partiledningen oroar sig för att affären ska gå ut över förtroendet för C.

Men en sak rullar på över förväntan – partiets samarbete med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna i det så kallade januariavtalet.

Över förväntan

Flera C-källor TT talat anser att det har visat sig vara väl värt att gå in i samarbete med S, trots att skepsisen inför var mycket stor och allt var nära att krascha fem i tolv de där januaridagarna 2019. I en del frågor har det ibland varit klart svårare att komma överens med Miljöpartiet.

En säger att det inte är så ”att vi står upp och jublar över samarbetet med S”. Men det har gått över förväntan.

”Vi har fått igenom politik vi ens hade kunnat föreställa oss!” hävdar en annan och tycker att ”resultaten talar för sig själva”.

Ytterligare en hävdar att partiet har fått igenom mer än under samarbetet i Alliansen.

– Jag tycker också att samarbetet har fungerat bra. Det är klart att det har varit tufft många gånger – vi är från olika ideologiska hemvister, säger Annie Lööf.

– Men jag kan också konstatera att regeringen följer januariavtalet och har genomfört historiskt mycket liberal politik i Sverige. Det är jag stolt över.

Stolt liberal

Hon säger att hon vet att det ibland har smärtat Socialdemokraterna, men de har bitit ihop.

– De är ju också medvetna om att det var det politiska priset de fick betala.

En centerkälla resonerar om att det inte har blivit så värst många sakpolitiska framgångar för S i januariavtalet. Men de fick stabilitet för regeringsmakten, något som statsministern säkert varit tacksam för under pandemin.

De gånger det har svajat har det inte berott på att januaripartierna bråkat, med centerögon sett. Det är i stället när M och KD velat stoppa reformer, en linje som fungerat för att V hängt på eller tagit initiativ som sedan toppats med stöd av SD.

Som stora framgångar listar hon skattesänkningar och parternas överenskommelse om ändringar i anställningsskyddet, det som Centern själv gärna talar om som det nya Saltsjöbadsavtalet. Utan hotet om lagstiftning från politiken, en punkt som C och L pressade igenom i januariavtalet, hade det enligt C inte blivit något avtal.

– Det är en historisk uppgörelse som handlar om flexibilitet för småföretagare och trygghet i omställningen för löntagare, säger Lööf.

S lojalt

Januariavtalet kan hålla hela mandatperioden ut, tror hon.

– Om S lojalt levererar på det vi har kommit överens om så.

Centern vill se lättnader i strandskyddet och vill göra om hyressättningen så att marknaden får styra mer.

Det är två av de lite viktigare punkterna som Centern bryr sig mest om och vill ha fart på bland de återstående av de 73 i januariavtalet som ska drivas fram före nästa val. De kan också bli svåra.

Svårt med budget

– För att inte tala om budgetförhandlingen nästa höst, säger Lööf och hänvisar till att det ekonomiska läget kan vara svårare på grund av pandemin.

Det är då bara ett år kvar till riksdagsvalet 2022 och det finns starka skäl för de fyra partierna i samarbetet att kunna visa på framgångar inför valrörelsen och agera mer självständigt.

Medan känslan i C är att partiet mår ganska bra i samarbetet är synen på Liberalerna att de verkar leta efter skäl att hoppa av.

Vad tror Lööf, blir Liberalerna kvar till spurten?

– Ja, det tror jag. Jag tror att de vill gå till val på att visa upp de liberala reformer de har genomfört och det gör de bäst genom att löpa linan ut.

LÄS MER: Hon är liberalen som tjänar mest hos Löfven (PREMIUM) 

Se mer

Annie Lööf om domen mot Federleys sambo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.